Vragen stellen, nieuwsgierig zijn, open en eerlijk naar dingen kijken, het eenvoudiger maken, laten draaien om de belangrijke dingen. Dat is wat ik doe.

Je kunt me inzetten als trainer, teamcoach of spreker voor je team, organisatie of event (offline en online). Of je neemt deel aan een van mijn open trainingen, webinars of online programma’s.

Als expert in persoonlijk leiderschap en gedragsverandering zet ik mijn energie, kennis en ervaring in om mensen in beweging te brengen, spiegels voor te houden, groepen te activeren en samenwerking leuker en effectiever te maken. Daarnaast ben ik auteur van 350 blogs en de boeken ‘En nu jij!’, ‘En nu echt!’, ‘En nu Agile?’, ‘En nu wij!’ en ‘En nu eerlijk!’. In mijn podcast ga ik op zoek naar echte verhalen van echte mensen. Ontdekken hoe het leven werkt.
Mensen kennen mij als scherp maar vertrouwd, theoretisch onderlegd maar praktisch en serieus met humor.

Meer over mij, mijn ervaring, laatste projecten en mijn achtergrond vind je op LinkedIn. Wil je weten wat ik voor jou, jouw organisatie of je team kan betekenen? Lees snel verder of neem direct contact met me op via frank@ennuactie.nl of een berichtje via de contactpagina.

Hoe ik hier ben gekomen

In de podcast van Wendy van Wijngaarden vertelde ik over hoe ik ben gekomen waar ik nu sta.

Wat ik eerder deed

Teams en organisaties opgezet, geactiveerd, getransformeerd en geadviseerd vanuit lijn-, staf- en consultancyrollen. Mensen en teams gecoacht en ontwikkeld als teamleider, manager, teamcoach en trainer. Hieronder een aantal highlights. Een volledig overzicht vind je op mijn LinkedIn-profiel.

– 100+ keer voor de groep gestaan (zie ennuactie.nl/agenda voor de events de laatste jaren)
– 1500+ mensen geactiveerd
in trainingen en workshops
– Tientallen mensen persoonlijk gecoacht met mijn online programma
– 20+ jaar ervaring
– 350+ blogs
– 5 boeken

Wat ik ook doe

Als ik niet aan het trainen, coachen, schrijven, spreken of podcasten ben, maak ik graag muziek. Dat doe ik nu met ‘Echte Mannen‘. Ook maak ik thuis op zolder muziek. Die vind je inmiddels op ieder streamingplatform zoals op Spotify.

Waarom ik?

Wat mij onderscheidt is mijn pragmatische en directe aanpak. Ik focus mij op concrete ontwikkeling en verandering. Elk dag een beetje beter. Ik weet grootse, ambitieuze plannen om te zetten naar werkelijke actie vandaag. Zodat er ook echt wat gebeurt. Dat doe ik door de motivatie van het team op te zoeken en met hen aan de slag te gaan. Hierbij zet ik mijn kennis van gedrag, leiderschap en cultuur in. Ook kan ik gebruik maken van een aantal werkvormen die ik de afgelopen jaren heb ontwikkeld.

Wat anderen zeggen

“Frank is erg prettig om mee samen te werken: geïnteresseerd, luisterend, maar ook confronterend als het moet. Hij heeft veel kennis van verschillende werkmethoden, en gaat pragmatisch te werk. Hij kijkt wat het best werkt voor jouw specifieke situatie en helpt om dat te realiseren. Frank kan zonder teveel weerstand op te roepen helpen om een groep mensen in beweging te krijgen.”
– Matthijs van de Peppel

