Over wat jouw geluksgevoel bepaalt

Gisteravond was ik in de Ziggo Dome bij het concert van John Mayer. Iemand waar ik naar op kijk in vele opzichten. Een geluksmoment. Op de setlijst stond onder meer In the Blood, dat mij inspireerde tot het schrijven van deze blog.

How much of my mother has my mother left in me?
How much of my love will be insane to some degree?
And what about this feeling that I’m never good enough?
Will it wash out in the water, or is it always in the blood?
John Mayer – In the Blood

In mijn vorige blog legde ik mijn stelling ‘mensen zijn rare dieren’ uit. Een stelling die ik de laatste tijd tenminste een keer per dag gebruik en die altijd wat toelichting vraagt. die toelichting heb ik dus maar opgeschreven vorige week.
We zijn rare dieren en richten ons van nature vooral op overleven en voortplanten. Het uit de weg gaan van gevaar en het voortbestaan van onze soort. Deze biologische en neurologische basis zorgt ervoor dat we behoudend zijn in onze dagelijkse keuzes. Daar hebben we allemaal in meer of mindere mate last van. Natuurlijk brengt het ons ook ontzettend veel, het heeft ons tenminste gebracht waar we nu zijn. Er van uitgaande dat dat een positief iets is.

Hoeveel last we hebben van dit natuurlijke gedrag is erg persoonlijk. Net als er veel meer factoren zijn die uiteindelijk ons geluksgevoel bepalen.

Ten eerste is een deel aangeboren. Ruim 30% van je kans op geluk ligt genetisch vast, blijkt uit een studie van hoogleraar Meike Bartels van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Geld maakt niet zo veel uit, aldus emeritus professor Ruut Veenhoven aan de Erasmus Universiteit en directeur van de World Database of Happiness op basis van al zijn onderzoek naar geluk. Ondanks dat er over geluk nog veel niet bekend is schat de ‘Geluksprofessor’ dat verschillen in levensomstandigheden bij elkaar zo’n 25 procent van de verschillen in geluk bepalen. Daarvan wordt 10 procent veroorzaakt door andere mensen (in de relationele sfeer) en 10 procent zit in toeval.

Taart

Dat zijn nogal wat cijfers. Een conclusie die je hieruit kan trekken is dat je uiteindelijke geluksgevoel een som is van allerlei factoren die je niet zelf in de hand hebt. Niets is echter minder waar aldus de heer Veenhoven. Er blijft namelijk maar liefst 45% over. Dit deel, bijna de helft dus, bestaat uit de skills om iets van het leven te maken, waarschijnlijk 25 procent in aangeleerde levensvaardigheden en 20 procent in gemaakte levenskeuzen.
Van die laatste 20% lijkt het me niet nodig uit te leggen dat je die dus in de hand hebt gehad. Jij maakte die keuzes. Weliswaar op basis van geconditioneerd gedrag (angst, overlevingsdrang, er bij willen horen), maar ook dat gedrag kan je veranderen. Daarmee kan je zelfs de 25% aangeleerde vaardigheden aanpassen.
In de komende blogs ga ik je vertellen hoe dit werkt en ga ik je tips geven om je gedrag te veranderen.

Ondertussen ben ik hiermee mijn nieuwe boek met de werktitel ‘En nu echt!’ aan het schrijven, dat naar verwachting eind dit jaar uit komt. Daarmee leg ik meteen een belofte naar mezelf neer.
Dit tweede boek zal gaan over hoe je de regie over je leven kan nemen en minder als figurant in de film van je eigen leven meedoet. Waar je in ‘En nu jij!‘ tips krijgt om er achter te komen wat je nou eigenlijk wil en hoe je daar kunt komen, ga ik nu in op de onderliggende processen in jouw hoofd en hoe je deze kunt ombuigen in jouw voordeel. Omdat het mijn missie is zoveel mogelijk mensen te helpen met twee Grote Vragen van het Leven: ‘wat wil ik nou eigenlijk’ en ‘waarom doe ik dat niet dan’.
Ik laat je weten als er meer nieuws is.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.