We willen zoveel, maar doen zo weinig. Hoe komt dat toch? Welk gedrag veroorzaakt het uitstellen, de angst of de remming?
Donderdag mocht ik weer een groep de training ‘En nu echt!’ geven. Ik ontwikkelde deze training op basis van mijn tweede boek ‘En nu echt!’ omdat ik mensen graag help verder te komen door werkelijk stappen te zetten in hun gedragsverandering. Concreet, actiegericht, maar ook onderbouwd met goeie theorie en praktische modellen.
Lees verder of beluister deze blog als podcast (ook in je Apple podcast app of SoundCloud).
Waarom zou je überhaupt in beweging komen?
Het eerste blok van de training gaat over de vraag waarom je in beweging zou willen komen. Als er geen reden is om een stap te gaan zetten, ga je deze nooit zetten. Dus gaan we op zoek naar de motivatie, de doelstelling van de verandering. We hebben het over werkgeluk en hoe flow daar een versneller voor kan zijn. Wat is het belang van deze thema’s en hoe werkt het? De deelnemers bespreken met elkaar wat voor hen belangrijk is. Wat ze leuk vinden, wat hen trots maakt en wat hun dromen zijn. De basis hiervoor is het verhaal van mijn eerste boek ‘En nu jij!’.
Je ziet wat je niet ziet
Het tweede blok staat in het teken van perspectieven en de vraag of ‘de waarheid’ wel bestaat. We zien allemaal onze eigen waarheid en ons brein houdt ons voor de gek. Over het algemeen best handig, evolutionair gezien, maar het leidt ook tot allemaal waanideeën. Zoals: ‘dit kan ik niet’, ‘ik moet die kant op’ en ‘dat kan hier niet’. We duiken een stukje in de psychologie, neurologie en biologie aan de hand van een aantal voorbeelden en eigen ervaringen. Ook hebben we het over automatische reacties, aannames, creativiteit en de definitie van ‘een probleem’.
Waar komt ons gedrag vandaan?
Het gedrag dat we laten zien is opgebouwd uit een heleboel lagen met diep onderin je missie, of je purpose. De reden dat je ‘s ochtends de deken van je af slaat. Of dat juist niet doet. In het eerste blok hebben we het erover gehad wat dat voor iedere deelnemer is. In dit derde blok pellen we de ui af die leidt tot het dagelijks gedrag, de reactie op de omgeving.
Effectief gedrag
Wil je iets anders bereiken dan gisteren, zal je vandaag iets anders moeten gaan doen. Van nature zijn we gericht op het doen van hetzelfde als gisteren. Nieuwe dingen doen is eng. We hebben zelfvertrouwen nodig, zullen assertief moeten zijn en ons af en toe kwetsbaar op moeten stellen. Dit zijn dan ook de drie onderwerpen van het vierde blok. Wat betekent dit voor de deelnemers? Hoeveel zelfvertrouwen hebben zij? Zijn zij wel eens assertief of kwetsbaar? En hoe zou dit hen kunnen helpen om de volgende stap te zetten richting hun doelen?
En nu echt!
Iedereen die wel eens een training of workshop van mij gevolgd heeft, een boek van me gelezen heeft of me een beetje kent weet dat deelnemers niet naar huis gaan zonder een eerste stap te hebben gezet. Gedurende de dag maken zij al telkens de vertaling van de onderwerpen, de theorie en de modellen naar hun eigen praktijk, hun eigen situatie, hun eigen ‘probleem’. Maar om 16u moeten ze echt aan de bak. Wat betekent het voor hen? Welk onderwerp heeft hen geraakt? Welke remming moeten zij gaan doorbreken? Wat zullen zij anders moeten gaan doen om dichter in de buurt te komen van waar ze willen zijn?
Dat is het vijfde blok. Waar ligt voor hen de actie? En dan hebben we het niet alleen over het maken van een concreet plan, ze gaan ook werkelijk wat doen. Met telefoon of laptop in de hand echt iets doen wat hen verder brengt. Want van plannen maken alleen word je niet beter.
Elke dag een beetje beter
Gedragsverandering is niet iets dat je aan of uit kan zetten. En het is niet iets dat van de een op de andere dag ‘gebeurt’. Het is hard werken en volhouden en begint met een kleine stap. Ali B verwoordde het mooi in het commentaar op zijn kandidaat Daphne in de liveshow van The Voice of Holland afgelopen vrijdag. “Ik geloof veel meer in elke dag een beetje beter dan in een keer heel veel beter. Elke dag een beetje beter is veel duurzamer. Vergeet je doelstelling van een verre toekomst. Denk aan wat er vandaag goed ging en boek morgen ietsiepietsie vooruitgang daarop. Als je dat elke dag doet, dan kom je daar vanzelf. Dan ben je daar op een dag zonder dat je dat beseft, dan ben je er gewoon.” Niet voor niets is ‘Elke dag een beetje beter’ mijn motto.
Dat is wat ik de deelnemers bijbreng. Nee, laat ervaren. Werkelijk stappen zetten. Als je er vandaag voor kiest iets anders te doen, wordt ‘doen wat je gisteren deed’ morgen uiteindelijk het juiste gedrag. Dat vergt energie, creativiteit, een holistische blik en tijd, (lees daarover deze blog) maar het kan. Dat hebben de deelnemers ook deze keer bewezen.
Op basis van het verhaal van ‘En nu echt!’ geef ik ook workshops binnen bedrijven. Om mensen in beweging te krijgen. Ook word ik ingezet om organisatieverandering op gang te krijgen of teams beter samen te laten werken. Wil je weten wat ik voor jouw team of organisatie kan betekenen? Kijk dan eens op elkedageenbeetjebeter.nl.