Over mijn favoriete onderwerpen

Mijn vaste lezers weten het nu onderhand wel. De wereld verandert. Flexibilisering, digitalisering, individualisering… Voor de nieuwe generatie is dit allemaal doodnormaal. Flexibel, digitaal, individueel. Het Nieuwe Werken? Hoezo is dit mijn werkplek? 9 tot 5?

In sollicitatie- en talentmanagementgesprekken hoor ik ze allemaal hetzelfde zeggen: projectmatig, afwisseling, verantwoordelijkheid, dingen realiseren, op niveau meedenken. Ze komen er aan en gaan de wereld overnemen. Als je als organisatie niet toegeeft, mis je de boot.
Deels schreef ik hier al over in mijn blog over het verband tussen de crisis en technologie. De wereld versnelt. Wordt transparanter. Lijnen worden korter. Communicatie directer.
Organisaties worden nu nog bestuurd door babyboomers. Langzaamaan begint de generatie X terrein te winnen. Maar we moeten ons klaar maken voor generatie Y. Voor de maatschappelijke ontwikkelingen van vandaag.
Ik kwam onderstaand tabelletje tegen in een stuk op Frankwatching (geen familie):

Babyboomers
(1945 – 1964)
Generatie X
(1965 – 1979)
Generatie Y
(1980 – 1994)
Je werkt omdat…
Het je plicht is.
Je daarmee je geld verdient om te kunnen leven.
Het je inspireert, je laat groeien en je toegevoegde waarde kunt bieden.
Kennis…
Is macht.
Is nodig om je werk te kunnen doen.
Is er om te delen en vermenigvuldigen.
Vertrouwen…
Moet je verdienen.
Is goed. Controle is beter.
Krijg je bij voorbaat en is noodzakelijk voor persoonlijke groei en resultaat.
Samenwerken…
Liever niet.
Als het nodig is om mijn doel te bereiken.
Is vanzelfsprekend.
Mijn netwerk…
Bestaat uit interessante mensen.
Helpt me aan een nieuwe baan.
Helpt me bij het uitvoeren van mijn werk.
Kantoor is…
Waar ik moet zijn tussen 9 en 5.
Waar mijn computer staat en mijn dossiers liggen.
Waar ik mensen ontmoet en waar we kennis delen en samen creëren.
Het nieuwe werken omdat…
Het een flinke kostenbesparing oplevert door minder werkplekken.
Ik dan niet continu in de file hoef te staan, minder last heb van rumoerige collega’s en bijdraag aan een betere afstemming van werk en privé.
Veel gewoonten, werkwijzen, manieren van werken en omgaan met elkaar nog uit het stenen tijdperk komen.
Het nieuwe werken is…
Efficiënter gebruikmaken van die dure m² .
Thuiswerken.
Álles rondom werk zo ingericht dat het maximaal ondersteunend is aan ons werk.
En dus gaat het over…
Kosten besparen en files verminderen.
ICT en flexibiliteit.
Techniek, mens en organisatie.

Zoals je ziet zitten er fundamentele verschillen in opvattingen in de verschillende generaties. En ik kan je verzekeren uit mijn praktijk: het klopt! En natuurlijk vinden ‘wij’ (ik ben oud…) dat er een hoop naieviteit uit de rechterkolom spreekt. Maar ‘zij’ zijn met veel, en de meerderheid bepaalt!

We moeten dus mee. Mee met de wereld, anders val je er vanaf. Lees ook de mening van mijn vrienden van Klantinteractieblog.nl.
In de hunkering naar afwisseling en verantwoordelijkheid zal projectmatig werken een boost krijgen. Waar nu alle verandering al projectmatig opgepakt lijkt te worden, zal de slag naar de volledige organisatie steeds meer gemaakt kan worden. Dit betekent veel meer dan de meeste organisatie zich nu realiseren. Voor de inrichting van kantoren en salarishuizen, functies en afdelingen. Stafafdelingen zullen worden geminimaliseerd. En daar waar ze blijven bestaan zullen ze exponentieel moeten versnellen. Communicatie verschuift van persberichten in de krant naar tweets via social media. Callcenters worden vervangen door webcareteams. En natuurlijk managen op output in plaats van aanwezigheid. Deze veranderingen gaan we alleen maar bijbenen door de jonge generatie hier actief bij te betrekken. Sterker nog, zij kunnen het gaan doen. Een mooi bedrijf dat hier volledig om draait is Frisse Blikken.

Organisaties worden flexibeler, worden ingericht met projecten. In al die tijdelijkheid moet een nieuwe vorm van vastigheid worden gecreëerd. Eén punt van waaruit samenhang en kennisbehoud worden georganiseerd. Vanmorgen sprak ik met mijn vrienden van PMObizz, een nog in ontwikkeling zijnde netwerkorganisatie die zich richt op het ombuigen van traditionele organisaties, naar het nieuwe denken. Juist de gecombineerde inzet van PMO en young professionals kan organisaties in staat stellen de ‘leap’ te maken en aangehaakt te blijven bij de maatschappij. Mooie combinatie van mijn twee favoriete onderwerpen. En natuurlijk een aanpak die wij vanuit onze PMO-praktijk al vanaf het begin hanteren. Maar dan net iets breder.

Ik heb weer wat denkwerk te verrichten en wat mensen te spreken. Jullie horen nog van mij.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.