Over met hetzelfde botte bijltje hakken

BijltjeTegel

Er kwam iets nieuws op mijn pad. Een nieuwe klus. En ik vroeg me af wat voor bijdrage ik daar aan zou kunnen leveren. Ik had het nog nooit gedaan en vroeg mezelf af in hoeverre het eigenlijk noodzakelijk was dat ik eerder met dat bijltje gehakt had.

Ik dwaalde even af. Ik kan soms wat te lang nadenken over dingen. Onder andere over taal en woordgebruik. Dus daar ging ik…

Als je vaak met een bijl hakt wordt dat bijltje minder scherp. Deze wordt dus in die zin steeds botter. Dan ga je dus de botte bijl hanteren.

Hoe langer je met hetzelfde bijltje hakt, hoe vaker je de botte bijl kunt gaan hanteren. Kan zo op een tegeltje.
Interessant.

Lees verder of luister deze blog als podcast op Spotify, in je Apple podcast app of op SoundCloud.

Even terug. Is ervaring nou een pre of niet? Ik schreef al eens dat de persoonlijkheid van de sollicitant in de selectie voor nieuwe medewerkers belangrijker zou moeten zijn dan de ervaring.
Maar er is dus meer.

Voor mijzelf is de botte bijl een signaal dat ik te lang hetzelfde doe. Als ik de botte bijl ga hanteren dan moet ik wat anders gaan doen. Te lang hakken met dezelfde bijl leidt tot het zien van steeds dezelfde beren op de weg, alles al een keer geprobeerd. Vaker hakken heeft toch geen zin. Niets doen is net zo effectief. De bijl heeft zijn werking verloren. Je kunt blijven hakken, of kijken of je niet een nieuwe bijl moet hebben.

Nog even verder in de analogie.
Meer ervaring leidt niet automatisch tot de scherpste inzichten. Voor scherpte kan een nieuwe bijl veel effectiever zijn. Maar niet alleen de effectiviteit van het werk leidt onder het verlies van scherpte. Ook het werkplezier en de vooruitgang nemen af.

Op naar de Praxis dus. Nieuw gereedschap selecteren. Misschien even mijmeren bij de volautomatische apparaten, eens een kettingzaag ter hand nemen. Zien wat er allemaal te koop is.
Vol enthousiasme en nieuwe doelen kan je weer vooruit. En effectiever ook nog eens!

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.