Over waarom conflicten onzin zijn

Op zoek naar een nieuwe klus liep ik tegen een typische sollicitatievraag aan. Hoe ik om ga met conflicten. Gekke vraag eigenlijk. Als je om zou moeten gaan met conflicten ben je daar in verzeild geraakt. Kan gebeuren natuurlijk. Maar ik doe er niet aan.

Ook zo’n hype is ‘escaleren’. Als ik op de betekenis zoek kom ik alleen maar woorden als ‘verergeren’, ‘verslechteren’ en ‘uit de hand lopen’ tegen. In de praktijk (in ieder geval in mijn omgeving) wordt het gebruikt als term om aan te geven dat ´de baas´ ingeschakeld wordt. Een soort aangeven bij de politie. Daardoor gaat de situatie altijd wel verslechteren. Gezelliger wordt het er niet op.

In mijn definitie komt escaleren van het Franse woord voor trap: ´escalier´. Als je escaleert moet er een besluit genomen worden dat niet op jouw niveau genomen kan worden, maar door een niveau hoger. Daar is niks ergs aan, dat is gewoon een kwestie van hiërarchie. Escaleren doe je samen.
Dat is dus ook geen conflict.

Ik vind conflicten dus onzin. Met klanten, met leveranciers, met collega’s. Ik heb geen conflicten. Je hebt wel eens tegengestelde belangen. Best vaak eigenlijk. Maar als je dat van elkaar weet en daar ook niet geheimzinnig over doet, dan kan je heel normaal met elkaar om gaan en hoef je nooit een conflict te hebben.

Nou zoek ik overal wat achter en zoek ik altijd verbanden. Dus ook nu. Komt ie. De wereld wordt steeds transparanter. Samenwerken wordt anders. Samenwerkingsvormen worden anders. Ik denk dat dat ook betekent dat we zakelijk gezien steeds meer partners worden met een common goal. Als leverancier wil je marge maken, als klant wil je zo min mogelijk betalen. Maar als je samen slim nadenkt en open kaart speelt kan je een win-winsituatie (bah, sorry) creëren.

Doen jullie mee? Scheelt een hoop conflicten en escalaties. Wel zo leuk.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.