Over leren en experimenteren

Je hebt de natuurlijke wil om te leren. Daarmee heb je leren lopen, leren praten en kan je alles wat je nu kan. Je hebt geleerd door te vallen en op te staan. Door fouten te maken. Je grootste fouten hebben je het meest gebracht en staan ook het diepst in je geheugen gegrift. Ook je grootste gloriemomenten kan je je herinneren. Toen je echt een grote stap zette en je angsten doorbrak. Je weet dat het pijn doet om verder te komen. Die pijn weerhoudt je er van grote stappen te zetten. Je bent er ook heel goed in om vooraf allerlei scenario’s te bedenken waarom iets niet gaat lukken. En vervolgens waarom het helemaal niet erg is om het dan maar niet te proberen. Een mislukt experiment is immers alleen maar zonde van de energie. Maar je kunt ook vanuit de proactieve reactie je gedrag plannen.

Als jij het niet doet, doet niemand het. De enige die je tegenhoudt ben je zelf, vanuit je onderbewuste.

Als alleen maar alles goed gaat is dat hartstikke saai. En je leert dus niks. Thomas Edison leerde van zijn 10.000 mislukte pogingen meer dan van die ene keer dat het wel lukte.

Leren is falen. Als alles net aan goed gaat leer je precies niks. Dan beweeg je wel, maar kom je niet vooruit.

Ook hier geldt Mark Mansons omkeringswet weer: juist een tegenslag brengt je verder. En ook moet je keuzes maken over welke pijn je bereid bent te ervaren. Hoe hard durf je op je bek te gaan voor de doelen die je wil bereiken?

Het is net als met krachttraining: je spieren worden sterker omdat je ze overbelast. De spierpijn (haarscheurtjes in je spieren) geeft aan dat je te ver bent gegaan en je lichaam zorgt ervoor dat je de volgende keer meer aan kan.

Denk eens terug aan je grootste successen. Had je toen niet net een grote tegenslag het hoofd geboden? Een mooi probleem opgelost?

Een burn-out is voor veel mensen een keerpunt waarna ze een veel bewuster, gelukkiger leven leiden omdat ze weten welke keuzes ze moeten maken. Ze gaan door een crisis (niet voor niets van het Griekse woord voor keerpunt) en komen er sterker uit dan ooit tevoren.

Practice is controlled failure – Will Smith

Beter worden gaat niet over nieuwe dingen leren, maar veel meer over bestaande dingen afleren. Als je de beste wielrenner wil worden begin je niet met de lichtste fiets, je begint met spieren opbouwen en gewicht verliezen. Tuurlijk, die fiets is ook belangrijk en die moet er uiteindelijk ook komen, maar denk niet dat je met je ongetrainde lijf op de beste fiets meteen een wedstrijd wint. Natuurlijk is een fiets kopen veel makkelijker dus beginnen veel mensen daar mee.

Zo kan je ook een training volgen, een boek lezen of al je energie stoppen in het aanleren van een nieuw trucje. Maar je kan alles al en je weet alles al. Ga uit van de kracht die je al bezit, pel die af tussen alle onzin en bouw verder op die sterke kern. Als je er aan toe bent kun je jezelf dan gaan verrijken met aanvullende kennis en ‘bewijslast’ in de vorm van certificeringen. Maar je begint bij jezelf. Bij wat je al hebt. Bij wie je al bent.

Dat je alles al kan en alles al weet betekent niet dat je de antwoorden op vragen als wie je bent, wat je kan, wat je wil en wat je hebt zo even oplepelt. Daar is wel wat inspanning voor nodig. En dat red je zeker niet alleen.

Niet alles uit mijn blogs moet je vanaf nu in je leven gaan incorporeren. Nee joh. Kleine stapjes. Haalbaar en realistisch. Experimenteren. Bijsturen. Ervaren. In laten slijten. Of Wegmikken. Dan de volgende. Er is tijd genoeg. Die ga je niet verspillen met de verandering. Het gaat niet om de verandering. Als het morgen maar beter wordt dan vandaag. Een half procentje. En anders overmorgen.
Het gaat om de trektocht, niet om de reis of de bestemming.

En om balans tussen ogenschijnlijke paradoxen. Heden en toekomst. Dingen kunnen en experimenteren. Binnen en buiten je comfort zone. Hard werken en uitrusten. Het gaat om het afwisselen. Afwisseling geeft nieuwe doelen. Geeft ook andere inzichten. En een verandering in je omgeving, je patronen of je routines biedt een mogelijkheid tot gedragsverandering.

Vanuit de wil om te veranderen, gecombineerd met de durf om uit je comfort zone te stappen kan je met slimme keuzes kleine stapjes zetten en verder komen in de richting waar je heen wil.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.