Over winst uit verlies

Een paar weken geleden sprak ik een collega. Hij wilde eigenlijk wel wat anders gaan doen. Vond dat hij te lang niet deed wat hij wilde doen, maar wist ook niet precies wat dat dan zou moeten zijn. En om nou zomaar van die veilige basis te springen zonder parachute…
Toch was hij er wel mee bezig. Bovendien ging zijn tijdelijke contract aflopen en voelde hij wel een bui hangen. Zijn manager wist ook wel dat hij niet in zijn kracht zat en dat zijn carrière een keer zou gaan afbuigen.
Afgelopen week sprak ik hem weer. Hij had inderdaad te horen gekregen dat zijn contract niet verlengd zou gaan worden. Maar hij was opgewekt. Hij had de duw in zijn rug gekregen die hij nodig had. Natuurlijk had hij het in eerste instantie niet leuk gevonden. Maar naast de ruimte die hij de komende maanden krijgt om iets nieuws te vinden, weet hij dat hij er uiteindelijk positief op gaat terug kijken.

We hadden het over de huidige arbeidsmarkt, de crisis, de economie en dat het niet makkelijk gaat worden iets te vinden. Al helemaal niet om een switch te maken van vakgebied.
Ik vroeg hem wat hij wilde gaan doen. Iets op het snijvlak van organiseren, innovatie en duurzaamheid. Omdat je nu eenmaal alles moet omdenken, niet bij de pakken neer moet gaan zitten en vooral zelf de regie moet blijven voeren over je eigen leven hield ik hem het volgende voor:
Ja, de werkloosheid is hoog en de banen liggen niet voor het oprapen. Maar de banen die er zijn moeten tegen lage kosten ingevuld worden. Slagkracht en actuele kennis, energie en midden in de huidige (digitale) wereld staan haalt het criterium ervaringsjaren binnenkort in op de ladder van selectiecriteria.
Voor de jonge generatie is dit dus een kans. Als je je persoonlijkheid mee hebt en je ambitie ligt in de richting van actuele onderwerpen, dan moet het dus heel goed mogelijk zijn een mooie baan te vinden.
Dan rest natuurlijk nog wel het vinden van die baan, het doorploegen van de selectieprocedure, het passeren van de concurrentie om dan uiteindelijk aan de slag te gaan. Waarna de proeftijd en de tijdelijke contracten natuurlijk nog wachten. Dus nee, ik ga zeker niet zeggen dat het makkelijk is.
Maar als je dan toch in een dergelijke positie terecht komt, kijk dan juist naar de kansen. Zie de winst die je eruit kunt halen. Zet jezelf scherp in de juiste markt en pak die baan.

Succes!

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.