Over de beste versie van jezelf

Natuurlijk ben jij de beste versie van jezelf. Wie zou dat anders zijn? Niemand is beter in jou zijn dan jij. En als je gelukkig bent is er geen enkele reden om wat dan ook aan jezelf te veranderen. Zolang je ook voldoende reden hebt om aan te nemen dat je dat morgen en overmorgen ook nog bent.

De meeste mensen richten zich op de korte termijn tevredenheid. Geld, spullen, goeie baan. Terwijl het naast de korte termijn ook gaat om lange termijn tevredenheid en een zinvol leven, zoals Aristoteles het stelde. De ‘beste versie van jezelf’ gaat dan ook over al die drie voorwaarden.

De wereld is ‘contingent’: alles is anders geweest en alles zal anders worden. Door continue toevalligheid en veranderlijkheid is alles in beweging. Ieder moment dat voorbij gaat komt niet meer terug. Iedere situatie is uniek. Dat is niks nieuws, dat is altijd al zo geweest. Om je heen verandert alles. Dat betekent volgens filosoof Hannah Arendt niet dat je er vloeiend, flexibel en veranderlijk doorheen moet laveren, meebuigend op alles wat je tegenkomt als gevolg van die veranderingen. Nee, het is juist zaak zelf stabiliteit te creëren. De veranderingen kan of moet je niet tegenhouden. In ‘En nu jij!‘ heb ik een paragraaf gewijd aan consistentie en congruentie. Wij hebben altijd, in iedere situatie de keuze ons eerlijk en betrouwbaar op te stellen door open te communiceren en vast te houden aan wie we zijn en wat we vinden.
Dat betekent op zijn beurt weer niet dat je je leven lang vast moet houden aan een standpunt ‘omdat je dat nu eenmaal vindt’. ‘De beste versie van jezelf’ is geen constante. Het is ook niet iets dat diep van binnen zit en dat je moet ‘vinden’, ‘ontplooien’ of ‘realiseren’ zegt filosoof Søren Kierkegaard. Tegen de tijd dat je jezelf gevonden hebt ben je zelf allang weer vertrokken. Je kunt je ontwikkelen of vormen in relatie tot de omgeving en de mensen. De cultuur, structuur en de ontwikkelingen beïnvloeden je overtuigingen en zelfs je identiteit. Confucius stelde zelfs dat je met het zelf moet breken. Door je remmende factoren heen door nieuwe gewoontes (rituelen) te bedenken je buiten je comfort zone, buiten je conditionering trekken. Outside the box.

Door nieuwe dingen te zien en te ervaren ontdek je mogelijkheden, drijfveren en talenten. Sommige daarvan zaten er altijd al in, andere veranderen door de tijd. En sommige worden je opgedrongen en daar heb je dan maar mee te dealen.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

Wil je zeker zijn dat je geen blog meer mist? Vul dan hiernaast (desktop) of hieronder (mobiel) je naam en emailadres in, dan ontvang je een mail wanneer er een nieuwe blog live staat!