Deze week had ik weer zo’n gesprek met een sollicitant. Een starter met grote plannen. Ambitie. Consultant worden. En dan manager. Adviseren en communiceren, afwisseling en dynamiek. Jaja… Einstein (generatie Y) wil graag consultant worden. En dat is niet erg.
Ik heb maar weer eens uitgelegd dat dat een mooi streven is, maar dat ‘in mijn wereld’ je toch echt een paar tandjes lager op de ladder moet beginnen. En dat je niet moet kiezen voor een functie die je ergens dichterbij kan brengen, maar dat je moet kiezen voor een functie waarin je kunt doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Want je bereikt je doelen nooit. Die schuif je vooruit. En je leeft vandaag.
Vandaag kwam het boek ‘Onbeperkt houdbaar’ van Jeroen Busscher binnen. Over hoe je ervoor kunt zorgen dat je houdbaar blijft als werknemer. Dat wordt weer smullen. Stelling in dat boek is dat unieke kennis of kunde van nu over vijf jaar volledig achterhaald kan zijn. Dat betekent ook dat wanneer je je doelen blijft nastreven je misschien komt op een plek waar op dat moment helemaal niemand wil zijn.
Ik ben halverwege het boek ‘Ga voluit voor je dromen’ van Antoine Filissiadis. Vanmiddag las ik daarin dat als je je focust op het heden het weleens zou kunnen zijn dat je je doelen eerder bereikt. Nu goed je werk doen. Lol hebben. Kijken waar je je motivatie vandaan haalt. Dat meer gaan doen. En zo verder. In plaats van kijken naar wat je allemaal niet hebt. Dat je nog zo ver van je doelen verwijderd bent. Dat je doelen misschien wel helemaal niet meer relevant zijn. Dat je je doelen nooit kunt bereiken vanuit de positie waar je je nu bevindt.
Niet doen dus. Focus op vandaag. Dat is sowieso deze weken weer een populair thema vanwege de crash van MH17. Je weet tenslotte nooit wanneer het afgelopen is.
Ik schreef al eens eerder over Collegetour. De geïnterviewden hebben het altijd over het volgen van je talent en doen wat je leuk vindt. Veel ‘geslaagde’ mensen, waaronder ook een groot aantal gasten bij Collegetour, hebben er spijt van dat ze te weinig geleefd hebben. Iedere miljonair wil miljardair worden. Iedere BN-er wil wereldberoemd worden. Een Oscarwinnaar wil nog een Oscar. Je bereikt je doel nooit omdat je het telkens bijstelt.
De hoofdpersoon in het boek van Filissiadis wordt verderop in het boek gevraagd zijn eigen grafrede te houden. Hij komt er achter dat hij teleurgesteld zal zijn als hij nooit een boek geschreven zal hebben. Hij schuift dat al tijden voor zich uit, maar dat is dus zijn droom. Dat is zijn passie. Dat is wat hij moet doen om gelukkig te zijn. De oefening om je eigen grafrede te schrijven komt uit de tweede eigenschap van de ´7 habits of highly effective people´ van Stephen Covey, uit het gelijknamige boek. Deze tweede eigenschap is ´begin met het einde in gedachten´.
Ondanks dat Covey een onbetwiste held is, weet ik nu even niet meer of ik het met deze eigenschap eens ben…
In de eerste theatershow van Acda en de Munnik ‘Zwerf’on’ uit 1995 gaan Thomas en Paul ‘zwerven’. Een stukje uit hun dialoog. Paul: “Wat is zwerven voor jou precies?”, Thomas: “Oké. Zwerven is reizen zonder je einddoel te kennen.”, Paul is even stil, Thomas: “Nee, zwerven is reizen zonder je einddoel te hebben zelfs.”.
Zo is het ook met je carrière: je denkt misschien wel dat je weet waar je naar onderweg bent en dat je überhaupt ergens naar onderweg bent (je pensioen?), maar je bent aan het zwerven. Aan het trekken als een nomade, zoals ik vier jaar geleden schreef.
Dus zorg er voor dat je je vermaakt tijdens je leven.
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.