Over het verschil tussen ervaring en intelligentie

Je wilt je ontwikkelen. Je wilt verder. Je wilt misschien wel iets heel anders. Maar hoe maak je nou de overstap? Hoe kom je uit de hoek waar je zit? Voor datgene wat je wilt gaan doen moet je ervaring hebben in datgene wat je wilt gaan doen. Gek eigenlijk.
Gisteravond zag ik gedragsbioloog en primatoloog Jan van Hooff bij RTL Late Night. Over intelligentie bij dieren versus geconditioneerd gedrag. Over een experiment met een aap en een pinda in een koker. Dat experiment leert ons dat het eigenlijk helemaal niet goed is om te kijken naar ervaring. In tegendeel misschien wel.
Die aap in het experiment haalde een pinda uit een koker door er water bij te doen. De pinda kwam boven drijven en de aap kon de pinda pakken. Hij toonde intelligentie door zijn kennis van kokers, pinda en water te combineren. Kijk (tenminste de eerste vijf minuten van) dit filmpje even. En dat is, zoals Jan toelichtte, wat intelligentie is. Het combineren van verschillende ervaringen, van verschillende stukjes kennis. Had die aap alleen maar kennis van pinda’s, had hij die pinda nooit door middel van water uit die koker kunnen halen.
Zonder zijn intelligentie trouwens ook niet.

Brengt mij terug op mijn blog over sprookjes. En misschien nog wel een paar. Ook over kennis en wijsheid en de kracht van de externe.
Juist het hebben van andere ervaring dan de klus die voor ligt kan juist tot de juiste oplossing leiden. Een frisse blik om de noot te kraken. Een zelfde ervaring leidt tot de zelfde oplossing. Ook leuk. Maar was dat de beste? En was die situatie wel echt vergelijkbaar? Was het dus wel de zelfde klus? Natuurlijk niet.
Probeer je dus niet teveel te laten afleiden door de heersende gedachte dat ervaring voorop staat. Laat gewoon zien wat je kan. En bewijs de wereld het tegendeel.

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.