“Eind 2022 heeft Frank een teamdag van cluster Projecten van de Gemeente Haarlemmermeer begeleid. De verwachtingen waren hoog, mede ingegeven door de positieve feedback die op zijn site staan. En natuurlijk hebben we hem daarop uitgedaagd :-). Voor Frank geen probleem, hij pakte de uitdaging met beide handen aan om in contact te komen met de groep. Al snel ontstonden er mooie en open gesprekken met en tussen collega’s. Knap hoe snel hij een sfeer kan scheppen die maakt dat collega’s zich openstellen voor het praten over werkdruk en werkgeluk. Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag. Aan ons de taak om met elkaar hierover in gesprek te blijven. De basis is gelegd op deze dag.”
– Saskia Pasma

“Heden ten dage zie je ontzettend veel adviseurs, trainers en coaches die graag hun kennis en kunde willen inzetten om mensen te helpen en/of ondersteunen. De keuze is dus reuze… en met wie ga je dan in zee als je een keer in je leven de mogelijkheid wil aangrijpen om met een wildvreemde te gaan sparren met als doel je werkgeluk te vinden? Frank heb ik bijna 2 jaar geleden ook in het rijtje coaches zien staan… en de keuze was snel gemaakt. De rust, kalmte, zelfverzekerdheid en de open- en eerlijkheid van Frank spraken mij al heel snel reuze aan. Frank is ook iemand die niks afdwingt, hij zet toe tot beweging en wel op zijn eigen manier; KISS… keep it stupid simple… En het is gewoon heel relaxed en fijn praten met Frank. Ben blij dat ik toen de keuze voor Frank heb gemaakt, een super mooie netwerkrelatie.”
– René Chang

Ik heb Frank leren kennen als iemand die snel het vertrouwen van mensen krijgt, flexibel meedenkt over wat een team en organisatie nodig heeft en vervolgens ook hands-on helpt om dat in te richten. Dank voor de samenwerking Frank!”
– Margo Brands

“Ik heb met mijn team een online workshop gedaan met Frank. Naast leuke en interessante theorie was de afwisseling geslaagd: met elkaar in gesprek komen, kleine stapjes afspreken en het hoogtepunt: bel nu met iemand om zo’n kleine afspraak te maken. Wat een energie! Online maakt het mogelijk om toch met het hele team bij elkaar te zijn, ook als is het niet fysiek.”
– Saskia Moos-Abbink

“De afgelopen maanden heb ik met veel plezier de 13-weken online training/masterclasses En nu Online! gevolgd bij Frank. Door de korte lijntjes die ik met Frank als coach had was het contact optimaal en kreeg ik ook gelijk fijne feedback op de momenten dat ik het nodig had. Dankzij Frank en zijn training heb ik op persoonlijk én professioneel gebied mooie stappen gemaakt. Ik beveel Frank dan ook als coach zeker aan als je iemand zoekt die jou met zijn training in kan laten zien hoe je, door jezelf een eerlijke spiegel voor te houden, mooie stappen kan maken.”
– Brenda van der Holst

“Frank heeft voor onze businessunit een workshop gegeven over agile werken en persoonlijk leiderschap. Wij waren enthousiast over hoe hij de nadruk legt op de persoonlijke ruimte die medewerkers kunnen creëren om hun eigen doelen waar te maken. Dat was een aangename interpretatie van agile werken ten opzichte van de focus die er meestal op de meer technische aspecten is. Door het publiek actief aan het werk te zetten met kleine opdrachten tussendoor, weet ik zeker dat het bij iedereen impact had. ”
– Erleyne Brookman

“Frank geeft training met plezier, op een hele eigen wijze en vanuit eigen ervaringen en overtuiging. Dat maakt het heel verfrissend. Er zijn maar weinig trainingen waarbij bij mij meerdere lessen blijven hangen, waaraan ik regelmatig terugdenk en waardoor ik ook wezenlijk andere dingen ga doen. Frank geeft dit soort trainingen. Bedankt Frank!”
– Linda Mostert

“Frank heeft lef, een enorme drive en durft lastige keuzes te maken. Je kan hem goed in je team hebben vanwege zijn enthousiasme en zijn denken in mogelijkheden.
Frank houdt van het podium. Zijn trainingen en workshops zijn inspirerend en actiegericht waardoor deelnemers altijd direct met het geleerde aan de slag kunnen.”
– Arie van der Priem

