Over ronde tafels en zakenkoffers

Ronde tafel
Gistermiddag (donderdag 10 november) vond de eerste Ordina PMO Ronde Tafel plaats in de Ordina-skybox in de Amsterdam ArenA. De aanwezige PMO managers (of equivalenten daarvan) hebben hun beelden gedeeld rondom het thema ‘De business case van PMO’, onder begeleiding van Bert Hedeman en onze eigen Paul Hesselman. Vanuit Ordina waren naast Paul Hesselman ook Nicolle van den Heiligenberg (Business Unit Manager van de PMO unit), Peter Boshuis (PMO Consultant) en ondergetekende (PMO Consultant en organisator en facilitator van de Ordina PMO Ronde Tafel) aanwezig.

In diverse plenaire en break-out sessies deelden de tafelgasten hun ideeën en ervaringen. Al snel viel op dat de gasten veel ervaringen en uitdagingen gemeen hebben.

De belangrijkste quotes heb ik gebundeld in een aantal onderwerpen, de uitwerking is na te lezen op PMOblog.nl.
Terwijl het nationale elftal van Zwitserland de voorbereidingen voor de oefeninterland tegen Nederland op vrijdagavond afwerkte op het veld deelde ik mijn conclusies met de groep:

  • PMO’s zijn er in uiteenlopende vormen, in uiteenlopende stadia van volwassenheid, bezig met uiteenlopende professionaliseringstrajecten.
  • De benefits van PMO zijn met name kwalitatief van aard.
  • Zonder dat het verantwoordelijke hoger management ‘buikpijn’ ervaart door het niet het hebben van grip of het gevoel ‘dat het veel beter kan’, krijg je PMO niet geïmplementeerd.
  • Het implementeren van PMO is met name een zaak van draagvlak, vertrouwen, samenwerking en betrokkenheid. En van fasering.
  • Quote: ‘PMO is een geloof’. De manager met buikpijn moet er in geloven dat PMO bij kan dragen aan de oplossing.

Gezamenlijk concludeerden we tot slot dat PMO een zeer jong vakgebied is dat nog een lange weg te gaan heeft om (net als bijvoorbeeld projectmanagement of, recenter, testen) algemeen geaccepteerd te worden zonder dat er aparte business cases voor gemaakt moeten worden. In de tussentijd zullen we er met z’n allen hard aan moeten trekken om onze plek te veroveren, te behouden en uit te bouwen, om zo organisaties te helpen de juiste benefits zo efficiënt mogelijk te behalen.

De bitterballen die de skybox binnen werden gebracht gaven aan dat het tijd was om af te ronden. De tafelgasten, maar ook de begeleiding en organisatie kijken terug op een zeer geslaagde middag waarin veel kennis is gedeeld en contacten zijn gelegd. De deelnemers kijken uit naar een vervolg. Een vervolg dat er wat ons betreft zeker gaat komen. In welke vorm en op welke termijn, dat gaan we de komende tijd uitzoeken.

Bij deze wil ik alle deelnemers, mijn collega’s Paul, Nicolle en Peter en in het bijzonder onze externe gastspreker en -deelnemer Bert Hedeman bedanken voor hun aanwezigheid en actieve bijdrage aan deze zeer geslaagde middag.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.