Over variabelen, variaties en mogelijkheden

Hoe dieper ik in PMO duik, hoe meer variatie ik ontdek. Ook ik dacht een paar jaar geleden dat Projectmanagement Officers (PMO’ers) laagopgeleide secretaresses* waren, die de koffie haalden en de kopietjes maakten. Als het meezat mocht er worden genotuleerd. In mijn vorige blog haalde ik de professionalisering van het vakgebied PMO al aan, nu wil ik wat dieper in gaan op de verschillende typen PMO’ers die je tegen komt.
Ik zie op dit moment twee variabelen waarmee verschillende varianten van de rol PMO’er ontstaan. Op de ene as zie ik het verschil tussen een controlerend en een ondersteunend PMO. Op de andere de generalist versus de specialist.
De eerste variabele legde ik in mijn vorige blog eigenlijk al uit. Er zijn PMO’ers die een project ondersteunen (vaak projectondersteuners genoemd) en er zijn meer centrale PMO’s die projecten controleren vanuit compliancy en kostenbewustzijn.
Daarnaast zie je dat er PMO’ers zijn die alle voorkomende taken op een PMO uitvoeren (de generalisten) en Officers die gespecialiseerd zijn in een specifieke taak. Die specialisatie kan liggen op bijvoorbeeld het gebied van plannen, control, compliance, risk, etc. En zelfs daarbinnen zijn weer specialisaties te bedenken.
Dus naast de ontwikkeling dat PMO een serieus vakgebied wordt dat om serieuze vakmensen vraagt, moeten we er ook nog rekening mee houden dat de ene PMO’er de andere niet is. En dat je, om een PMO goed te bemannen, een gevarieerde, afgestemde populatie PMO’ers moet hebben om de beoogde doelstellingen te behalen.
Vervolgens betekent dit dat de achtergronden van PMO’ers dus uiteen lopen. Dat werving breed opgezet moet worden. En tegelijkertijd zijn de toekomstperspectieven voor de individuen ook uiteenlopend. De ontwikkeling en begeleiding van de medewerkers vraagt dus ook om maatwerk.

Genoeg te doen…

Groeten,

Frank

*Voordat ik een actiegroep op m’n nek krijg: ik waardeer goeie secretaresses absoluut en zeg niet dat deze altijd laag opgeleid zijn, maar ik wil even een punt duidelijk maken.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.