Nu mijn winkel steeds serieuzere vormen begint aan te nemen krijg ik steeds vaker de vraag waar ik toch de tijd vandaan haal. Trainingen geven, boeken schrijven, optreden als spreker… Hoe dan?
In de basis is het al een rare vraag ‘waar ik de tijd vandaan haal’. Want je kunt tijd helemaal niet ergens halen. Tijd is niet te koop. Je kunt de tijd niet nemen, je kunt niemand de tijd geven, de tijd is. Tijd is gratis. Tijd gaat voorbij. Met 1440 minuten per dag en dat is elke dag genoeg. Er is geen dag geweest dat de tijd gestopt werd om nog even iets af te maken voordat de volgende dag begon. Schrikkeldagen en -secondes daar gelaten.
Een dooddoener is ‘er is geen tijd alleen prioriteit’. Zoals bij elke dooddoener, is ook deze hartstikke waar. In tegenstelling tot geld, dat je maar één keer kunt uitgeven, is tijd wel dubbel te besteden. Maar voordat je je tijd dubbel kan gaan besteden moet je eerst kijken hoe je je tijd nu besteedt.

Je begint bij het maken van keuzes voor het doen van de juiste dingen. Dat doe je op basis van je doelen. Je doet alleen dingen die relevant zijn en die je iets opleveren. Klinkt egoïstisch. Is het ook.
Als het voor jou relevant is om dingen voor anderen te doen omdat dat jou een goed gevoel geeft telt dat ook. Jij wil dingen doen, jij wil iemand zijn, je wil iets nalaten. Allemaal egoïstisch. Misschien een andere definitie van egoïstisch dan je hier voor kende. Dat kan.
Je stopt met de dingen die je niet hoeft te doen, die je niet wil doen en die sowieso al nooit relevant waren. En je houdt op het werk van anderen te doen.
Al die vrijgekomen tijd kun je vullen met nog meer leuke, nuttige en relevante dingen. Je gaat weer gewoon 40 uur werken, of net iets minder in plaats van die stoere 50. Veertig relevante uren. Daarbinnen heb je ook tijd om de boog eens te ontspannen en wat beter na te denken over dingen. Overzicht hebben, nadenken over de langere termijn en gewoon wat ontspanning.

Dan kan je het ingewikkelder gaan maken. Gisteravond tijdens het afwassen was ik een vlog aan het kijken waarin Jorg Ruis het concept ‘NET time’ toelicht (check hier). Ik kende het nog niet, maar ik was het al aan het toepassen. NET time staat voor ‘no extra time’ (helaas net als APK keuring dubbelop). Tijdens het afwassen een vlog kijken is het dubbel gebruiken van tijd. Een artikel lezen op de WC ook. Deze blog schreef ik terwijl ik gisteravond de hond uit liet, ik zette vervolgens snel wat notities in mijn telefoon toen ik halverwege de trap was om naar bed te gaan en ik hoef het nu alleen nog uit te schrijven. Even door LinkedIn scrollen als je in de lift staat (en relevante artikelen op je leeslijst zetten voor als je straks op de WC zit), de auto instappen als de confcall begint, het kost je allemaal geen extra tijd. Maak slim gebruik van je smartphone (het ding heet niet voor niets zo).

Daar haal ik dus mijn tijd vandaan. Vanavond scrollde ik tijdens het koken (af en toe even roeren) door Facebook, terwijl ik het concept voor deze blog in mijn hoofd had en mijn oog viel op een post van het FD over hoe minder werken slechts betekent dat je iets minder gaat verdienen. Ik begon te lezen, mar het eten was klaar dus na het eten las ik verder. Super interessant. Minder uren werken levert je wel extra time op, maar het kost je (vaak) maar een schijntje. Kan je weer nieuwe tijd nuttiger besteden.

Het overdenken waard. In de auto. Of tijdens het sporten.

Natuurlijk kleven er allerlei risico’s aan deze aanpak. Het leven draait niet om zoveel mogelijk dingen doen. Je moet niet zoveel mogelijk voor elkaar krijgen. Het gaat om de juiste dingen. Dus bouw juist ook leegte in. Maak ook echt vrije tijd van de vrijgekomen tijd. Dat heb je nodig. Je lijf, je hoofd.
Maak gebruik van de technologie en parkeer gedachtes in je telefoon. Zet het ding ook af en toe uit. Of stil. Laat je niet leiden door alle plings en riedels en vibraties. Jij bent de baas. Laat het in je voordeel werken als het jou uitkomt om jou verder te brengen in de richting waarin jij wil gaan.

Dat vereist soms wat durf. En lef. Het is ‘outside the box’. En daarom zullen mensen het misschien wel raar vinden. Maar hoe belangrijk is dat? En is het wel zo of denk je dat alleen maar? Want je denkt vaak allemaal dingen die er helemaal niet zijn. Mensen zijn rare dieren, weet je nog? Buiten je comfort zone is het super eng. Denk je.

