Jezelf ontwikkelen gaat over keuzes maken en focus. Focus betekent aandacht op de juiste dingen, maar ook dingen niet doen en je aandacht juist besteden. Dat begint natuurlijk bij de vraag waar je je tijd en aandacht aan wil besteden. Wat is voor jou succes? En wat is geluk? En wat zijn je doelen? Wat wil je bereiken? Dan kan je bewuste keuzes gaan maken.
Bewust voor je doelen gaan betekent niet alles laten vallen. Ik ben er geen voorstander van om blind ‘je hart te volgen’. Want je weet soms niet of je naar je hart, je onderbuik, je hoofd, je ego, je superego of je id aan het luisteren bent. Al die stemmetjes praten door elkaar heen en niet een heeft er gelijk. Bij je baas binnenstormen en je ontslagbrief demonstratief op tafel smijten kan je een euforisch gevoel geven, Je zal veel bewonderende blikken krijgen en mensen zullen zeggen dat je dapper bent en dat ze dat zelf nooit zouden durven. Maar als je drie maanden later geen boodschappen meer kunt doen heb je toch een probleem. Neem niet al te drastische beslissingen. Ook omdat je ze dan vaak niet neemt. Breek de stappen af naar kleine keuzes, maar ga die dan ook volgen. Start een eigen bedrijfje naast je baan. Besteed alleen de noodzakelijke aandacht aan je baan en maak je hoofd vrij om ieder vrij moment met je droom bezig te zijn. Volg de juiste social media kanalen, lees de juiste artikelen, ga naar seminars en events en praat met mensen die je inspireren. Daar haal je je energie uit en dan kom je verder. Je zult zien dat er kansen op je pad komen die je niet had kunnen bedenken. Je ziet het pas als je er naar kijkt. Het is net als wanneer je een nieuwe auto, of nieuwe schoenen hebt. Ineens zie je die overal. Dat heeft alleen maar met jouw gekleurde bril te maken. Daarvoor waren ze er ook al. En doordat je bewust je bril anders hebt gekleurd zie je de kansen ineens voor je liggen en hoef je ze alleen maar op te rapen.
Maak ruimte door te stoppen met dingen die je niet verder brengen. Een heel praktisch voorbeeld is het inhuren van een schoonmaker. Je besteedt een geld en krijgt er de luxe van tijd voor terug.
Waar je geld kunt bewaren en op een later moment kunt uitgeven, komt iedere minuut die verstrijkt nooit meer terug. En waar geld niet gelukkig maakt, word je wel gelukkig als je de dingen doet die jij wil doen. Tijd om leuke dingen te doen kun je kopen door taken die je niet wil doen uit te besteden. Of er gewoon mee te stoppen. Besteed je geld aan de juiste invulling van je tijd. Koop ervaringen in plaats van spullen. Vul je geheugen met mooie herinneringen in plaats van je huis met dingen.
Nog veel makkelijker: zeg de helft van je afspraken af. Je hoeft niet overal bij te zijn. En vaak zullen ze je ook niet missen. En nee, daar hoef je niet om te huilen. Je weet ook wel dat dat zo is. Pak je agenda er bij en streep tenminste drie afspraken in de komende drie weken eruit. Zeker daar waar je nu al dubbele afspraken hebt staan, maar je ‘nog wel even kijkt of je komt’. Je komt niet, want je kan maar op een plek tegelijk zijn. Weg ermee. Geeft een hoop rust.
Elke dag heeft 1440 minuten. Elke dag. En elke dag blijkt dat genoeg. Er is nooit een dag geweest (de schrikkelseconde daargelaten) dat we aan het eind van de dag de tijd stil moesten zetten omdat we nog niet klaar waren. De tijd dendert onverminderd door. Zonder pauze. Daar kan je van vinden wat je wil, maar het heeft geen zin het oneens te zijn met de realiteit.
Iedere minuut heb jij de keuze hoe je die besteedt. En als de minuut voorbij is gaat deze de geschiedenisboeken in om nooit meer terug te komen. Jij bepaalt.
