Over een grote verandering die niks betekent

Ik stop ermee. Vanaf nu kan je niet meer Bij Oeben terecht voor workshops en trainingen. Maar bij mij kan je nog wel gewoon terecht voor workshops en trainingen. En Bij Oeben kun je nog steeds lezen over jouw ontwikkeling en effectiviteit. En binnenkort (ja, echt) komt mijn tweede boek uit. Dus wat verandert er precies? Eigenlijk niks. Maar ook alles.

Twee jaar geleden vertelde ik jullie over een stapje in het ondiepe: ik ging mij inschrijven bij de KVK om mijn hobby ook professioneel uit te kunnen oefenen. De afgelopen twee jaar heb ik als ondernemer mooie trainingen en workshops gegeven en stapels boeken verkocht. Veel mensen bereikt, veel mensen ontmoet, veel mensen geraakt. En veel geleerd. Maar vooral: ik heb me ontzettend vermaakt. En nu ben ik blij dat ik er mee mag stoppen.
In november heb ik jullie verteld over mijn nieuwe baan en over hoe ik niet mijn nieuwe functie ben. Ik nam jullie mee in mijn zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Een plek waar ik kon gaan doen wat ik wilde doen. Die plek heb ik gevonden. 

En dat is ook de plek waar ik mijn werkzaamheden ga voortzetten: vanuit Vaartmakers, het bedrijf waar ik het afgelopen half jaar aan meegebouwd heb. Zoals ik in november al schreef, en ik eigenlijk continu herhaal, gaat het er om dat je doet wat je leuk vindt. Het gaat om het inzetten van je vaardigheden, iets toevoegen, vrijheid hebben en ja, je moet er ook geld mee verdienen. Het gaat er om dat je doet wat je wil doen, waar je dat wil doen en hoe je dat doet.
Ik heb nooit ondernemer willen worden. Ik zocht een kanaal om de dingen te kunnen doen die ik wilde doen. Twee jaar geleden had ik daar een eigen onderneming voor nodig. Maar zoals altijd komen er bij een keuze voor iets leuks ook allemaal niet-leuke dingen bij. Ik moet nu facturen maken, vier keer achter mijn geld aan bellen, BTW-aangifte doen, maar vooral: alles in mijn eentje doen. En alles uit mijn eigen netwerk halen. En dat is hard werken. Nu vind ik hard werken geen probleem, maar de verhouding is scheef. En waarom zou ik eigenlijk? De redenen voor het zijn van ondernemer zijn weggevallen.

De mensen die ik verteld heb dat ik er mee ga stoppen keken me allemaal verbaasd aan. “Maar het gaat toch zo goed?” “Maar dan krijg je alleen nog maar salaris?” En: “Dat is toch zonde? Dan werk je niet meer voor jezelf!” Maar dat vind ik allemaal niet belangrijk. Het gaat niet om geld en het gaat ook niet om de status van het label ‘ondernemer’. Ik wil doen wat ik wil doen. En minder gedoe en gezeur. En een breder netwerk in kunnen zetten. Dus ik breng mijn hele boedel onder bij Vaartmakers en ga vanuit het bedrijf precies die dingen doen waar ik goed in ben: de ontwikkeling van mensen en organisaties versnellen. Niet alleen met trainingen en workshops, ook met advies, programma’s en events. Samen met mijn collega’s. En met een bedrijf erachter dat ook allerhande ondersteunende taken voor mij wegneemt.

En ik blijf schrijven. Op dit platform, voor mijn nieuwe boek, maar ook bij Vaartmakers. En ik blijf relevante nieuwsitems, artikelen en andere posts delen op mijn Facebookpagina. En o ja, je kan Bij Oeben nog steeds boeken kopen. Daarvoor houd ik mijn KVK-inschrijving nog aan.

Dat voelt best wel vreemd, want ergens herhaalt een stemmetje in mijn achterhoofd die zelfde vragen als ik uit mijn omgeving krijg. Draai ik niet mijn kindje de nek om? Gooi ik mijn zorgvuldig opgebouwde goodwill niet in de prullenbak? Ik ben juist zo lekker op weg. Als ik nou nog even doorzet, dan… Ja, wat dan? Dan bereik ik niets extra’s wat ik wil bereiken. Ik wil leuke dingen doen. En ik heb geen enkele reden of behoefte om ondernemer te zijn. En ik heb wel allemaal redenen om dat niet te willen zijn. Dus ik hoor de stemmetjes, maar besluit niet naar ze te luisteren. Dit is de weg. Dit is de keuze. Dit ga ik doen.

Blijf me dus in de gaten houden. Hier Bij Oeben en op Facebook, maar als je wil ook via Vaartmakers op web, LinkedIn en Facebook. En neem gewoon nog contact met me op voor een training of workshop. Eigenlijk verandert niks. Je krijgt alleen een factuur met een ander logo er op.

Ik ben ontzettend blij met deze kans en met het vertrouwen en de ruimte die ik krijg om alles te doen wat ik wil. Dat is ontzettend luxe en precies zoals het zou moeten zijn.
En laat dat, om ‘m toch ook voor jou relevant te laten zijn, een inspiratie voor je zijn: dit kan. En dit kan jij ook. Stel duidelijke doelen en spreek je uit. Laat de wereld voor je werken en bewandel paden die onbegaanbaar lijken. Aan het eind ligt de plek waar je wil zijn. En natuurlijk, er zijn hobbels en omwegen. En doornige struiken en glibberige hellingen. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar kom op, je mag er best een beetje moeite voor doen.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.