Over wat we kunnen leren van Helga

Elke dag vertelt Helga hoe het weer was vandaag. Bij RTL nemen ze het weer serieus. Daar is het weer een apart programma. Wat zo mooi is, is dat ze uitgebreid stilstaan bij het weer van vandaag. Dat ze terugkijken hoe mooi de dag was. Foto’s d’r bij. Er wordt niet gekeken of het weer goed voorspeld was. Het was zoals het was. En het was mooi. En dan over naar de verwachting voor de komende dagen.

In bedrijven werkt dit nogal anders. Daar wordt eindeloos geforecast, bijgesteld, en dan vooral gekeken waarom de forecast afwijkt, en waarom de forecasts onderling afwijken. Lijstjes naast elkaar. Nog eens checken. Nog eens bijstellen. Ondertussen komt de werkelijkheid rechts voorbij. Is men al halverwege de te forecasten periode. En wordt er nog steeds geforecast. Pas ver achteraf wordt er gekeken of het goed is gegaan. En goed is eigenlijk alleen maar goed als het overeen komt met de forecast.

Bij Helga was het goed als de zon scheen. Als ze foto’s kan laten zien van strakblauwe luchten en mensen op het terras. Wat ze had voorspeld is iedereen al lang vergeten. En dat doet er ook helemaal niet toe.

Kunnen we misschien wat van leren.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.