Over implementeren versus faciliteren

IMG_2904

Stelling: Het Nieuwe Werken (HNW) moet je niet implementeren, maar faciliteren. Mooie binnenkomer, toch?
Ik bedoel dat we niet moeten proberen nieuw te gaan werken door met elkaar af te spreken het vanaf morgen te gaan doen. We neigen er allemaal naar om richtlijnen, bezettingsgraden, protocollen en randvoorwaarden op te gaan stellen, terwijl HNW juist draait om vertrouwen en verantwoordelijkheid. Medewerkers moeten dus vertrouwd worden dat ze zelf hun verantwoordelijkheid nemen in het fatsoenlijk ‘draaien’ van een afdeling. De werkgever moet zorgen voor faciliteiten in de vorm van flexplekken, laptops, smartphones, communicatie- en collaboratiesoftware, zodat het de meedweker mogelijk gemaakt wordt gebruik te maken van de voordelen van HNW. Ik zou er daarbij ook voor willen opteren het beschikbaar stellen van deze faciliteiten niet als “HNW-programma” te bestempelen, maar dit gewoon te doen als individuele acties. Medewerkers zijn zelf echt wel slim genoeg dat ze vervolgens van de mogelijkheden gebruik gaan maken. Je zou nog een aantal ‘early adaptors’ aan kunnen haken om het zo middels een olievlekprincipe op te starten. En je moet er voor zorgen dat medewerkers snappen hoe ze met hun nieuwe verantwoordelijkheden om moeten en kunnen gaan. En hoe ook vooral niet.Elke werknemer begrijpt dat het niet handig als iedereen op andere tijden werkt en er daardoor geen overleg meer gevoerd kan worden. De medewerker moet er voor zorgen dat de tent draait, dus zal zich moeten aanpassen aan zijn collega’s en andersom. Laat dat een paar keer fout gaan. Dat trekt zich zelf wel recht.

Ondertussen is de overheid ook al bezig met het inrichten van haar kant van de faciliteiten.

HNW leidt tot een hogere medewerkertevredenheid. Maar dat komt niet doordat thuis mogen werken, of dat ze een laptop hebben gekregen, dat komt doordat ze meer verantwooredlijkheden krijgen om hun werk zelf naar eigen wens in te richten. Lang niet alle medewerkers willen of kunnen thuis werken, of buiten de reguliere 9 en 17 uur met hun werk bezig zijn. Maar het hebben van de mogelijkheid het te doen als ze dat zelf willen geeft gewoon een lekker gevoel.
Daar draait HNW wat mij betreft om. Dat je uiteindelijk als werkgever minder kantoorruimte nodig hebt en de productiviteit hoger ligt is een gevolg. Maar het moet wel in die volgorde bekeken worden.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.