Over nu

Twee weken geleden schreef ik over hoe je het leven positief moet bekijken. Deze week een nuance daar op. Het gaat er niet om dat je de hele dag als een blij ei alles fantastisch gaat vinden en dat ook telkens gaat benoemen. Dat is hartstikke vervelend. Het gaat juist om de kleine momenten die je elke dag hebt, maar niet altijd ziet. Over genieten, over dankbaarheid en je geen zorgen maken over onbelangrijke dingen.

Genieten is een bewuste activiteit. Zeg tegen jezelf dat het mooi is. Dat je het goed hebt, dat het zo fijn is om met je kinderen te zijn, dat je doet wat je doet.
Laat al je vijf zintuigen op je inwerken. Voel actief. Benoem het. Laat je gedachten stromen. Stop ze niet weg. Luister naar je brein. Deel het (niet op Instagram, maar gewoon met de persoon naast je).
Let wel: je geluksgevoel neemt af als je je realiseert hoe gelukkig je bent. Dan ga je je afvragen waarom je gelukkig bent. En dan ga je het terugbrengen naar feiten. En dan haal je de emotie eruit. Net zoals je een probleem plat slaat door de emotie eruit te halen, doe je dat ook bij een positieve emotie zoals je gelukkig voelen. Hou het dus bij gevoelen vage begrippen. ‘Wat een lekker weertje’ kan wel. ‘De zon schijnt’ werkt minder goed.

Door dankbaar te zijn kan je iedere negatieve emotie de baas zijn. Ben je verdrietig vanwege een overlijden? Wees dankbaar voor het feit dat je die persoon hebt gekend.
Door tenminste drie maanden lang iedere dag aan het einde van de dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent die dag stijgt je geluksgevoel. Mensen die dit doen geven een hoger cijfer in geluksonderzoeken.

Ik heb het al een paar gezegd: stop met het oneens zijn met het verleden, het heeft totaal geen zin. Je kunt het niet veranderen. Het heden trouwens ook niet. Dat wat nu gebeurt, gebeurt. Je kunt het alleen maar accepteren en dankbaar zijn voor wat er positief is aan het heden. Je kunt het wel oneens zijn met de toekomst, maar alleen als je ook bereid bent er in het heden wat aan te veranderen.
Je kunt doelen stellen en er mee aan de slag gaan. Het is een constante balans tussen tevreden zijn met waar je nu staat en in de gaten houden of je in de toekomst nog steeds tevreden gaat zijn met deze situatie.
Je kunt gefixeerd raken op het bereiken van een doel in de toekomst. Of op hoe iets ‘zou moeten’ zijn. Je kunt gevoelens hebben van afgunst en jaloezie en je kunt allerlei wensen en verwachtingen hebben die niet zijn uitgekomen. Dan wil je dat de realiteit anders is dan deze werkelijk is. Een fixatie staat daarmee hoger dan het heden, terwijl het heden het enige is wat we hebben. Het verleden is geweest (en is gekleurd in onze herinneringen) en de toekomst is onzeker.
Een fixatie kan dan weer wel heel goed helpen bij het behalen van doelen. Dan til je het hoger dan het heden en dat helpt je over je angsten heen te stappen en je remmende factoren te doorbreken. Het is een kwestie van balans.

En het hoeft ook niet allemaal zo perfect en fantastisch te zijn. Je hoeft niet uniek en de beste te zijn. Misschien in één ding, meer niet. Omarm de middelmatigheid. Haal je plezier uit de kleine dingen.
Zorg er voor dat die dingen die voor jou belangrijk zijn op gemiddeld of net daarboven zitten. Laat de rest vallen en accepteer dat je daarmee overall op een mooi zesje uitkomt.
Maar het leuke is: juist in die middelmatigheid zit het geluk! Gewoon gezond, een gemiddelde relatie, gewoon leuke kinderen die gewoon lekker meedoen op school, een leuke baan met leuke collega’s, leuke buren, een aardig huis. Moet je je voorstellen, als je al dat soort dingen hebt en er is niks mis. Alles is gemiddeld. Alles is OK. Fantastisch toch? Dan geef jij echt wel meer dan een zesje in een geluksonderzoek!

Door dankbaar te zijn maak je de wereld beter. Positiviteit wordt overgenomen door je omgeving. Door je positiviteit versterk je de relaties met de mensen om je heen. Mensen die je dankbaar bent zullen dit waarderen. Door je positieve, dankbare mindset zie je meer het positieve in het gedrag van anderen, die je op jouw beurt meer gaat waarderen. Dankbare mensen zijn hulpvaardiger, ze zijn meer bereid anderen te helpen. En dankbare mensen zijn duurzamer. Dat komt doordat ze minder gericht zijn op het verzamelen van meer spullen. Zij zijn blij met de spullen die ze hebben. Bovendien zijn ze dankbaar voor de natuur, de planeet en het klimaat en zullen ze daar dus zorgvuldiger mee om gaan. En als je minder spullen nodig hebt, heb je minder geld nodig, hoef je minder te werken en kan je meer bezig zijn met de dingen die je leuk vindt.

Acceptatie, dankbaarheid en je geen zorgen maken betekent niet dat niks je meer interesseert. Dat je vlak en onverschillig door het leven gaat. Integendeel. Je maakt keuzes wat je wel en niet interesseert en je maakt bepaalde dingen juist heel erg belangrijk.
Wat je niet meer doet is je zorgen maken om wat de hele wereld van je vindt, maar misschien juist extra om hoe bepaalde mensen je zien. Je past je niet zomaar aan iedere norm aan maar sommige juist extra.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.