Over het schrijfproces van mijn nieuwe boek

Ik ben een nieuw boek aan het schrijven. Of nou ja, aan het schrijven… Was ik nog maar aan het schrijven. Dat was leuk. Ik zit al een tijdje in de afrondingsfase. Lezen, herlezen, laten lezen, feedback krijgen en schrappen. Heel veel schrappen. Verplaatsen, verduidelijken en nog meer schrappen.

Mijn vorige boeken waren meer management- en zelfhulpboeken. Wel met een persoonlijke twist. Bij dit nieuwe boek is dit andersom. Veel persoonlijker. En ik heb het idee (en de meelezers ook) dat dit een relevanter boek is. “Maar wat heb ík er dan aan?” vroeg iemand me gisteravond. Goeie vraag.

Het boek beschrijft de periode na de periode in 2019 waarin ik een ongeluk had, middenin mijn scheiding, waarna ik mijn baan verloor en de pandemie startte. In deze periode veranderde alles om me heen, en veranderde ik. Ik beschrijf hoe ik dat heb ervaren en beleefd en welke inzichten ik daar uit heb gehaald.
“Dat is best een mooi recept om in een depressie te vallen!”, zei hij. “Als al je zekerheden onder je wegvallen.” Dat zou kunnen ja. Maar dat heb ik niet gedaan. “Je zou er ook een roman van kunnen maken.” Ja, dat klopt wel, maar dan wordt het een fictioneel verhaal en ik wil juist dat het echt is. Een eerlijk verhaal. Niet alleen ‘based on true events’, maar de werkelijke gebeurtenissen, gedachten en gevoelens. Plus de inzichten. Omdat ik denk dat jij daar ook wat aan kan hebben als je het leest. Dat je er inspiratie uit haalt. Niet omdat ik alles nou zo fantastisch heb gedaan, wel omdat ik dit allemaal heb beschreven en beschouwd.
Dat je samen met mij meezoekt naar de handleiding voor het leven. En je ook afvraagt of die er wel is.

Het eerste deel is het dagboek van de eerste twee maanden na het ongeluk. Plus de aanloop er naartoe. De rauwe gebeurtenissen, vanuit mijn hoofd geschreven. Niet vanuit de ratio, juist puur. Het tweede deel beschrijft de twee jaar daarna waarin ik opkrabbel, een nieuwe liefde vind, de keuze maak om te gaan ondernemen en zo een nieuw leven opbouw. En terwijl ik dit beschrijf, beschouw ik het ook. Om er zelf lessen uit te halen, en deze met jou als lezer te delen.

Het schrijfproces was deels therapeutisch. Ik heb het allemaal van me af geschreven. Het heeft zoals ze dan zeggen ‘een plekje gekregen’. Dat was een mooi proces dat me veel heeft opgeleverd. Nu nog schaven, schrappen en harken om het tot een definitieve versie te krijgen. Vorige week heb ik het manuscript ook nog naar een uitgever gestuurd. Benieuwd hoe die reageert.

Ik heb al een aantal exemplaren verkocht vanuit de pre-order. Helaas kan ik dus nog niet uitleveren, want ik vind het boek nog niet goed genoeg. Maar het komt eraan. Dat is zeker. En ik denk dus dat het een waardevol boek is. Veruit mijn meest waardevolle van de boeken die ik geschreven heb. Ik ben heel benieuwd hoe jij het straks gaat vinden.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.