Over regels en handhaving

Flitser

Gisteren was op het nieuws dat de ANWB wil dat de politie voortaan de flitscontroles bij wegwerkzaamheden aankondigt. Dit omdat er afgelopen weekend wel 5000 mensen geflitst zijn op de A1 bij Muiderberg. De politie heeft het hele weekend staan flitsen terwijl iedereen daar te hard rijdt.
Wat is hier aan de hand? De politie stelt regels, Rijkswaterstaat geeft dit op diverse manieren aan, iedereen lapt de regels aan de laars, rijdt te hard, wordt beboet en dat is dan onterecht?

Typisch Nederland. Polderen. Iedereen mag een mening hebben. Over regels mag je discussiëren. En er wordt nog naar je geluisterd ook. Natuurlijk met name binnen de politiek. Rutte had beloofd 1 juli een regeerakkoord te hebben. Gisteren gehoord dat Paars-Plus niet door gaat. Wederom terug bij af. Ondertussen wordt het land niet geregeerd.
Zo ook bijvoorbeeld met het Electronisch Patiënten Dossier (EPD). Briljant plan. De medische gegevens van alle burgers in één centraal systeem, bereikbaar voor de mensen die er bij moeten (medici), zodat er minder papierwerk is en minder medische fouten worden gemaakt. Maar men is bang voor privacy en de artsen vinden het niks. Eindeloos bakkeleien en niet tot resultaat komen.
Kilometerheffing idem dito. Gaat de ANWB een peiling houden onder ‘het volk’. Het volk bestond in dit geval met name uit de leden van de wielrijdersbond. Maar Camiel vond er toch zelf ook weer wat van. Vervolgens valt het kabinet, hebben we miljoenen verspijkerd en gaan we weer terug naar de tekentafel.

Hamer rechterNeem eens een besluit, voer dit ook uit en zorg dat het dan ook nageleefd wordt.

Binnen bedrijven is het niet anders. Er worden processen of procedures afgesproken, of een reorganisatie ingezet, maar vervolgens laveren de ‘vriendjes’ en de ‘baasjes’ vrolijk om de regels heen, verzinnen eigen alternatieven, sturen op andere KPI’s en creëren zo hun eigen wereldje. Op zo’n manier bereikt de organisatie nooit haar doelen. Zolang er niet gestuurd wordt, er geen sterk leiderschap getoond wordt en mensen niet worden aangesproken, kan de strategie net zo goed naar de prullenbak verhuizen.

Ik hou niet van politiestaten, maar dit is het ook niet…

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.