Over rijkdom en succes…?

Vandaag maakte John de Mol bekend dat hij Talpa Media verkoopt aan ITV. Heel veel geldzorgen had meneer De Mol al niet na de verkoop van Endemol voor een paar miljard, nu tikt ITV 500 miljoen af om daar, afhankelijk van de resultaten de komende acht jaar, nog 600 aan toe te voegen.
Mooie bedragen. John hoeft niet meer te werken. Maar dat hoefde hij al vele jaren niet.
“Ja, die heeft echt een goede baan! Hij heeft het echt gemaakt!”. Waarom wordt dat alleen maar gezegd over mensen die veel geld verdienen? Over directeuren, ondernemers? Is dat dan dus een goede baan? Heb je het gemaakt als je macht hebt? Is rijkdom synoniem voor succes?
Ik ken mensen in het onderwijs en de zorg die fors minder verdienen dan ik, maar die echt een goede baan hebben. Zij halen voldoening uit wat zij hun leerlingen of patiënten brengen.
Wanneer ben je dan rijk? Ben je rijk als je veel geld hebt? Groot huis, dikke auto, nog een auto, dat werk? Als je heel veel geld hebt, baal je dat je je helikopter niet kunt parkeren bij je favoriete sterrenrestaurant. Of dat je toch misschien liever een blauwe Ferrari had gehad. Of een blauwe én een gele.

We worden in reclames overgehaald tot het steunen van goede doelen omdat dat arme kind in dat filmpje rond moet komen van drie euro per dag. Ik denk dan altijd dat dat kind misschien wel vreselijk gelukkig is met die drie euro, omdat zijn hele gezin daar heel goed van kan eten en verder mag hij de hele dag voetballen. Waarom dringen wij onze denkbeelden op aan de rest van de wereld?

Zomaar een vraag…
Hoe mooi vond ik het om de persconferentie vandaag te zien. Een persconferentie waarin John uitlegt dat hij na de verkoop van Endemol besloot ‘iets in de televisie te gaan doen’. “Want ik kan verder niks anders”. Dat hij graag een bedrijfje met een man of 10 wilde hebben in een villa in Hilversum. Creatieve mensen. En dan mooie formats met elkaar bedenken. Dat bedrijf groeide uit tot een bedrijf waarin John een te groot deel van zijn tijd op zag gaan aan vergaderingen. En dus verkoopt hij de tent zodat hij zich weer bezig kan gaan houden met zijn vak: het bedenken van formats.
Dat deze stap hem honderden miljoenen oplevert lijkt hem niet te interesseren. Hij kan weer leuke dingen doen. Daar gaat het hem om. Begin dit jaar heeft hij vanwege oververmoeidheid in het ziekenhuis gelegen en dat heeft hem doen realiseren dat hij niet met de juiste dingen bezig was. De balans en de weegschaal waren niet in evenwicht. Tegen RTL Boulevard zegt hij: “Deze deal is wat mij betreft echt ‘the best of both worlds’ omdat het mij in staat stelt nog meer de dingen te doen die ik leuk vind: programma’s bedenken, ontwikkelen, creativiteit. En dat is ook precies hetgeen ITV van mij wil.”. En hij vervolgt: “Ik wil meer genieten en ik geniet niet als ik met allerlei mensen aan tafel zit over cijfers, planningen en allerlei zakelijke elementen.”. Mooi. John de Mol pakt de regie over zijn eigen leven terug omdat hij zich realiseert dat slechts één persoon kan bepalen hoe gelukkig hij is. En dat is hij zelf. John gaat zijn eigen rol weer spelen.
Echt rijk word je als je de vrijheid hebt je leven zo in te richten zoals je dat zelf wil. Als je juist dat kunt doen waar je jouw kracht en jouw plezier kunt combineren.
Dan heb je een goede baan. Dan heb je het gemaakt.
Groeten,
Frank
NB: Bekijk hier de persconferentie van Talpa Media en ITV. Op 5:10 komt John aan het woord. Het interview bij RTL Boulevard vind je hier.
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.