“Frank zet je tot denken aan, stimuleert je om uit je comfortzone te stappen, geeft talloze relevante voorbeelden en leert je, met de juiste kritische vragen, nog beter naar jezelf te laten kijken en te achterhalen waar je echt blij van wordt, energie van krijgt en erachter te komen waar je goed in bent.”
– Wendy de Rooij

“Ik heb een training bij Frank gevolgd. Met humor, kennis van zaken en een scherp luisterend oor wist hij mijzelf en de rest van de groep mee te nemen in de zoektocht naar geluk. Naar mijn overtuiging heeft hij met deze (door hemzelf ontwikkelde) training een deel van de groep daadwerkelijk op een andere levenskoers gestuurd. De koers die ze ‘eigenlijk’ al wilden volgen, maar werden tegengehouden door belemmerende overtuigingen. Tijdens de training wist Frank deze vakkundig en oprecht tot de juiste proporties terug te brengen waardoor men ter plekke de eerste stap durfde te zetten. Kortom, ik beveel Frank zijn training van harte aan.”
– Arno Broere

“Frank heeft een frisse kijk op organisaties en mensen met bijbehorende ontstane patronen en wellicht blinde vlekken. Vervolgens kan hij op een respectvolle manier en met humor zaken aan de orde stellen. Dat brengt beweging in de mens en de organisatie. Hij staat stevig. Voor groepen en ook online ;-). Teamsessies faciliteren en trainingen (maatwerk) geven doet hij goed!”
– Yara Beerling

“In februari van dit jaar heb ik bij Frank de training En nu Echt! gevolgd. Dat was zeer verhelderend. Vooral het klavertje 4 (Gelukkig werken volgens Oeben) was heel helpend. Ook wel confronterend. Er zijn meerdere factoren die je werkgeluk bepalen. Dat je doet wat je leuk vindt is daar één van. Ik ben er door deze training achter gekomen dat ik een duidelijk werkpunt heb als het gaat om mijn werkgeluk: mijn werk weer leuk gaan vinden; het niet beschouwen als een verplichting, een moetje. Dat kost mij namelijk veel kostbare energie. Ik ben Frank dankbaar dat hij mij geholpen heeft om tot dit inzicht te komen. Zijn 2 boeken lees ik nu om concreet handen en voeten te gaan geven aan mijn werkpunt. Bedankt Frank! ”
– Kees Schouten

“Frank is een fijne manager met oog voor talent en persoonlijke groei. Hij heeft mij goede handvatten gegeven om mijn loopbaan een nog grotere boost te geven en mijn talenten maximaal te herkennen en benutten. Hij is prettig in omgang en altijd in voor een grapje of serieus gesprek.”
– Mellissa van Heest-Cooijman

“Frank bruist van de energie en ideeën. Hij is uitermate gedreven om mensen te coachen en een spiegel voor te houden en messcherp door te vragen tot de roze wolk in zicht is. Om daarna te inspireren die wolk te laten oplossen in stralend weer met een routekaart daar naartoe. Belezen met veel kennis over persoonlijke ontwikkeling, drijfveren en succes met passie. Durven, dromen, doen Bij Oeben.”
– Emile Baltussen

“In onze samenwerking heb ik Frank leren kennen als een persoon die een heldere kijk op de zaak heeft, het geheel kan overzien. Hij komt het beste tot zijn recht als hij zich richt op de inhoud. Heeft zeer goede kennis van de organisatie en processen en kan dit samen met zijn gevoel voor humor op een authentieke wijze overbrengen. Dat maakt Frank een collega waar je graag mee samenwerkt. Hij staat open voor feedback en is altijd bereid om te helpen. In zijn manier van werken schuilt ook wat nonchalance wat een verkeerde indruk kan geven. In mijn ogen is Frank erg betrokken en loyaal. Hij gaat voor het beste resultaat, werkt goed samen en kan goed communiceren.”
– Mike Spieker

