Over beter worden waar je goed in bent door te doen wat je leuk vindt

Afgelopen vrijdag ontmoette ik Patrick van Hees op het heerlijk zonnige terras van de IJ-kantine in Amsterdam Noord. Patrick is spreker over geluk en auteur van ‘De Geluksprofessor‘. Ik was via-via met hem in contact gekomen en wilde graag met hem praten over schrijven, geluk en ontwikkeling. Over mijn boek en hoe ik daar een volgende stap mee zou kunnen zetten.
Over hoe ik vind hoe belangrijk het is te doen wat je leuk vindt. Dat je je bewust moet zijn van je eigen ontwikkeling omdat je anders het risico loopt er te laat achter te komen dat je op een verkeerd en misschien zelfs dood spoor zit. Dat als je alleen maar bezig bent met het bereiken van doelen, je nooit aan het leven bent. Dat je dus moet weten wat dat dan is wat je leuk vindt.
Patrick vulde aan dat je niet alleen maar moet doen wat je leuk vindt, maar ook moet doen waar je goed in bent.

Goed punt.

Net geen jaar geleden schreef ik over hoe je door veel tijd te investeren eigenlijk overal wel goed in zou kunnen worden. Maar dat je intrinsieke motivatie nodig hebt om dat dan ook daadwerkelijk te gaan doen. Malcolm Gladwell beschrijft in zijn boek ‘Outliers’ (of ‘Uitblinkers‘) dat echt uitzonderlijke prestaties worden geleverd door mensen die daar tenminste 10.000 uur op hebben gestudeerd. Ook spelen afkomst, cultuur en familie een rol.
Ondanks dat Gladwell er wat snel overheen gaat speelt intelligentie natuurlijk ook een rol. Niet dat alleen mensen met een hoog IQ succesvol kunnen zijn, maar je wordt ook met 10.000 uur oefenen niet een heel goede wiskundeleraar. Andersom wordt iemand met een hoog IQ nooit een goede wiskundeleraar zonder de juiste hoeveelheid studie.
Gladwell heeft heel wat kritiek gekregen op zijn boek uit 2008, maar sloeg vorig jaar mooi terug in een column in The New Yorker (hier een Nederlandstalige toelichting daarop).

Wie je bent, wat je kent, wat je kunt en wie je kent bepalen waar je staat, maar bepalen ook de grenzen van waar je heen kunt. De richting bepaal je op basis van je missie. Van wat je leuk vindt. Het tempo wordt uiteindelijk grotendeels bepaald door de funfactor. Als je werk je hobby is, ga je harder werken. Zo simpel is dat. En dan bedoel ik ook weer niet dat je een workaholic moet zijn die altijd zijn laptop open heeft staan. Bij voorkeur ben je juist tussen negen en vijf zo productief dat je ´s avonds tijd hebt voor andere dingen. Zoals Patrick altijd zegt: naast het hebben van doelen, zijn mensen en oplaadpunten tenminste zo belangrijk voor geluk.
Door de funfactor ga je investeren, ga je studeren, ga je leren. En word je goed. En nog beter.

Doordat je doet wat je leuk vindt, word je beter in waar je goed in bent.

Nice. Weer een tegeltje.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu jij!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.