Over Heineken en kerken

Heineken experienceEen paar maanden geleden was ik ter gelegenheid van de verjaardag van mijn broertje bij de Heineken Experience. Leuke ervaring, boeiende weetjes*. We hebben er een heel dagje uit om heen gedaan. Met de trein vanuit Amersfoort, vervolgens over de Nieuwezijds, door de Jordaan, daar op een terrasje bier met kroketten (de bitterballen waren op…) en vervolgens naar de Stadhouderskade. Ter afsluiting in de Leidse Dwarsstraat heerlijke biefstukken weg zitten werken. En in Amersfoort nog even de kroeg in gedoken. Een heerlijke dag, georganiseerd in een half uur. Leerzaam, leuk, gezellig en op drie kwartier afstand van huis.

St Joriskerk AmersfoortVorig jaar was ik op een bruiloft in de Joriskerk in Amersfoort. Als je op vakantie bent en je loopt langs een kerk loop je er naar binnen. Je kijkt rond en verbaast je over de prachtige schilderingen, gewelven, de hoogte, de ruimte. Ik woon nu 27 jaar in Amersfoort (oké, 10 jaar en 17 in Leusden), waarvan vijf jaar bijna naast de St. Joriskerk, maar was er nooit binnen geweest. Ik denk dat het een van de mooiste en grootste kerken is die ik ooit van binnen heb gezien.

Om maar weer eens terug te komen op eerdere blogs… In mijn hersenspinsels rondom het gras van de buren en de ontluikende lente behandelde ik de vraag over blijven of gaan. Over eerst om je heen kijken voordat je verder kijkt. Dit principe blijft me fascineren. Wanneer heb je alles gezien? Je gaat toch een keer verhuizen. Of moet je het vergelijken met emigreren? Anyway, deze voorbeelden laten weer zien dat je niet ver hoeft te reizen voor toeristische attracties. Dat er meer mooie bestemmingen in de buurt zijn dan je denkt.

*Anekdote: Een van de dingen die je leert bij de Heineken Experience, is dat Heineken Bier wordt gemaakt met water, gerstemout, hop en het unieke A-gist. Als je binnen komt, sta je na een paar ruimtes bij een bar, met een kerel erachter en achter hem vier grote glazen zuilen, met een diameter van een meter en reikend tot aan het plafond, met in die zuilen de vier grondstoffen (ik heb er een foto van gemaakt, zie hiernaast).
Het A-gist, dat alleen in Zoeterwoude wordt gemaakt en van daaruit gedistribueerd wordt naar alle Heineken brouwerijen over de wereld, geeft Heineken Bier zijn kenmerkende smaak. Nu had ik vorige week een Heineken in mijn hand en viel mij op dat er op de achterkant van het blikje bij de ingrediënten alleen water, gerstemout en hop vermeld stonden. Het speciale A-gist ontbrak! Ik was confuus. Da’s gek! Mijn collega (het was tijdens de vrijdagmiddagborrel) attendeerde mij op het telefoonnummer van de Heineken consumentenservice. Goed plan. Ik bellen. Heel verhaal uitleggen. Helpdeskmedewerker wist het ook niet. “Was het op een blikje?” Ja, maar ik had ook een flesje waar het op staat. Ze ging het opzoeken. “Ja, meneer, hier zie ik het. Heineken wordt gemaakt uit water, gerstemout, hop en het speciale A-gist. Dat is ook gek. Ik ga het even navragen bij mijn collega die hier meer van weet.” Vreselijk wachtmuziekje. Daar was ze weer. “Ja, daar ben ik weer. Mijn collega wist het ook niet dus we hebben het even gecheckt bij het hoofdkantoor, en daar weten ze het eigenlijk ook niet. We vinden het ook wel gek dat dit nooit eerder opgevallen is. Mag ik u hier maandag over terugbellen? Ik ben nu zelf ook benieuwd!” Ze mocht mij terug bellen.

Charlene de CarvalhoIk rook roem. Rectificaties, persberichten, excuses! Ik in de krant met een foto, met een plaquette van het nieuwe etiket met vernieuwde ingrediëntvermelding, naast Charlene de Carvalho. Gratis bier voor de afdeling, de rest van het jaar!
Ik heb tot woensdag moeten wachten. “Ja, ik had u vrijdag aan de telefoon over de ingrediëntenvermelding op de verpakking. Het blijkt dat gist een hulpstof is en dat er voor gekozen is deze niet op de verpakking te vermelden.” Lekker zeg. Wat een anti-climax. Daar gaat het verhaal. Ik vind het jammer. Ik vond het juist zo’n mooi verhaal.

Friso babyvoeding maakt een andere keuze. Daar staat bij de ingrediënten: “Water (toegevoegd voor bereiding)”. Het kan dus wel…

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.