Over jezelf kennen

Kernkwadranten

Je hebt kwaliteiten en je grootste kwaliteiten zijn ook je grootste valkuilen. Het is de kunst dingen te doen vanuit je kwaliteiten en zo min mogelijk last te hebben van je valkuilen en allergieën. Door je kwaliteiten, je talenten en je drijfveren zo goed mogelijk in te zetten zit je het meest ‘in je kracht’ (al heb ik een hekel aan mensen die iedereen maar ‘in hun kracht willen zetten’). Ook kost alles dan minder energie, heb je meer lol en lever je meer op. Je hebt je kwaliteiten altijd bij je en met je kwaliteiten heb je alles bereikt waar je nu bent. Daarmee heb je alle problemen en uitdagingen die achter je liggen overwonnen.
Het is dan ook belangrijk jezelf te kennen, zodat je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je kwaliteiten en je valkuilen kunt omzeilen. Je kunt gericht werken aan je ontwikkelpunten en weet wanneer iemand in je allergiezone zit.

Schrijf al het goede van jezelf eens op een lijstje. Wees niet te bescheiden, dit is een mooie gelegenheid om jezelf op de borst te kloppen! Dit is goed voor je zelfvertrouwen en dat heb je weer nodig om het vol te houden. Daar kom ik in volgende blogs nog op terug. Gebruik termen als ‘ik ben’ en ‘ik heb’. Hang dit lijstje boven je bed, aan de koelkast of op je bureaublad. Bekijk het regelmatig en vul en pas het aan. Dit is jouw belangrijkste pitch. Dit is wat jij kan. Dit is wat je bij kan dragen. Dit is jouw waarde.

Schiet je door in je kwaliteit kom je in je valkuil terecht. In het verlengde van ieders kracht ligt zijn of haar zwakte. Je kunt je valkuilen omkeren en daarmee heb je direct je uitdaging te pakken. Creatieve mensen zijn chaotisch en kunnen daarmee vastgeroeste systemen omverwerpen. Anderzijds ligt het groeipad van creatieve mensen in het kunnen omgaan met vastgeroeste systemen en gestructureerde, precieze mensen. Daar ligt ook de allergie van de creatievelingen: ambtelijke procesgerichte organisaties. Ook hier kan je een lijstje van maken. Die hoeft net boven je bed, maar het is wel handig te weten waar jij wanneer op reageert. Er ligt een aanwijzing voor een kernkwaliteit in. Door je allergie te kennen kan je je voorbereiden op je reactie en deze in de ruimte tussen stimulus en respons voorkomen.

Maak van je slechte eigenschap een oplossing. Iedere slechte eigenschap is een doorgeslagen goeie eigenschap. Perfectionisme is hartstikke fijn als je hartchirurg bent maar laat het dan alleen op je werk tot uiting komen. Niet bij het inruimen van de vaatwasser. Of erger nog: bij de eisen die je stelt aan hoe je partner de vaatwasser inruimt.
Als je snel afgeleid bent ben je waarschijnlijk heel creatief en denk je aan dingen waar anderen niet aan denken. Zoek een creatief beroep waar juist van je verwacht wordt dat je anders denkt en met vernieuwende oplossingen komt.

Figuur 28: Kernkwadranten

Maar moet je wel ‘jezelf zijn’ als je een klootzak bent? De vraag is wel of je dat echt bent of dat je zo doet omdat je geen zelfvertrouwen hebt en een grote mond opzet als afweermechanisme.

Met zo’n beetje al mijn blogs van 2017, die samen deel I van mijn nieuwe boek ‘En nu echt!’ vormen, heb ik je inzicht willen geven in de werking van je onbewuste processen zodat je beter begrijpt hoe jouw gedrag tot stand komt zodat je het gericht kunt aanpassen. Hierdoor kun je je blinde vlekken ontdekken, de dingen die je doet zonder dat je het zelf door hebt, terwijl het voor anderen wel zichtbaar is. In mijn blog over hoe fijn het is dat je geen idee hebt wat je doet leg ik uit hoe je gedrag tot stand komt en vertel ik over de ijsbergtheorie van McClelland en het Johari window.
Je bent optimaal effectief als het zichtbare en het onzichtbare deel van de ijsberg met elkaar in lijn zijn. Als de onderstroom klopt met de bovenstroom.

In deze laatste negen blogs geef ik je nog een aantal tips om je façade te laten zakken. Hiermee vergroot je je arena.

Hoe groter je arena is, hoe effectiever je gedrag is en hoe minder moeite het je kost. Het ophouden van een façade kost je energie, net als het reageren op gedrag dat je veroorzaakt vanuit je blinde vlek. Ook het spelen van een rol die niet bij de onderkant van de ijsberg hoort is vermoeiend.

Figuur 29: Johari window – het vergroten van je arena

Je denkt en je doet. Maar daaronder liggen je wil en wat je voelt.
Door je denken, je willen, je voelen en je doen op een lijn te brengen sta je stevig en kan je tegen een stootje. Doe wat goed voelt, voel wat je wil doen en denk over wat je wil.

Maar denk niet te lang. Filosofe Iris Murdoch zei dat het goede ‘is’. Dat is gewoon zo. Dat voel je. Je hoeft je niet af te vragen wat de juiste richting is, dat weet je. Als je alle stemmetjes, angsten en piepjes uit zet, blijft de juiste richting over. Dan doen, ervaren en bijstellen.  Het alternatief is stilstand. En je weet wat dat betekent.

Groeten,

Frank

Deze post (of een bewerking daarvan) is onderdeel van mijn boek ‘En nu echt!’. Klik hier voor meer info.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.