Eigen keuzes vereisen zelfvertrouwen en natuurlijk een idee over wat je überhaupt wil kiezen. Welke kant je op wil. Waar je wil zijn. Hoe je gezien wil worden.
En voor mij gaat dat over geluk op de werkvloer. Over egoïstisch leuke dingen doen. Ik wil dat zo veel mogelijk mensen inzien dat ze een keuze hebben. Teveel mensen slepen zich elke dag naar een kantoor om daar iets te gaan doen wat ze niet willen doen. Wat ze niet leuk vinden. Ik wil dat ook jij het morgen beter voor elkaar hebt dan vandaag. Dat is mijn missie.
Altruïstisch? Filantropisch? Maatschappelijk betrokken? Nee hoor, gewoon egoïstisch. Als ik iemand een stap in de juiste richting zie zetten, als ik ergens een lampje aan zie gaan, dan ben ik weer gelukkiger dan gisteren. En daar gaat het mij om.
Ik maak er nooit een geheim van dat ik gewoon 40 uur per week bij Ordina werk. Supergaaf bedrijf. Ontzettend leuke mensen. Goeie missie, de juiste waarden. Voor mij. En alle ruimte om alles te doen wat ik wil. Die ruimte krijg ik niet, die claim ik. En niet door ergens hard met mijn vuist op tafel te rammen. Voor zover dat al zin zou hebben, zo ben ik niet. Ik bewijs mijn meerwaarde en spreek uit waar ik naartoe wil. Dat laat ik ook zien in de dingen die ik doe. En zo wordt mijn werkweek steeds interessanter en loopt deze in de pas met mijn loopbaanwensen. En alles wat ik daar niet kan doen dat organiseer ik buiten die 40 uur. En waar werk dan eindigt en privé begint is lastig te zeggen. En waar Ordina eindigt en Bij Oeben begint ook. Als het over facturen gaat is het heel simpel. En over klanten, opdrachten, kosten en producten. Daar liggen ook afspraken onder. Glashelder. En op mijn contract staat fulltime. Dat is 40 uur. Dat is ook duidelijk.
Maar alles wat ik privé of voor mijn eigen zaak doe heeft waarde voor Ordina. Praktisch dagelijks pas ik de kennis toe die ik buiten opbouw. En ja, dat gebeurt ook andersom. Maar als ik zelf een training geef neem ik een dag vrij. Als ik op een seminar mag spreken ben ik Bij Oeben.
Dus ik werk vijf dagen per week in loondienst en een dag per week als ondernemer. Maar alle dagen ben ik mezelf. En dan ben ik ook vader van mijn twee kinderen, de echtgenoot van mijn vriendin en de baas van mijn hond. En ik ben drie per week in de gym.

Maar bijna nooit te druk. Dat ben ik pas als ik mijn week te vol laat lopen met dingen die ik niet wil doen. Dan moet het mes erin. Dat betekent niet harder werken. Want van hard werken is nog nooit iemand beter geworden. Rijk misschien. Maar niet gelukkig. Van de juiste keuzes maken word je dat wel. En die gaan verder dan je werk. Die gaan over alle 1440 minuten. Zelfs alle 86.400 seconden. Niet altijd gespannen, niet alles gepland, niet alles bewust, maar zeker niet alles laten gaan zoals het ging.

Groeten,

Frank

4 reacties

  • […] de juiste keuzes voor een leuker leven. Wees egoïstisch en arrogant. Besteed je tijd een beetje efficiënt of zelfs dubbel. Zorg ervoor dat je uitgedaagd blijft. Dat je doelen stelt en die doelen blijft bijstellen. Dat je […]

  • […] In mijn post van vorige week schreef ik dat ik geen held ben (tenminste niet een die telt, vult mijn brein dan aan), maar dat je je wel aan me mag optrekken. Ik doe niks bijzonders. Ik heb op wat knopjes gedrukt en twee boeken gepubliceerd, maar pas nadat werkelijk ieder excuus van tafel was. Vier jaar geleden schreef ik over hoe ik verrast werd door een sollicitant die me bewonderend aankeek en zei: “Jij hebt al wel veel bereikt hè? Jij bent wel succesvol!” Ik doe niets bijzonders, ik denk misschien wat meer na over wat ik wil en verbind daar conclusies aan. En ik maak net iets vaker dan sommige andere mensen keuzes. Zoals ik drie en een half jaar geleden de sleutel van mijn zelfgebouwde winkel overdroeg. Het einde van het begin was daar en ik realiseerde me dat ik alleen het begin leuk vond. Ik profileer me bewust. Dat zorgt er de laatste tijd vooral voor dat ik heel veel de vraag krijg: “Hoe bevalt het nu, als ondernemer?” Terwijl, ik ben helemaal geen ondernemer! Dat heeft iedereen ook uitgebreid kunnen lezen. Ook heb ik uitgelegd hoe ik zelfs de activiteiten uit mijn ‘onderneming’ heb ondergebracht bij mijn werkgever, waar ik gewoon doodnormaal 40 uur per week werk, in loondienst. Net als mensen die aan me vragen waar ik toch de tijd vandaan haal, omdat ik hele dagen lijk door te brengen op LinkedIn. En blogs schrijf, boeken zelfs. Als je weet waar je het voor doet, kan je keuzes maken, focus houden en zelfs je tijd dubbel besteden. […]

Gesloten voor reacties.