Over waarom je veel egoïstischer en arroganter moet zijn

Maandag had mijn werkgever een inspiratiesessie georganiseerd. ‘s Middags. Getiteld ‘Extreem productief‘. Ik hou wel van extreem. En van productief zijn. Dus ik was er bij.
Gelukkig veel bekend werk van David Allen en andere goeroes. En het sluit erg aan bij de woorden van ‘The lazy project manager’ Peter Taylor, wie ik heb mogen ontmoeten vorig jaar en van wie ik zijn boek ‘The lazy winner‘ afgelopen zomer las. Maar gisteravond verbond ik weer enkele punten met elkaar.
De sessie ging er vooral over dat je veel te veel tijd besteedt aan kleine onzinnige dingen en daarom nooit aan ‘je werk’ toe komt. Terwijl je juist wordt betaald voor je werk en dat ook eigenlijk leuker vindt dan datgene waarmee je veelal je dagen vult.

Toen ik gisteravond de hond uitliet, onder een wolkenloze sterrenhemel gebeurde het. Connecting the dots.

Mijn favoriete thema de laatste tijd is je eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt zeker ook hier.

Als je er voor durft te kiezen om bepaalde taken aan een ander over te laten ben je niet arrogant, maar help je je baas.
Je wordt productiever. Je wordt beter. Je geeft ook anderen de kans datzelfde te doen in de hoek waar hun hart ligt. Dus hoe egoïstischer je bent, hoe beter! En als je dan ook nog zo arrogant kunt zijn dat je lager/goedkoper/eenvoudiger werk aan anderen over kunt laten bespaar je je werkgever ook nog een hoop geld. Immers, zo vertelde spreker Taco Oosterkamp, als jij werk laat uitvoeren door iemand met een uurprijs die lager is dan die van jou, kost het minder.

Als je er voor durft te kiezen je eigen kracht en passie (bah, vies woord) te volgen lever je meer waarde op. Wees zo arrogant om de tijd te nemen om te bedenken wat dat dan is, die kracht van jou. Jouw talent. Jouw energiebron.

Je moet jezelf de ´luxe´ permitteren om even uit de chaos van de dag te stappen en naar het grotere plaatje te kijken. Dat hebben je hersens nodig.
En laat je daarin niet leiden door wat anderen met je van plan zijn. Of wat het functiehuis je voorschrijft. Het gaat om jouw geluk.

Als je doet wat je kunt, als je wordt wie je bent, krijg je energie van wat je doet. Als je doet waar je energie van krijgt, kan je met die energie meer doen.

Dus met je eigen ontwikkeling bezig zijn kost helemaal geen tijd.

Aan de managers de lastige taak mensen te stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Maar Ben Tiggelaar schreef daar een mooie column over eerder deze maand. De volgende passage is daarin te vinden:

Als iedereen egoïstischer en arroganter zou zijn zou dat een hoop geld schelen, zou er een hoop sneller gaan en zou het vooral veel gezelliger zijn omdat mensen tevredener zijn met wat ze doen.
En dat hebben ze dan ook nog eens zelf gedaan. Daar kan je dan ook weer blij van worden. En als manager hoef je dat alleen maar te stimuleren. En niet indammen maar de ruimte geven.

Ik heb de sessie maandag niet eens tot het einde bij kunnen wonen. Er was een andere meeting waar ik liever bij wilde zijn. Voor mezelf. Vond ik leuker.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.