Je bent al goed onderweg. Je weet dat je brein geen onderscheid kan maken tussen werkelijkheid en fictie. Je weet dat het grootste deel van je gedrag onbewust wordt gestuurd.
Je bent een drugsverslaafde maar kunt jezelf ook foppen met een placebo.
Je kent het placebo-effect wel: mensen kunnen beter worden van een pilletje waar geen werkzame stoffen in zitten. Ze worden beter enkel omdat ze een pilletje hebben gekregen en het brein aan pilletjes de betekenis van genezing koppelt. De patiënt voelt zich al direct beter. Dit effect kun je ook op jezelf toepassen zonder pilletjes. Je kunt je brein voor de gek houden.
De Franse psycholoog en apotheker Emile Coué ontdekte begin vorige eeuw dat je dit effect ook kunt gebruiken in de psychotherapie. Inmiddels weten we dat we daarmee nieuwe verbindingen in het brein kunnen leggen, neuroplasticiteit genoemd. Hij ontwikkelde een methode gebaseerd op ‘optimistische autosuggestie’. Coué formuleerde drie wetten.
1. De verbeelding wint het van de rede
De placebo is hier een voorbeeld van. Trek een man een witte jas aan en je gelooft meer wat hij zegt. ‘Het werkt echt!’
Maar ook het verbeelden van je dromen, je doelen of je gewenste overtuigingen vallen hier onder. Over de rede, de ratio kan het bewuste in discussie gaan. Je bedenkt tegenargumenten en pelt de zinnen af naar woorden om op basis van logica te debatteren. Een beeld wordt direct doorgestuurd naar je onderbewuste en voor waarheid aangezien. Pas daarna krijgt je bewuste kans te reageren. De tweede van de ‘7 habits of highly effective people’ van Stephen Covey is om deze reden ook ‘begin with the end in mind’. Door het einddoel voor ogen te houden heb je een lonkend perspectief waar je naar toe wil bewegen.
Je voornemens visualiseren maakt dat je er zelf in gaat geloven. Immers, je hersenen kennen geen verschil tussen waarheid en fictie en gaan dus geloven dat dat wat ze zien de werkelijkheid is. Zie jezelf op dat podium. Zie jezelf daadkrachtig presenteren en overal antwoord op hebben. Laat foto’s maken van de momenten dat je je gewenste gedrag vertoont en hang die op. Post ze op ieder sociaal medium. Maak er je profielfoto van. Dit ben jij!
2. Als twee emoties conflicteren, wint de sterkste
Iedere emotie is er met een reden. Je bent enthousiast over je nieuwe baan en tegelijk of je het wel waar gaat maken. Je bent nieuwsgierig naar je nieuwe collega’s en tegelijk gespannen over wat ze van jou zullen vinden. De sterkste emotie van de twee wint.
3. Oorzaak en gevolg zijn omkeerbaar
Volgens de derde wet van Newton leidt een actie tot een even grote, maar tegengestelde reactie. Maar Coué ontdekte dat je dit ook omgekeerd kunt laten werken.
Als je gelooft dat je het kan, zal je het kunnen. Maar als je het doet, ga je het ook geloven.
Coué staat bekend om zijn mantra ‘every day, in every way, I’m getting better and better’. Deze mantra herhaalde hij aan het begin en het einde van iedere dag.
Bestaande overtuigingen kleuren nieuwe ervaringen. Maar je brein kent geen onderscheid tussen waarheid en fictie en dus kan je je brein foppen en door ‘bedachte’ overtuigingen je nieuwe ervaringen kleuren in de gewenste kleur.
Hiermee is er ook nieuw licht op het onderscheid tussen nature en nurture. Dat onderscheid is eigenlijk niet te maken. Want je nature beïnvloedt je nurture en het werkt zelfs andersom.
Door bewust ander gedrag te vertonen, bijvoorbeeld het gedrag dat je held zou vertonen of het gedrag dat je bij je nieuwe overtuigingen hoort, kan je je onderbewuste om de tuin leiden. Je leert je onderbewuste nieuw gedrag en nieuwe overtuigingen aan.
Door veel naar je voorbeelden te kijken maak je gebruik van je spiegelneuronen en gebeurt hetzelfde. Je kunt je bewust spiegelen aan mensen die gedrag vertonen dat jij ook wilt hebben. Laat je besmetten door die mensen. Ga vaker om met je helden en idolen.
Richt je blik, je camera, op de dingen die je wil zien en je creëert een nieuwe werkelijkheid.
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het verband tussen lichaamshouding en gedrag. Door een andere houding aan te nemen kan je je gedrag veranderen. Normaal gesproken is je lichaamshouding een gevolg van je gemoedstoestand, maar dit is omgekeerd ook het geval. Mensen die vol trots over hun resultaat praten gaan rechtop zitten. Schouders naar achteren, rug recht, kin omhoog en enthousiast gebarend. Vertel een verhaal met je rug recht, een open houding en zwaaiend met je handen en het komt overtuigender over. Hou dit vol en het wordt je gewoonte. Mensen zullen je een enthousiast en extravert type vinden. En je zal ook daadwerkelijk enthousiaster en extraverter worden.
Helaas werkt dit ook andersom. Mensen die veel zeuren worden heel goed in zeuren. Zeuren wordt hun gewoonte en het valt ze zelf niet eens meer op. Ze ontwikkelen een negatief beeld van alles en reageren al negatief voordat ze het zelf doorhebben.
Als je maar blijft zeggen dat je iets niet kan, zal je het ook nooit kunnen. Alleen al omdat je er nooit aan gaat beginnen. ‘Nee joh, zo ben ik niet’, ‘Dat is niks voor mij’ en ‘Dat doe ik nooit’ zijn hele goeie manieren om je op precies dezelfde plek te houden als je al bent. Als je dat wil, is er niets aan de hand. Maar als je verder wil komen zal je moeten stoppen met dat soort uitspraken.
Als je bovenstaande methoden 90 dagen volhoudt, zal je merken dat je je overtuigingen veranderd hebt.
Groeten,
Frank
Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.