Over het nut van het hebben van doelen

Doelen stellen, je droombaan beschrijven, de zoektocht naar geluk. We zijn er maar druk mee. In je kracht zitten, dichtbij je passie en doen wat je leuk vindt. Zeker. Mijn blogs staan er ook bol van. Mijn hele boek draait erom.

Sinds mijn trip naar San Francisco in oktober waar ik Eckhart Tolle en Arianna Huffington heb gehoord over het leven in het heden ben ik helemaal los. Ja, het hebben van doelen is absoluut belangrijk. Zonder doelen ben je doelloos en moet je vertrouwen op het lot dat je de juiste kant op gaat. Statistisch gezien is de kans dat je van de 360 graden net die juiste richting treft natuurlijk klein. Het hebben van doelen geeft richting, geeft ook wel zin aan je leven.
Over het leven in het heden heb ik inmiddels mijn punt wel gemaakt. Het is zonde om je hele leven alleen maar bezig te zijn met het nastreven van je doelen, terwijl ondertussen je leven aan je voorbij vliegt. “Life is what happens while you’re busy making other plans”, zei John Lennon even geleden al.

Over je eigen plan trekken, jezelf zijn en de relatie met stress en burn-out heb ik mijn mening ook wel gedeeld. Als je jezelf niet bent ga je jezelf tegen komen.

OK. De inleiding is nou wel klaar.

Vorige week kwam ik tot de ontdekking dat het hebben van doelen, het leven in het heden en jezelf zijn veel meer met elkaar te maken hebben dan ik dacht. Of eigenlijk, ze zouden veel meer met elkaar te maken moeten hebben. Ik ontdekte dat wanneer je je doelen goed afpelt en tot de kern terug brengt, ze helemaal niet zozeer gaan over wat je ooit wilt bereiken, maar veel meer over wie je nu bent. En dat je je doelen moet bijstellen terwijl de tijd verstrijkt, komt omdat je verandert. Omdat je nieuwe ervaringen hebt opgedaan, anders over dingen bent gaan denken.

Doelen kunnen ook verlammend werken. Als je doelen te scherp formuleert worden ze onhaalbaar. Als je bijvoorbeeld projectmanager bij een van de grote banken wilt worden van een project van tenminste een miljoen dat strategische impact heeft, dan kun je denken: “Ja, mooi, maar hoe ga ik daar ooit komen?”.
Veel beter is het om doelen te beschrijven die gaan over het waarom van die projectmanagementrol. Verantwoordelijkheid, impact en een aansprekende werkgever liggen veel dichterbij dan je denkt. Sterker nog, kijk eens naar wat je nu aan het doen bent. Doe je het allemaal niet nu al? Daar liggen je doelstellingen. Die hebben veel meer met de korte termijn (jaja, een link naar een blog van een ander) te maken dan die doelen die je misschien in eerste instantie had opgeschreven.

Vervolgens is het de vraag waar je groei dan ligt. Want het hebben van doelen blijft belangrijk. En stilstaan is voor de meeste mensen geen optie. Maar wat is jouw definitie van groei dan? De beste worden in je vakgebied? De hoogste baas worden? Rijk worden? Zoveel mogelijk vrije tijd?
Weer nieuwe vragen. Weer met jezelf aan de slag.

Het is ook allemaal niet makkelijk.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.