Over het leven positief bekijken

Als we positief zijn, staan we meer open voor nieuwe indrukken. Als we ons richten op negatieve emoties versmalt onze aandacht.
Positieve emoties zorgen voor een tijdelijke verbreding van ons denken en doen. Zo stimuleert een positieve emotie als plezier mensen om te spelen. En nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat we nieuwe mogelijkheden verkennen.
Van nieuwe indrukken kunnen we leren. Daarmee kunnen we verder komen, kunnen we ons ontwikkelen. Redenen te over om het leven positief te bekijken. Naast de objectieve blik op de juiste dingen, waar ik je vorige week over vertelde.

Een positieve mentale instelling of mindset zorgt er niet alleen voor dat je beter kunt leren, mensen met deze instelling hebben een veel grotere kans om over drie jaar nog steeds geestelijk gezond te zijn. Dit komt doordat zij veerkrachtig zijn en meer vaardigheden hebben om met tegenslag om te gaan. Door positiever in het leven te staan heb je minder vaak of minder lang stress en dus minder schadelijke gevolgen van cortisol. Je herstelt sneller.

Het uitproberen van nieuwe dingen, leidt tot nieuwe verbindingen in ons brein. Hierdoor kunnen we dingen anders doen en zelfs hele nieuwe dingen doen. Zo kunnen we nieuwe relaties ontwikkelen die in de toekomst belangrijk voor ons zijn. En we kunnen er achter komen dat een nieuwe aanpak veel handiger is voor ons werk dan een oude methode.
Positief zijn heeft niet alleen effect op jezelf en op je prestaties, je straalt het ook uit en dit heeft effect op je omgeving. Mensen spiegelen emoties. Daardoor zullen mensen om je heen ook positiever worden.

Negatieve gevoelens zijn niet slecht. Het zou best eens zo kunnen zijn dat we in Nederland zo gelukkig, maar zeker zo welvarend zijn juist doordat we veel zeuren. Vanuit frustratie ontstaan mooie dingen. Als je alles maar fantastisch zou vinden zou je ook nooit iets verbeteren.
Het accepteren dat je ook best wel eens ongelukkig mag zijn, dat niet alles lukt en dat je gewoon een keer een rotdag hebt hoort er ook bij. Het streven is niet het 100% mooie plaatje. En al helemaal niet de Instagram timeline van je oud-klasgenoten.
Accepteren dat je niet altijd gelukkig bent maakt je gelukkiger. Je kan niet altijd gelukkig zijn.

Groeten,

Frank

Gerelateerde blogs:
Over wat we kunnen leren van Helga
Over het richten van je camera
Over leren en experimenteren
Over wat een stresskip je bent
Over hoe je je omgeving na-aapt

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.