Over lef

BlogquoteLefSteveJobs

Stel: je wil het helemaal anders gaan doen. Je bent er klaar mee. Het roer moet om. Het roer gaat om! Dat betekent dat je wat moet gaan doen. Je hebt een richting, een plan en je bent uitgeslapen. Aan de slag! Maar dat is zo makkelijk nog niet.

Je angsten, je remmende factoren, de randen van je comfort zone, ze gaan je allemaal tegenhouden. Het water waar de ijsberg van McClelland in dobbert is troebel. Dat wat zich onder water afspeelt is moeilijk te zien. Hoe dieper je onder water gaat, hoe spannender het wordt. De afgelopen weken heb ik het gehad over jezelf kennen, over zelfvertrouwen, assertiviteit en kwetsbaarheid. Over eerlijk en authentiek zijn. Dat is allemaal hartstikke eng. En dus blokkeert het. Je moet dingen doen die niet leuk zijn. Om dan uiteindelijk al die leuke dingen te kunnen gaan doen die ik je in mijn eerste boek beloofd had. Met die fijne ondertitel: ‘Lekker egoïstisch leuke dingen doen’. Nou, laat dat ‘lekker’ maar weg.

Zelfvertrouwen helpt je. Moed verzamelen helpt je. Een duidelijk doel helpt je. Noodzaak helpt je. En vervolgens een hoop balans. Want hoogmoed helpt, grootheidswaan niet. Je wil voor jezelf opkomen, maar hebt anderen erbij nodig. Egoïstisch, maar niet ten koste van anderen. Je wil eerlijk zijn, maar niet schofferen. Feedback geven, zonder de ander zich minderwaardig, dom of onkundig te laten voelen. Zelfverzekerd zijn, maar niet arrogant. Complimenten geven zonder de ander op een voetstuk te plaatsen. Creatief zijn, maar het ook praktisch kunnen maken. Vernieuwend zijn zonder de anderen te verliezen. Rust pakken zonder lui over te komen. Mensen om je heen verzamelen die je kunnen helpen zonder een roedel ja-knikkers achter je aan te hebben lopen.

Je moet je eigen ongemak organiseren. Er is altijd een reden om het niet te doen. Er is zelfs heel veel reden om het niet te doen.

De angst om anders te zijn, maar ook de angst om gewoon te zijn komt voort uit de angst om er niet bij te horen. Iedereen wil bij de groep horen en tegelijkertijd wil iedereen ook uniek zijn. Ook jij. Totdat iedereen hetzelfde uniek is, dan moet het weer anders. Met zijn allen. Enzovoorts.
We zijn constant bezig met wat de ander er van vindt. Ga niet veranderen omdat iedereen het doet of je denkt dat het moet. Dat je alleen dan ‘cool’ gevonden wordt. Doe normaal. ‘Normaal doen’ betekent niet ‘volg de norm’. Want de norm is vaak het gemiddelde. En jij wil helemaal niet gemiddeld zijn. Normaal doen betekent dat je trouw blijft aan jezelf. Dat je
je niet gek laat maken door wat je denkt wat andere mensen denken.
Stop met het vergelijken van jezelf met anderen en je hebt een hoop meer rust en tijd.
Als je je eigen normen volgt zullen er mensen zijn die je raar vinden. Maar je weet wat Steve Jobs daar over zei.

We (mensen) houden ervan bevestiging te zoeken dat je er niet bij hoort. Stop daarmee. Stop met het afspeuren van de gezichten van anderen naar bewijs dat je niet goed genoeg bent. Het is misschien het meest softe in deze serie blogs, maar jij bent OK. Je mag er zijn. Of zeg het tegen jezelf in de woorden van Billy Joel:

Don’t go changing to try and please me
You never let me down before
Don’t imagine you’re too familiar
And I don’t see you anymore

I said I love you and that’s forever
And this I promise from the heart
I could not love you any better
I love you just the way you are
(Billy Joel – Just the way you are)

Echt succesvol word je als je offers durft te brengen. Als je risico’s durft te nemen. Risico’s die anderen niet durven te nemen. Investeringen durft te doen. Je baan durft op te zeggen. Het goed vindt uitgelachen te worden. Als je de afgrond trotseert en over het randje durft te lopen. Alle mietjes achter je latend. Geen angst hebt om te falen. De prijs betaalt.
Maar zelfs succes is eng. Want ook dat is een verandering. Het verandert je identiteit. Daar houdt je ego niet van. Hoe meer iets je identiteit bedreigt, hoe meer je zult proberen het te vermijden. Daarom is meedoen aan een talentenjacht eng. Wat als je wint? Naast de angst om te falen natuurlijk. Wat als mijn nieuwe boek opgepikt wordt en ik ineens bij DWDD zit? Hoe moet ik me dan gedragen? Hoe moet ik uitleggen dat ik eigenlijk helemaal geen schrijver ben? “Wel!”, zou Mathijs roepen met het boek hoog in de lucht. “Kijk maar, auteur: Frank Oeben. Het is zelfs al je tweede boek!” En hij zou gelijk hebben. Maar hoe zou ik hem dat geven? Binnen no time raak ik verstrikt in mijn eigen gebrabbel en excuses.
Je ziet het voor je. Ik in ieder geval wel. Terwijl ik ramvol zelfvertrouwen voorafgaand aan mijn aankondiging de rol van schrijver moet aannemen. Van expert. En me keihard door dat gesprek moet bluffen. Bluffen zonder te liegen. En eigenlijk helemaal geen bluffen ook. Maar mijn identiteit wordt aangetast. En of dat nou positief of negatief is, het voelt niet fijn. Wil ik die persoon wel zijn? Wat heeft dat voor gevolgen? Wat gaat me dat brengen? Wat als alles lukt? Wil ik dat wel?

Als je wil worden wie je zou willen zijn, of zelfs wie je diep van binnen altijd al was, moet je een andere identiteit aannemen dan die je altijd al had. Dat is flink ver buiten je comfort zone!
Ook hier zit weer een risico aan. Die figuur die je hebt bedacht als ‘de beste versie van jezelf’ kan wel eens verkeerd bedacht zijn. Of kan je te lang op een bepaald spoor houden. Blijf open staan voor nieuwe invalshoeken, nieuwe denkbeelden en nieuwe versies van jezelf. Wees kwetsbaar. Blijf je bewust realiseren dat alles wat je bedenkt een andere vorm van onzin is. Misschien (en hopelijk) een steeds betere versie van onzin, maar het blijft onzin. Ook omdat je ondertussen weer groeit, nieuwe meningen vormt, nieuwe ervaringen opdoet en nieuwe doelen stelt. De beste versie van jezelf is morgen dus weer anders dan vandaag.

Het is een kwestie van volhouden. Volgende week het slot van deze reeks van twee jaar en ook de laatste paragraaf van mijn tweede boek ‘En nu echt!’. Deze uitsmijter gaat over volhouden.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.