Over redenen om überhaupt PMO te leren spellen

Naast variatie in uitvoering en inrichting (vorige blog) is er uiteraard ook variatie in redenen om überhaupt iets op professionele wijze met PMO te gaan doen. Mijn teller staat op 3, maar dat is het zeker nog niet.

GeldDe eerste reden is een simpele: kostenbesparing op projectmanagement. Als je een deel van het werk waar je nu duurbetaalde projectmanagers voor inzet laat uitvoeren door goedkopere Projectmanagement Officers, ben je minder geld kwijt. Daar hoef je geen Einstein voor te zijn.
De tweede is niet veel ingewikkelder: inzicht in kosten en voortgang. Wanneer je een PMO-werkwijze inricht met de daarbij behorende functionarissen, kan vanuit het PMO gecontroleerd worden op zaken als budget, kosten en voortgang van het project, om zo te kunnen zien of en waar je moet bijsturen. Uiteraard neem je hierin een forecast mee en de actuele planning. Daarmee weet je dus of een project nog op koers is en of het op de gestelde tijd binnen het gestelde budget klaar zal zijn. Je gaat de projectmanagers dus controleren.
De derde en laatste voor nu is compliance. Zeker binnen de financiële wereld geldt er strikte wetgeving met betrekking tot geldstromen, reserves, wie waar bij mag, etc. Denk aan Basel II, Wft, SOX en Solvency II. Maar uiteraard gelden er ook binnen de publieke sector wetten en regels. Daarnaast zijn er nog de interne regels en procedures waar projectmanagers zich aan moeten houden. Ook daar kan een PMO vinger aan de pols dan wel in de pap hebben.

Alles dus gericht op het efficiënt en effectief uitvoeren van projecten, op die manier die juist is. PMO for president!?

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.