Over fiducie en generaties

Op school heb ik geleerd over het fiduciaire stelsel. Het vertrouwen (fiducie) dat de muntjes en papiertjes waarmee je betaalt een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Initieel werd er betaald met goud of zilver en bepaalde het gewicht van de munt hoeveel de munt waard was. Papier geld ontstond als waardepapier (eigendomsbewijs) voor goud en zilver dat bij een bank in beheer was gegeven. Meer daarover lees je hier.
Nog steeds is een munt van twee euro groter dan een van vijf cent. Ook briefgeld is groter naarmate de waarde die het vertegenwoordigt hoger wordt. Daarmee wordt het idee van de hogere waarde in stand gehouden.
Vroeger had ik een spaarpot. Hoe voller die zat, hoe meer geld ik had. En als ik dan naar de speelgoedwinkel ging, kon ik met een volle spaarpot iets leuks kopen.

Generatie Y staat er om bekend dat ze verwend zijn (of lag het nou toch anders?). Ze hebben alles, hun grootste zorg is hoe hun imago in de sociale media is. Wat zij in ieder geval nog wel hebben meegemaakt, is dat er ‘vroeger’ nog met geld betaald werd. Geld dat je kon vasthouden. Munten, briefjes. In een portemonnee. Daarmee zal de waarde van geld toch een stukje minder fiduciair zijn dan van de generatie die nu aan het opgroeien is.
Betalen is nu iets met een oranje pasje en een kastje waar je op wat knopjes moet drukken. Druk je de juiste code, mag je de artikelen meenemen! In het ergste geval doet ie het niet, dan moet papa even met de telefoon op wat knopjes drukken, en dan doet ie het weer wel!
Krijgen onze kinderen de waarde van geld dan nog mee? Of wordt deze generatie nog veel verwender dan de voorgaande?
Ik denk dat ik straks eens even mijn hele rekening leeg ga pinnen, mijn portemonnee vol stop en dan eens lekker ga winkelen met mijn kinderen. Zou dat helpen?
Groeten,
Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.