Over mijn drie en een halfste boek

Ennuwijomslag front

Motivatie en gedrag zijn voor mij de belangrijkste twee onderwerpen om mensen in organisaties te laten samenwerken. Om mensen te laten werken misschien zelfs. En daarmee om organisaties te laten werken. Werken vanuit drijfveren, energie halen uit wat jij belangrijk vindt en dan samen leuke dingen doen. Vanuit mijn eerste boek ‘En nu jij!’ haal ik de inzichten om teams te activeren en veranderdoelen aansprekend te maken.

Vervolgens ga ik op zoek naar wat mensen tegenhoudt om de juiste dingen te doen. Met het schrijven van ‘En nu echt!’ onderzocht ik de werking van ons brein en ontdekte ik manieren om door je remmingen heen in beweging te komen. Het benoemen van perspectieven en remmingen en het verplaatsen in de ander zorgt voor meer gezamenlijkheid en meer gedeelde doelen.

In mijn werk maak ik dagelijks de vertaling van deze twee denklijnen naar de organisatiecontext. In alle rollen die ik heb gehad vanuit de lijn, maar zeker de laatste jaren als trainer en teamcoach. De Coronacrisis gaf mij de tijd en ruimte deze vertaling op te schrijven. Ik koos ervoor dit te doen binnen de context van Agile, omdat dit gedachtengoed mij erg aanspreekt. Niet eens de methodieken, juist wel de mindset. Het boek dat dat opleverde heb ik te snel geproduceerd en verdiende een update. Bovendien wilde ik het niet helemaal in de Agile-hoek duwen, maar algemeen koppelen aan mijn ‘En nu wij!’-aanpak. Daarom dit nieuwe boek. Niet helemaal mijn vierde, want de inhoud overlapt voor 90% met ‘En nu Agile?’ Nu wel binnen de juiste context. Het gaat nog steeds veel over Agile, maar de opbouw is volledig anders en de leesbaarheid is sterk verbeterd.

Wat blijft zijn de inzichten, ervaringen en anekdotes uit eerdere blogs, de koppeling naar mijn eerdere boeken en inzichten, en de vertaling naar wat dit voor jou en jouw team betekent.

In drie delen van drie hoofdstukken ga ik dit in dit boek verder met je uitdiepen. En omdat je dingen vooral niet te veel zelf moet bedenken doe ik dit aan de hand van de drietrapsraket van Simon Sinek: why, how en what.

Deel 1 gaat over de vraag waarom organisaties moeten veranderen. Ik gebruik daarvoor de metafoor van de organisatie als olietanker. Aan de hand van deze metafoor geef ik je mijn visie op organisaties en op organisatieverandering.
Daarna heb ik het in deel 2 over wat dat betekent voor organisaties. Hoe moeten zij ingericht worden? Ik ga in op het werken in teams, op de rol van HR en op de rol van de manager. Werken in teams klinkt misschien heel hip en modern, maar de aloude afdeling is natuurlijk ook gewoon een team. Hoe zorg je voor goede samenwerking op operationeel niveau? En hoe faciliteer je die samenwerking vanuit HR en het management? Bestaat een manager nog wel? En bestaat HR nog wel?
Dan hoeft het allemaal alleen nog maar ‘even’ geïmplementeerd te worden. Maar wat moet er dan gebeuren? In deel 3 geef ik hier een aantal tips en handvatten voor in de vorm van een aanpak.

‘En nu wij!’ is nu overal te bestellen. In jouw favoriete webwinkel, of hier op Ennuactie.nl. Bestel je ‘m hier, krijg je een gesigneerd exemplaar van me thuisgestuurd.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.