Over ontwikkelen met en reizen zonder doel

PMO avond ontwikkeling

Wanneer ik weer eens de vraag “Wat doe jij eigenlijk tegenwoordig?” op me afgevuurd krijg en ik vertel over PMO krijg ik uiteenlopende reacties. Met die reacties wordt vaak ons beeld bevestigd dat er nog veel missiewerk te verrichten is om PMO op de juiste manier op de kaart te zetten. Een veelzeggende reactie was: “O, leuk. Dan werk je zeker met veel vrouwen!”. Nogal een stereotype, maar ook nog eens een onjuiste. Ten opzichte van onze branche is het percentage vrouwen dan wellicht hoger dan gemiddeld, maar het beeld dat PMO-ers verdwaalde secretaresses zijn is pertinent onjuist. In ieder geval in onze benadering.
Daarnaast krijgen wij ook veel aanvragen naar ons toe geschoven voor ‘assistenten’, ‘hulpjes’, ‘jonge honden’, ‘ondersteuners’ en ga zo maar door. Aanvragen die eigenlijk nergens echt goed ingevuld kunnen worden zullen wel door ‘die jonkies van PMO’ opgepakt kunnen worden. Zo is het ook niet.
PMO is een vak. Een vak dat sterk in ontwikkeling is. En veel verder gaat dan het uit handen nemen van uitvoerend werk van de projectmanager.
Het brengt daarmee ook heel eigen carrièrepaden met zich mee. Het is zeker niet gezegd dat een PMO een junior PM is. Dat een PMO zich in een paar jaar ontwikkelt tot PM.
Vanuit de IPMA wordt, in opdracht van Ordina-collega en IPMA-bestuurslid Paul Hesselman door Bert Hedeman, Jan Willem Donselaar en Henny Portman gewerkt aan een uitbreiding van haar competentiemodel, specifiek ten behoeve van PMO. Klik hier voor een artikel daarover. Het bijbehorende boek ligt op dit moment bij de drukker en komt eind dit jaar uit in het Nederlands.

Op donderdag 3 november vond bij Ordina een thema-avond over PMO plaats. Paul Hesselman, Bert Hedeman en ondergetekende lichtten toe wat PMO is en wat het voor organisaties kan betekenen. Ook de positie van de PMO-er kwam aan bod. De slides zijn hier te vinden. Op interactieve wijze zijn we aan de slag gegaan om beelden te vergelijken en te proberen de toegevoegde waarde van PMO duidelijker te maken. Ook deze avond bleek dat er veel verschillende meningen, beelden en definities zijn rondom het thema. Dit brengt allemaal eigen inrichtingsvormen, implementatiemethoden, maar ook carrièrepaden met zich mee.

Ondanks of dankzij bovenstaande kan PMO zowel voor young professionals als voor voor meer ervaren mensen een uitstekende plek zijn om carrière te maken. Overeenkomstig het eerder aangehaalde IPMA referentiemodel voor PMO competenties kan die carrière twee kanten op gaan. Enerzijds kan dat (toch) richting projectmanagement zijn. Anderzijds zijn er binnen het PMO-werkgebied diverse doorgroeimogelijkheden. Dat kan in de diepte zijn, binnen een specifiek proces (planning, risicomanagement, changemanagement, etc) of een rol (consultant, specialist, analist, etc). Maar ook richting PMO-management, de aansturing van de PMO-organisatie.

Op dit moment zijn we een klant aan het helpen met het herinrichten van haar PMO en de onderliggende processen. Ook het onderwerp talent development nemen we hier in mee. Een PMO is niets zonder capabele, maar ook gemotiveerde medewerkers. En motivatie komt uit perspectief, uit progressie. Zie mijn eerdere blogs hierover.

Wij zullen op alle mogelijke manieren, via zoveel mogelijk media aan de wereld duidelijk maken hoe wij PMO zien en wat het kan betekenen voor organsaities en haar medewerkers. Met een lange, kronkelende, onoverzichtelijke, spannende weg zonder duidelijk einddoel voor de boeg zijn we met rijkelijk gevulde rugzak onderweg op deze trektocht.

Trek je mee?

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.