Over het veranderen van je overtuigingen

BlogquoteOvertuigingen2

Vorige week heb ik je geholpen je nieuwe, gewenste overtuigingen te vinden. Nu je je nieuwe overtuiging weet, kan je beginnen met je verandering.
Je overtuigingen zijn een resultaat van je conditionering. Gelukkig ben je er tenminste van overtuigd dat je je gedrag kunt veranderen. Anders was je dit niet aan het lezen. Je bent misschien nog sceptisch en vraagt je af of het allemaal gaat lukken. Dat is goed, dan ben je er nog bij met je bewuste. En dat heb je nodig.

Als je weet dat je je brein kunt trainen en zo je gedrag kunt beïnvloeden kun je dat bewust gaan doen. Dat kan door te oefenen, mantra’s op te zeggen, jezelf in situaties te brengen waar je het nodig hebt. Te stoppen met het verkeerde gedrag en te starten met het goeie. Houd het een tijdje vol en je bent er. Ongeveer.

Leren werkt alleen maar als je het ervaart, als je het internaliseert. Pure kennis over gedrag is niets waard. Daarom heb ik ook een hekel aan trainingen en workshops waar iemand met alle macht door middel van eenrichtingsverkeer een dodelijke dosis powerpointsheets op het publiek afvuurt. De goedbedoelde poging zorgt er op zijn best voor dat de deelnemers heftig ja-knikkend in de zaal zitten en super enthousiast de zaal verlaten. Maar de volgende dag is er niets veranderd in hun gedrag. De kennis is alleen door het bewuste waargenomen en heeft het onderbewuste nooit bereikt. Je onderbewuste superego heeft alle kennis voorbij zien komen en gezegd: “Ja, super tof, maar dat komt niet overeen met wat ik al wist, dus het is niet waar. Dus ik doe er niks mee. Groetjes!” Je onderbewuste laat geen kennis toe die ten koste gaat van bestaande kennis. Dat kan alleen maar via ervaring. Dat is de bewijslast die het onderbewuste nodig heeft om de overtuigingen te veranderen.
Het is niet zo dat je overtuigingen voor de rest van je leven vastliggen. Door geheel nieuwe ervaringen kan je een nieuwe overtuiging ontwikkelen. Als je meerdere keren ervaart dat iets niet werkt zoals je verwacht kan je ook overtuigd worden dat je geen gelijk had. En je kunt je overtuigingen zelf actief, bewust veranderen.

Je weet wat je remmende overtuiging is, welk effect het heeft en welk effect je zou willen hebben. Daarmee heb je de eerste stap gezet.
De tweede stap is het aan jezelf bevestigen dat je het kan. Je bedenkt een tegenstelling voor je overtuiging. Bijvoorbeeld: ‘ik kan het wel’, ‘ik ben een goeie professional’, ‘ik heb hier genoeg ervaring voor’ of ‘ik heb genoeg kennis’. Het moet een zin in tegenwoordige tijd zijn zonder ontkenning. Een affirmatie: een positief zinnetje dat je zo goed in je hoofd opneemt dat je er echt in gaat geloven. Dus niet gewoon je overtuiging omdraaien. Want je hersenen kennen het woord niet niet.
Inderdaad, je hersenen kennen het woord niet niet. Denk maar eens niet aan roze olifanten. Lukt het? En denk nu eens niet aan gapen? Precies. Zeg tegen een kind dat hij niet tegen dat paaltje aan moet rijden en wat gebeurt er? Zo heeft het ook weinig zin (of eigenlijk veel zin) om tegen een kind te zeggen dat hij die beker niet moet laten vallen. Het brein hoort alleen dat het de beker moet laten vallen en inderdaad, daar gaat de rode limonade over het nieuwe witte kleed.
Wanneer je jezelf wil gaan trainen met ontkennende zinnen, bereik je het tegenovergestelde. Een leerling 100 keer op het bord laten schrijven ‘ik zal niet propjes schieten’ zal er alleen maar voor zorgen dat de leerling alleen nog maar aan propjes schieten denkt. En de rest van de klas inmiddels ook.

Goed, je hebt nieuwe overtuigingen die je voor jezelf kunt herhalen. Je kunt er iedere dag een paar minuten aan besteden door ze op te zeggen. Je kunt er stickers van maken, ze overal opschrijven of ze opnemen en afspelen. Maar je moet ze vooral in je hoofd herhalen. Liefst de hele dag door. Want je kunt je brein voor de gek houden. En zo je brein opleiden.
De affirmatie moet je emotioneel wat doen. Het moet een beetje vervelend voelen om het op te zeggen. Het moet een beetje schuren. Dan zit je goed. Dan komt er emotie bij kijken en emotie zit in het onderbewuste. En daar wil je zijn.

Alleen tegen jezelf praten is niet genoeg. Je zal jezelf moeten uitdagen om naar de nieuwe ervaringen op zoek te gaan. En ook dat gaat weer pijn doen. Je moet door je overtuigingen heen breken en je remmende factoren overwinnen. De ervaring dat je het toch overleeft als je de dingen doet die je eerst niet wilde/durfde/dacht te kunnen of spannend/niet leuk/doodeng vond herprogrammeert je brein. Blijkbaar is het zo slecht nog niet. Gesterkt met een shotje van je favoriete dopamine omdat het gelukt is en serotonine omdat je er trots op bent ga je vol goede moed de volgende situatie te lijf.
Maak een gewoonte van je nieuwe gedrag. Overtuigingen zijn gewenning. En je kan je brein aan nieuwe dingen laten wennen. Ga elke dinsdag sporten. Dinsdag wordt sportdag. Leg je spullen klaar, blok het in je agenda met een wekelijkse afspraak ga altijd op dinsdag meteen uit je werk naar de sportschool. Na een paar weken denkt je brein; “OK, blijkbaar gaan we elke dinsdag naar de sportschool. Cool.” En voor je het weet begin je automatisch te protesteren als iemand je uitnodigt voor een meeting dinsdag om vijf uur. “Dan kan ik niet, dan ga ik sporten.”

Het kan ook helpen een beeld te visualiseren van hoe het zou zijn als je je overtuiging hebt veranderd. Maak een collage, moodboard, powerpointpresentatie of tekening en het beeld gaat verder leven in je brein. Hiermee houd je je brein voor de gek en dat is een uitstekende manier om jezelf te helpen veranderen, want ook dit verloopt via het onderbewuste. Hier gaat de volgende blog over. Tot volgende week!

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.