Over… Sorry, waar over?

Een paar weken geleden heb ik de film Evan Almighty zitten kijken. Niet zomaar een aanrader, maar wel met een goeie boodschap aan het einde.
Plot in het kort: congreslid roept dat ie de world gaat changen (achtergrondmuziekje erbij!) en wordt door God gevraagd een ark te bouwen omdat er een overstroming aan komt.
Nu ben ik overtuigd atheïst (spoel naar 0:26), maar toch sprak de boodschap me aan.
Aan het eind van het verhaal vroeg het congreslid namelijk aan zijn opdrachtever waarom hij nu eigenlijk gekozen was, wat de hele actie nu voor zin had gehad, hoe zijn actie nu iets bijgedragen had aan changing the world. Het antwoord was: “Evan, je verandert de wereld stap voor stap, met één Act of Random Kindness per keer”. En hij schreef ARK in het zand.
Als iedereen elke dag een zo’n act of random kindness zou doen, zou de wereld er inderdaad enorm op vooruit gaan. Ik vind het mooi.
Maar weer even terug op aarde. Terug naar de zakelijkheid.
Ook bij het veranderen van organisaties kan je nooit te grote stappen in een keer nemen. En wanneer iedereen zelf elke dag een stap in de juiste richting zou zetten, zou organisatieverandering een piece of cake zijn. Zoals Ben Tiggelaar uitlegt in zijn boek Doen! verander je groepen alleen maar door de individuen in die groep te veranderen.

Geluiden in organisaties over ‘dat het toch nooit gaat veranderen’ en ‘dat het toch geen zin heeft om je best te doen’ klinken alom. Maar het heeft dus wel zin. Een beter milieu begint bij jezelf. Opgeven betekent verliezen.
Ik weet niet wat het is. Ik sta op het punt voor de tweede keer vader te worden, misschien dat dat me van mijn gebruikelijke padje brengt. Maar ik zit er lekker in. Zonder me extra in te spannen probeer ik elke dag minimaal één act of random kindness te doen. Op straat, in de auto, op het werk, maakt niet uit. Heeft het geen zin, heb ik het toch geprobeerd. Dan heeft het niet aan mij gelegen. En ik voel me er nog beter bij. Het is mijn eigen stukje vrijwilligerswerk.
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.