Over de vraag: ben je een konijn of een koe?

Twee weken geleden kon je lezen over het gras van de buren. Over hoe je niet meteen als een wilde op allerlei vacatures moet duiken bij andere bedrijven. Aan deze kant van de schutting kan het gras ook groen zijn. Je kunt gaan ‘jobcraften’: sleutelen aan je baan. Wat is dat en hoe werkt het? Ik legde het je vorige week uit. Deze week geef ik je nog drie tips om te bepalen of je wel aan de goeie kant van de schutting staat. Of het gras van de buren toch niet het gras zou moeten zijn waar jij van wilt knagen. Uiteindelijk gaat het om de vraag: ben je een konijn of een koe?

Drie vragen

En als je dan mijmerend door die schutting staat te loeren naar het gras van de buren, stel jezelf dan drie vragen.

Vraag 1: Aan welke kant van de schutting sta je?

Als eerste de makkelijke, maar toch niet te vergeten vraag.
Stel je een plaatje voor van een geel stuk gras en een groen stuk gras met daartussen een schutting. Als het gaat over ‘het gras van de buren’ denk je meteen aan het groen gras. Maar is dat wel zo? Is het gras van de buren echt zo groen? Of zit je juist al aan de groene kant?

Vraag 2: Wat zie je als je uitzoomt?

Stel je weer datzelfde plaatje voor. Groen gras, geel gras en een schutting er tussen. Je hebt geconcludeerd dat je aan de gele kant staat. Maar als je in datzelfde plaatje nu eens uit zou zoomen, is het dan niet zo dat er aan jouw kant van de schutting, achter je, niet enorm veel groen gras is? Dat je je alleen maar hoeft om te draaien om te ontdekken wat een weide aan mogelijkheden er voor je ligt? En blijkt het dan niet zelfs zo te zijn dat dat groene gras aan de andere kant nu net de uitzondering was in een enorm veld van verdord hooi?

Vraag 3: Ben je een konijn of een koe?

Deze vraag wordt om logische redenen maar al te vaak vergeten. Want als je in dat plaatje op een geel stukje gras staat, aan de andere kant is het groen en je hebt over je schouder gezien dat alles geel is aan jouw kant, dan kan je een probleem hebben. Maar dat is alleen maar zo als je van groen gras houdt. Sta je in een wei vol koeien dan zal iedereen ‘boe’ roepen en naar de andere kant willen. Lekker vers, groen gras eten. Maar als jij een konijn bent, dan hou je veel meer van hooi. Lekker gedroogd gras. Heerlijk!

Laat je niet overtuigen door alle koeien om je heen die zeuren dat het niet leuk is. Laat je niet verleiden over de schutting te gaan klimmen. Je zit goed! Kijk naar Stap 0! Omarm het feit dat je een konijn bent en geniet van het gele gras!

Pas nadat je deze drie vragen hebt beantwoord kun je verder naar Stap 5.

In Stap 5 gaat het over stil staan, over een balans en een weegschaal, over hoe het hoort en over leven in het heden.

Tot volgende week.

Groeten,

Frank

Deze post is onderdeel van hoofdstuk 3 van ‘En nu jij!’. Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.