Over hoe je doel niet in de toekomst ligt

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1c86

Elke week publiceer ik een nieuwe paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek dat ging over persoonlijk leiderschap. Deze week het eerste deel van het laatste hoofdstuk.

Stap 8 van 8. Alle stappen doorlopen, alle vinkjes gehaald? Zijn we er dan? Natuurlijk niet. Als je Stap 7 ooit al door zou komen, ben je nog niet klaar. Het gaat er niet om een punt te bereiken, zodat je achterover kunt gaan zitten met je hoofd in de wolken. Of op een roze wolk. Zonder doelen.

Zonder doelen ben je doelloos en moet je vertrouwen op het lot dat je de juiste kant op gaat. Statistisch gezien is de kans dat je van de 360 graden net die juiste richting treft natuurlijk klein. Het hebben van doelen geeft richting, geeft ook wel zin aan je leven.

Het is zonde om je leven alleen maar bezig te zijn met het nastreven van je doelen, terwijl ondertussen je leven aan je voorbij vliegt. “Life is what happens while you’re busy making other plans” zei John Lennon even geleden al.

Het hebben van doelen, het leven in het heden en jezelf zijn hebben veel meer met elkaar te maken dan ik dacht. Of eigenlijk, ze zouden veel meer met elkaar te maken moeten hebben. Wanneer je je doelen goed afpelt en tot de kern terugbrengt, gaan ze helemaal niet zozeer over wat je ooit wil bereiken, maar veel meer over wie je nu bent. En dat je je doelen moet bijstellen terwijl de tijd verstrijkt, komt omdat je verandert. Omdat je nieuwe ervaringen hebt opgedaan, anders over dingen bent gaan denken.

Doelen kunnen ook verlammend werken. Als je doelen te scherp formuleert worden ze onhaalbaar. Als je bijvoorbeeld projectmanager bij een van de grote banken wil worden van een project van tenminste een miljoen, dat strategische impact heeft, dan kun je denken: “Ja, mooi, maar hoe ga ik daar ooit komen?”

Veel beter is het om doelen te beschrijven die gaan over het waarom van die projectmanagementrol. Verantwoordelijkheid, impact en een aansprekende werkgever liggen veel dichterbij dan je denkt. Sterker nog, kijk eens naar wat je nu aan het doen bent. Doe je het allemaal niet nu al? Daar liggen je doelstellingen. Die hebben veel meer met de korte termijn te maken dan die doelen die je misschien in eerste instantie had opgeschreven.

Vervolgens is het de vraag waar je groei dan ligt. Want het hebben van doelen blijft belangrijk. En stilstaan is voor de meeste mensen geen optie. Maar wat is jouw definitie van groei dan? De beste worden in je vakgebied? De hoogste baas worden? Rijk worden? Zoveel mogelijk vrije tijd?

Don’t try to be successful, be successful in the present moment.

Eckhart Tolle

Je belangrijkste motivator is progressie. Je voldoening haal je uit je intrinsieke motivatie. En die motivatie komt uit je wolk. De wolk die je in Stap 1 hebt gevuld. Pak die er nog eens bij. Staan er nog steeds de juiste dingen in? Zijn er geen verschillen te ontdekken? Vertel je je omgeving nog steeds het juiste verhaal? Onderhoud je je achtertuin voldoende? Zet je stappen? Voel je je in balans? Heb je niets ervaren waar je je doelen op moet aanpassen? Dus je volgt je eigen weg?

Doe op zijn minst nog even Stap 0 en 1 over. Als je dan nog steeds tevreden bent is er niets aan de hand. Dan ben je goed bezig. Dan laat ik je met rust.

Uiteindelijk gaat het erom dat je je doelen uit Stap 1 onderdeel maakt van je dagelijkse keuzes. En alle vervolgstappen bewust of zelfs onbewust op elkaar laat volgen. In een spiraal naar boven. Met je wolk niet als onbereikbaar doel in de toekomst, maar als altijd aanwezige missie die je vooruit duwt in de juiste richting.

Je missie wordt daarmee een kompas dat je de weg wijst. Niet iets voor een moment ooit. Voor vandaag.

Volgende week meer uit het laatste hoofdstuk van ‘En nu jij!’ Over de complexiteit. Over paradoxen. Wil je deze en andere blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Kan je niet wachten? Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of aan de slag te gaan met mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.