Over alleen zijn

De wereld is altijd al aan het veranderen geweest, maar de veranderingen gaan de laatste tijd wel wat sneller. Bovendien zijn we altijd online en stoppen we ons leven veel te vol met dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn.
En dat is jammer. Een van de beste manieren om tot oorspronkelijke, originele nieuwe ideeën te komen is door rust te hebben.
Verveel je en je ervaart nieuwe dingen. Daarom is het goed om kinderen zich te laten vervelen. Dan gaan ze nadenken, fantaseren en komen ze op nieuwe ideeën. Dat is goed voor het leggen van verbindingen in het brein en dat is weer goed voor creativiteit later. En dus voor innovatieve ideeën, oorspronkelijke oplossingen en eigen keuzes.

Met anderen samen kan je goed ideeën verzamelen. Het inzetten van de technieken associëren, verbeelden en lateraal denken werken ook goed in een groep. En inzichten van anderen kunnen je perspectief ook verbreden. Maar om zelf tot een aha-erlebnis te komen kan je je het best even afzonderen.

Veel mensen zijn als de dood om even alleen te zijn. Uit onderzoek bleek dat veel proefpersonen een milde elektrische schok verkiezen boven een kwartiertje alleen zijn met hun gedachten. Zijn er geen externe prikkels om op te focussen, dan lijken we niet meer te weten wat te doen. Dat kan zo beangstigend zijn dat een schok aantrekkelijker is.
We zijn sociale dieren en we hebben anderen nodig om te overleven.
Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat regelmatig alleen zijn heel goed voor ons is.

Alleen zijn is niet cool. Singles die beweren tevreden te zijn worden gewantrouwd, mensen die geen of weinig sociale contacten hebben vinden we vreemd. Wie bewust teruggetrokken leeft spoort niet of wordt egoïstisch gevonden. Zelfs in de wetenschap ligt al jaren de nadruk op alleen-zijn als probleem en niet als mogelijkheid. Ondertussen telt Nederland bijna 3 miljoen alleenstaanden en voorspelt het CBS dat dit aantal zal toenemen tot 3,7 miljoen in 2055. Het is dus misschien niet cool, alleen zijn is wel populair.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.