Over duurzaam gedrag dat best veel energie kost

IMG_5055

Duurzaamheid is voor steeds meer organisaties een relevant onderwerp aan het worden. Afvalscheiding, recycling, CO2-uitstoot en de opslag en distributie van schadelijke stoffen krijgen steeds meer aandacht. Maar wat zijn nu de voordelen van duurzaam werken en hoe zorg je er voor dat er duurzaam gewerkt wordt in een organisatie? Ik ging hierover in gesprek met Dayon Elings, Adviseur Milieu bij BMD Advies Centraal Nederland.

In gesprek

Dayon komt dagelijks over de vloer bij organisaties om hen te helpen bij milieuvraagstukken. “De ene keer gaat het om het verkrijgen van een milieuvergunning, dan om een compliance audit en dan weer om de inrichting van kwaliteitssystemen.”

BMD Advies ondersteunt bedrijven full-service op het gebied van KAM. Zij zien hun klanten in toenemende mate actief op het vlak van milieu en duurzaamheid. “Deels omdat het moet vanuit wet- en regelgeving, die steeds uitgebreider en strenger wordt. Ook het verkrijgen van subsidies speelt mee. Of ze doen het voor het imago. Het heeft ook marketingwaarde, zo’n certificaat. Helemaal als de concurrent het ook heeft. We zien helaas maar weinig bedrijven die echt vanuit intrinsieke motivatie duurzaam willen zijn. Omdat ze het dan belangrijk vinden verantwoord met onze omgeving om te gaan.”, aldus Dayon.

“In de afgelopen jaren heb ik meer dan 200 mensen in mijn trainingen de vraag gesteld wat ze zouden doen als ze een paar miljoen zouden winnen in een spel.”, vertelt Frank. Hij bedenkt, organiseert en faciliteert trainingen, workshops en andere interventies om mensen en organisaties te helpen meer aandacht te besteden aan de belangrijke dingen. Vanuit een fascinatie voor gedrag van mensen en organisaties met een specialisatie in drijfveren en motivatie. Frank vervolgt: “De meeste deelnemers komen met een maatschappelijk idee. De wereld redden. Duurzaamheid is vaker wel dan niet een van de doelen. De intrinsieke wens om bij te dragen aan een betere wereld is er dus wel.”

De voordelen van duurzaam werken

De lijst van voordelen van duurzaam werken is lang. Dayon: “Natuurlijk is er minder verspilling en minder energieverbruik, dit heeft niet alleen een ecologisch voordeel, maar ook economisch. De terugverdientijd is vaak vrij kort.” Frank vult aan: “Bovendien werken mensen liever bij een bedrijf dat goed is voor de omgeving. Het heeft dus ook een weerslag op de trots en betrokkenheid. En dat is in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt een niet te onderschatten voordeel.”

De lijst van voordelen van duurzaam werken is lang. Dayon: “Natuurlijk is er minder verspilling en minder energieverbruik, dit heeft niet alleen een ecologisch voordeel, maar ook economisch. De terugverdientijd is vaak vrij kort.” Frank vult aan: “Bovendien werken mensen liever bij een bedrijf dat goed is voor de omgeving. Het heeft dus ook een weerslag op de trots en betrokkenheid. En dat is in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt een niet te onderschatten voordeel.”

“Toch blijkt het lastig die voordelen naar de dagelijkse praktijk te vertalen. Duurzaamheid kost veel energie, grappig genoeg. Het is nu eenmaal gemakkelijker om alles in de grijze bak te gooien. En de auto reist toch ook heel fijn. Koken op gas is fijn en afval in een keer in de verbrandingsoven storten is eenvoudig.”, vertelt Dayon.

Frank heeft veel literatuuronderzoek gedaan naar wat mensen drijft en waarom ze doen wat ze doen. “En vooral ook waarom ze het niet doen. Mensen zijn ontzettend gericht op de korte termijn. Vanuit de evolutie is dat ook heel logisch. Maar vanuit duurzaamheidsperspectief is dat helemaal niet handig, want daar komt het resultaat altijd veel later. Wachten op het initiatief van anderen of het volgen van verscherpte wet- en regelgeving is voor velen de makkelijke weg. Zelf de eerste stap zetten kan pijn doen, zowel organisatorisch als financieel. “Inderdaad,” vult Dayon aan, “inspanningen op het gebied van duurzaamheid hebben alleen indirecte consequenties. Ondertussen tikt de klok door en hebben we steeds minder tijd om het tij te keren.”

De combinatie

BMD Advies en Frank Oeben werken samen aan zowel de ‘harde’ als de ‘zachte’ kant van kwaliteit, Arbo en milieu (KAM) om de compliancy van organisaties op een slimme en vernieuwende manier te organiseren en te borgen. Dayon: “Zaken als processen en procedures zijn altijd nodig. De basis moet gewoon op orde zijn. En als de scheidingsbakken er niet staan, zullen mensen hun afval ook niet scheiden. Daar kunnen vervolgens duidelijke pictogrammen op om duidelijk te maken wat waarin moet. Het moet mensen makkelijk gemaakt worden het goede te doen. En sommige dingen moeten gewoon vanuit de overheid. Daar kan je het lang of kort over hebben, dat maakt niet uit. Maar nog steeds komen we vreemde situaties tegen. Zo vertelde een collega vorige week nog over een matras dat in de papierbak gevonden was. Inderdaad, een matras.”

Als de omgeving niet goed ingericht is en mensen niet eens weten hoe het moet, kan je ook niet van ze verwachten dat ze het goed doen. En er moet voldaan zijn aan de relevante wet- en regelgeving. “Pas dan kun je naar zaken als gedrag, cultuur en leiderschap gaan kijken.” Dit is het expertisegebied Frank. Hij gaat altijd op zoek naar de intrinsieke motivatie, waarvan hij weet dat deze aan te boren is. “Het gedrag van mensen is als het topje van een ijsberg. Het komt voort uit alles wat zich onder water afspeelt: overtuigingen, identiteit en doelen. Ook de omgeving, het water zeg maar, speelt een rol. Niemand wil de eerste zijn, of het braafste jongetje van de klas. Het goede doen is niet populair. Mensen zijn van nature geneigd te kijken naar dat wat niet goed gaat. Roddelen, zeuren en klagen. Door een aantal ambassadeurs te ontwikkelen die het goede voorbeeld geven kan een ‘nieuw normaal’ gecreëerd worden.” Dayon is trots op de samenwerking met Frank op het gebied van KAM: “Hij brengt onze inspanningen tot leven en zorgt ervoor dat het ook echt gebeurt.” Maar Frank is net zo trots: “Met BMD Advies kunnen we twee werelden bij elkaar brengen en ook écht verandering realiseren op het gebied van duurzaamheid en veiligheid. Het zijn twee kanten van dezelfde medaille. Of, en dan word ik een beetje zweverig, yin en yang.”

Meer weten?

Meer weten over wat ik voor je kan betekenen op het gebied van organisatie- en cultuurverandering? Kijk op elkedageenbeetjebeter.nl.

Groeten,

Frank

Geen blog meer missen? Abonneer je op de blogalert.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.