Kan je niet bepalen wat er gebeurt dan moet je daar wat aan doen. Stephen Covey heeft het over de cirkel van invloed. Buiten de cirkel van invloed ligt de cirkel van betrokkenheid. Er gebeuren dingen waar je invloed op hebt en dingen waar je betrokken bij bent. Invloed heb je alleen als je daadwerkelijk zeggenschap hebt over de dingen die gebeuren.
In alle andere gevallen ben je slechts betrokken en kun je je best doen om invloed uit te oefenen, maar dat is verspilde energie. Zit je teveel in je cirkel van betrokkenheid, ligt stress op de loer. Je bent dan namelijk afhankelijk van de keuzes van anderen en hebt dus geen regie.
In je cirkel van betrokkenheid zitten dingen die je wel leuk vindt en dingen die je niet leuk vindt. De vraag is waarom die niet-leuke dingen er in zitten. Waarom doe je die? Kan je daar niet mee stoppen? Je hebt er geen zeggenschap over, dus misschien ook wel geen verantwoordelijkheid voor. Je hoeft er misschien zelfs niet eens bij betrokken te zijn. Je doet omdat je stemmetjes het je influisteren. Stop er eens mee en kijk wat er gebeurt. Vul de vrijgekomen tijd met dingen die je wel leuk vindt.
Door een keer per dag of zelfs maar een keer per week 10 minuten te besteden aan dingen die voor jou belangrijk zijn kan je al ontzettend veel bereiken. Pleeg dat ene telefoontje, maak die ene afspraak, schrijf je in voor die ene cursus. Je hebt altijd wel tien minuten. Pak een leeg vel papier en schrijf 10 dingen op die je graag zou willen doen of die je anders wil gaan doen. Zoek naar vacatures om inspiratie te vinden om je doelen helder te krijgen. Het gaat er niet om dat je urenlang bezig bent met je ontwikkeling, het gaat er om dat je dingen doet. En hoe kleiner je het maakt, hoe groter de kans is dat je het ook daadwerkelijk doet.
Het gaat niet om ooit, maar om nu. De toekomst bestaat niet en zal ook nooit bestaan. Je bent nooit in de toekomst, want tegen de tijd dat je daar bent is dat het heden. Er is altijd alleen maar heden. Een fixatie op je doelen zorgt voor stress en eindeloze what-if scenario’s. En met een mensenbrein dat dol is op risico’s word je daar niet vrolijker van.
Niemand kan je tijd geven, want niemand is eigenaar van de tijd. Wel kun je de tijd nemen. Door prioriteit te geven aan de dingen die jij belangrijk vindt. Je stopt met dingen die niet relevant zijn en vult die tijd met wel belangrijke dingen. Richt je op wat je kan, op wat je wil en op dat wat waarde heeft voor anderen. Stop met de rest.
Hier zijn drie strategieën voor:
1. Delegeren. Zorg er voor dat iemand anders het doet. Vraag het gewoon. De kans is groot dat jouw rotklus voor iemand anders de grootste hobby is. Of dat iemand anders er veel beter in is. Geef het werk weg. Maak er een ander blij mee. Bouw op elkaars sterkte in plaats van het compenseren van elkaars zwakte.
2. Elimineren. Ontsla elk jaar de onderste 20% van je klanten. Breng ze onder bij je concurrent. Laat ze gaan. Dit kan je ook vertalen naar je baan Stop met de 20% taken die het minst relevant zijn. Het valt waarschijnlijk niemand op, of het hoorde sowieso al niet bij jouw werk.
3. Outsourcen. De schoonmaker inhuren. Ruil geld voor tijd omdat tijd eenmalig is en geld niet gelukkig maakt.
Dat is eng, want loslaten is eng. Je bent bang om te vallen. Je hebt angst voor het onbekende. Angst voor wat er buiten je comfort zone ligt. Maar ja, wat was ook alweer de plek ‘where the magic happens’?
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.