“Frank was mijn operationele manager bij SourcePower en collega bij de PMO unit. Ook begeleidt mij bij Ordina als Young Professional.
Wat kan ik over Frank zeggen? Hij heeft de humor van Urbanus, de visie van Napoleon, de daadkracht van Hercules en de charme van Cassanova. Door met hem te klankborden worden grijze ambitiewolken concrete loopbaanstappen en krijg ik steeds meer inzicht in wat ik wil, wat ik kan, wat ik niet kan en waar ik naartoe wil. Niets meer, niets minder.”
– Dennis Nieuwpoort

“Ik heb Frank’s training ‘En nu jij’ met heel veel plezier gevolgd. Frank heeft me geholpen in de zoektocht naar dingen die me gelukkig maken. De training zat goed in mekaar. Het was heerlijk confronterend en herkenbaar, maar tegelijk ook constructief. Door Frank’s enthousiasme en kennis van het onderwerp kreeg iedereen in de groep hernieuwde motivatie om het heft in eigen handen te nemen. Ik kan deze training en trainer van harte aanraden!!”
– Michiel de Groot

“Frank is a guy you can depend on to do the right thing. He is eager to get above things and manage his business in an easy way.”
– Theo Staalstra

“Afgelopen maart heb ik de cursus van Frank gevolgd. Concrete doelen voor de verdere loopbaan bepaald alsook privé. Ondertussen de eerste stappen gezet na de motivatie die Frank liet weten gedurende als na de cursus. Een must voor iedereen die meer wil bereiken op professioneel als persoonlijk niveau.”
– Bart Dierckx

“Ik had het genoegen om met een leuke groep de training ‘En nu jij’ bij te wonen. Frank is een enthousiaste trainer die dienstbaar is aan het groepsproces maar ook zichzelf niet buiten beschouwing laat. Dat nodigt uit om als deelnemer er veel in te stoppen (en er uit te halen). Een waardevolle training om van toekomstdromen concrete stappen te maken.”
– Ode Swart

“”En nu ik!” De titel van de training waarin Frank mij diverse bekende en onbekende modellen voorschotelde, dit kan elke trainer zou je zeggen? Er zijn er maar weinig die dat zoals Frank kunnen. Hij presenteerde de modellen vanuit zijn eigen ervaring en zijn kunde om iemand als mij te begrijpen en continue te prikkelen om verder te denken. Verder denken, dan mijn eigen remmende factoren! Frank liet bij mij de energie opkomen die ik nodig had om de regie terug te pakken over mijn eigen loopbaanontwikkeling. Zelfs in de waan van de dag ben ik nu bewust en dus contentieus bezig met onderzoeken en bevestigen wat ik wel en niet leuk vind om te doen. Disruptief effect? Ja misschien, maar dit is niet negatief! Integendeel, ik ben tot acties gekomen die mij gelukkiger gaan maken en tevens kansen bieden voor meer collega’s Frank, bedankt!!”
– Jesse Zijlstra

“Tijdens de training ‘En nu ik’ ben ik niet alleen meer over mijzelf te weten gekomen, maar ben ik ook even stil gaan staan bij de vragen; Wat is geluk nu echt en wat is er nodig om gelukkig te zijn? Frank is een enthousiaste trainer, die mensen goed weet te inspireren en motiveren. De training heeft mij handvatten aangereikt om mijzelf als Young Professional verder te kunnen ontwikkelen.”
– Sander Zijlmans

“Ik heb recentelijk deelgenomen aan de training ‘En nu ik’ die door Frank verzorgd werd. Frank wist de deelnemers goed mee te krijgen in een training die erg op de persoonlijkheid van de deelnemers in ging. Door diepgang te zoeken daar waar nodig, maar het geheel toch te kunnen relativeren, wist Frank de groep de gehele dag te boeien.”
– Stefan Donker