Over een aanrader die ik iedereen gun

“Gisteravond lag ik op de oever van de Cam te kijken hoe de sterren tussen de wolken door schenen.
Over de rivier waar Cambridge de helft van haar naam aan te danken heeft waren we onder de bruggen door ge-‘punt’. In deze inspirerende omgeving vol van kennis, nobelprijzen en wetenschappers kregen wij van Patrick de opdracht vanuit de ruimte in te zoomen op deze plek op de aardbol. Onszelf te zien liggen in het donker. En te bedenken wat wij zelf zouden willen bijdragen of uitvinden, waren wij zelf professor geweest.
Terwijl de vleermuizen mij om de oren vlogen realiseerde ik mij heel sterk waar ik was. De grootste superlatieven konden niet beschrijven hoeveel ik het naar mijn zin heb hier. Zoveel geleerd, gezien, ontdekt en gedaan.
Ik voelde me bijna bezwaard. Waarom mocht ik hier zijn? Maar al snel sloeg dat om in een gevoel van geluk. Ik voelde mij ‘gezegend’. Wat een rijkdom dat ik hier mag zijn.

Met de Wren library achter mij vroeg ik mij af waarom niet iedereen dit doet. Ik gun dit iedereen. Raad het iedereen aan. En uiteindelijk geloof ik er sterk in dat wanneer iedereen zijn eigen rol speelt, we allemaal meer succes bereiken, gelukkiger zijn en elkaar ook nog eens meer ruimte geven om dat ook te bereiken.
Deze dagen zijn voor mensen van alle leeftijden. Voor mij als jongste van de groep, maar ook voor de drie net wel of net niet zestigers in de groep, die met grote scepsis aan het avontuur begonnen. Ook zij zijn helemaal om.
De meest makkelijke keuzes zijn eigenlijk heel makkelijk als je je doelen scherp hebt, met jouw definitie van geluk voor ogen. En als je je niet laat afleiden door allerlei praktische zaken, belemmeringen en feitelijkheden.”

Met die woorden sloot ik de Masterclass True Leadership af in Cambridge.
De afgelopen drie dagen zijn we door Patrick van Hees, Frank Schaper en Erica Rijnsburger, en door de 15 deelnemers geïnspireerd.
Een klein jaar geleden ontmoette ik Patrick en van daaruit ben ik enthousiast geraakt voor de Masterclass.
We verbleven in het prachtige Sidney Sussex College, onderdeel van de University of Cambridge. Mijn hoofd loopt over van nieuwe inzichten, kennis en ervaringen. Drie dagen over geluk, doelen, oplaadpunten, mensen, rolmodellen, energie, superego, fixatie en zelfvertrouwen. De trainers zijn alledrie zeer competente en ervaren coaches, sprekers, schrijvers en trainers. En daarnaast vooral echte, leuke mensen.
In de betoverende omgeving van Cambridge, van waaruit per college meer Nobelprijzen zijn voortgebracht dan de meeste landen, liepen we langs de plek waar Stephen Hawking zijn PhD deed, langs de werkkamer van Newton en langs het lab waar onder andere DNA is uitgevonden. Een historische omgeving die decor was voor het boek ‘De Geluksprofessor‘. We dronken twee (of misschien drie) biertjes in The Eagle, waar hoofdpersoon Cuno Groen veel uithing.

Genoeg inspiratie om een heel aantal blogs mee te vullen. Zo was ik al begonnen aan een eerste stukje, dat ik gistermiddag al voordroeg in het evaluatierondje waarin wij ons hoogtepunt van de Masterclass met elkaar deelden.
Meer gaat absoluut volgen. Maar eerst moet het wat gaan indalen. Een plekje krijgen. Even mijn hersenen tot rust laten komen.

Eén oneliner nog die me het meest is bijgebleven: Geluk is blijven verlangen naar wat je al hebt.

Tot snel.

Groet,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.