Over goede tijden en slechte tijden

In een goeie soap zitten dramatische scenes. Dat vinden we ook leuk. Er zijn ruzies, er gaan mensen weg, er gaan mensen vreemd, er worden mensen ziek en ook overlijdt er wel eens een karakter. Dat soort dingen hoort bij het leven.
Er gaan dingen flink mis. Je krijgt te maken met tegenslagen. Sommige dingen zijn gewoon vervelend of naar. In voorgaande blogs over het afbreken van problemen naar feiten en positieve mentale instelling schuilt een gevaar. Je kunt niet zomaar al je problemen wegdenken. Of al je gebreken oplossen met positiviteit. Je geneest niet door positief te denken. Je geneest wel sneller, maar dokters kunnen meer doen dan met hun handen in de lucht roepen dat het over gaat.

Schreeuw, huil, maak iets kapot. Het is goed je boosheid of verdriet af te reageren. Je moet het kwijt. Laat je niet afleiden door wat (je denkt dat) anderen er van vinden. Laat je emotie eruit. Maar ga ook niet meehuilen omdat dat is wat (je denkt dat) anderen van je verwachten.
Neem zoveel tijd als je nodig hebt, maar blijf er niet in hangen. Ga niet boos met je armen over elkaar zitten ‘omdat je gewoon boos bent’. Dan stel je je op als kind. Spreek je uit en heb het er over.

Je kunt je maar een beperkt aantal zorgen maken. Je kan maar zoveel problemen, angsten en tegenvallers wegstoppen. Op een gegeven moment kan de boog niet strakker en breekt de snaar (of hoe dat touw ook heet). Dan komt het er met een harde knal allemaal in een keer uit. En heb je een burn-out te pakken.
Accepteer dat je een tegenslag hebt en dat er even doorheen zit. Geef jezelf de ruimte om er op te reageren of om dat nog even niet te doen. Pas als je weer op je normale energieniveau zit kan je verder.

Accepteer je tegenslag, omarm de nieuwe situatie en kijk vooruit. Je kunt het verleden niet veranderen. En het gaat je nog eens gebeuren, dit was niet de enige tegenslag. Mensen, net als dieren, gaan dood. Ongelukken gebeuren. Onenigheid, ruzie, zelfs oorlog is er altijd. Dat is geen feest. Integendeel. Deels zijn het problemen die je kunt oplossen, deels zijn het helemaal geen problemen, maar die van een ander. En grotendeels zijn het situaties die zich nu eenmaal voordoen. Door acceptatie en dankbaarheid kom je er overheen. Houd er rekening mee dat je tegenslag tegen gaat komen. In het maken van al je plannen. Er komen onvoorziene tegenvallers. Je weet niet wat het gaat zijn, maar je weet wel dat het zo gaat zijn.
Je kunt niet bepalen wat je wel en niet overkomt (tenminste niet volledig), wel kun je bepalen hoe je er mee om gaat, hoe je het je laat beïnvloeden, hoe je er naar kijkt. Die keuze verklaart voor een belangrijk deel het verschil tussen gelukkige en ongelukkige mensen.

Hoe dan ook, een tegenslag gaat voorbij. Alles gaat voorbij. Je kunt er in blijven hangen, dan blijft het bij je. Die promotie die je niet hebt gehad, die baan die aan je voorbij ging, die presentatie die mis ging, het hoort er bij maar het is in het verleden. Gebruik de ervaring om er van te leren. Maak je niet druk over het verleden, maar richt je op de toekomst. Laat ze een extra motivatie zijn om door te zetten. Je weet nu hoe het niet moet.
Met deze kennis in je achterzak kan je met nog meer zelfvertrouwen de volgende tegenslag te lijf.

De kans dat iets mis gaat door een onvoorziene omstandigheid is natuurlijk net zo groot als de kans dat een even onvoorziene omstandigheid iets goed gaat. En in de praktijk gaan dingen natuurlijk veel vaker goed dan fout. ‘Geluk moet je afdwingen’, wordt wel gezegd. Voor een deel is dat ook zo. Het is misschien toeval dat je net die ene vacature ziet, maar het is geen toeval dat je je had aangemeld voor die nieuwsbrief en het is ook geen toeval dat je een dijk van een motivatie stuurt en aangenomen wordt. Toevallig stond die voetbalscout net langs de lijn toen jij dat prachtige doelpunt maakte, maar dat was wel het resultaat van vele jaren trainen en oefenen op het veldje om de hoek.
Maar het kan ook puur toeval zijn dat je de bus miste die vervolgens het ravijn in reed.
Daar kun je ook eindeloos door van de kaart zijn. Je kunt je afvragen waarom je dat gebeurd is en waar je dat aan verdiend hebt. Je hebt het niet verdiend. Het was toeval. Word ook geen slachtoffer van je geluk.

Er zijn goede tijden en slechte tijden. Beide horen bij het leven. Behandel ze ook zo.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.