“Is de Nederlandse zorg kwalitatief zo goed dankzij, of ondanks ons bureaucratische stelsel?” Deze vraag formuleerde Sander Heijne als hoofdvraag om het Nederlandse zorgstelsel te ontleden. Inmiddels is hij een half jaar onderweg, maar hij is er nog niet uit. Wel weet hij: een masterplan voor onze zorg ontbreekt. In het artikel dat Heijne begin deze week op De Correspondent publiceerde geeft hij een samenvatting van wat hij tot nu toe heeft ontdekt. Ik werd er niet vrolijk van. Bureaucratie, regeltjes, instanties… Los zand. Zonder masterplan dus.
“Een kenmerk van toenemende beschaving is een toename van regels. Dan moeten wij wel erg geciviliseerd zijn.” Die uitspraak uit mijn blog van vijf jaar geleden haalde ik ook al aan in mijn blog over welzijn en hoe ons overschot aan welvaart dat misschien wel vermindert vorige maand.
“Maakt al die bureaucratie ons stelsel nu zwakker of beter?” vraagt correspondent Heijne zich af. Moeten we blij zijn met al onze regeltjes?
Een paar weken geleden had ik een gesprek met een collega over de levensvatbaarheid van grote bedrijven. Ik stelde dat die wel eens minimaal zou kunnen zijn. Of dat er voor deze bedrijven op zijn best een leven van middelmatigheid in het verschiet ligt.
Innovatie, ‘disruptie’, groei en natuurlijk ‘het grote geld’ zal te vinden zijn bij de wendbare bedrijven. Natuurlijk de start-ups. Maar er zullen ook grotere organisaties zijn die bij kunnen blijven strijden in de voorhoede. De Googles, Apples en Salesforces van deze wereld zullen mee blijven doen. Technologiebedrijven die zich realiseren dat ze geen technologie maken. Andersom kan het ook werken: bedrijven die zich realiseren dat er zonder technologie geen toekomst is. “Every ompany is becoming a software company” is mijn favoriete quote die ik meenam uit San Francisco vorig jaar. En organisaties moeten zich realiseren voor wie ze het doen, in contact staan met hun klanten. Het gaat niet zozeer om ‘de digitale transformatie’ maar over bijblijven, relevant blijven.
Ik ben bij hoofdstuk 6 in ‘Verdraaide organisaties‘ van Wouter Hart. Zoals ik vorige maand in mijn blog over welvaart en welzijn al aanhaalde pleit Wouter voor het terugkeren naar ‘de bedoeling’. We moeten ons minder bezig houden met systemen, processen en procedures. Minder bureaucratie.
Vorig jaar heb ik mij voorgenomen meer in het buitenland te zijn, om meer van de wereld te zien. Ik ben dit jaar in Istanbul, Gerlos, Flachau, Cambridge, Budapest en Antalya geweest. In ieder buitenland valt mij op dat er veel meer vanuit het hart geacteerd wordt. Een taxichauffeur in Budapest trakteerde ons op de weg naar het vliegveld op een pleidooi voor terugkeer naar het communisme. Ondertussen polderen wij er op los en verzinnen we nog meer regels en processen. We kijken naar KPI’s in plaats van naar elkaar.
Pingback: Over mijn haat-liefdeverhouding met Agile – Bij Oeben
Pingback: Over hoe je als organisatie succesvol kunt zijn (met hulp van een beetje pixie dust) – Vaartmakers
Pingback: Medewerkers in plaats van resources – Bij Oeben
Pingback: Over hoe je als organisatie succesvol kunt zijn (met hulp van een beetje pixie dust) – Bij Oeben