Over wat ik voor jouw organisatie kan betekenen

20190307_WIN_FrankOeben_039_LinkedIn

“O, ik dacht dat jij dat allemaal wel goed voor elkaar zou hebben.”, zei hij met grote ogen tijdens een coachingsgesprek. Hij had mij gevraagd hem te helpen met zijn zoektocht naar zijn volgende stap, naar wat hij nou eigenlijk wilde, en wat hem tegenhield om stappen te zetten. En ik had hem net verteld dat ik ook nog steeds op zoek ben naar waar ik heen wil. En naar wat ik nou eigenlijk doe. “Bij de loodgieter lekt de kraan”, reageerde ik.

Want wat wil ik nou eigenlijk? En wat hebben andere mensen daar aan?

De vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk?’ is er een die je jezelf elke keer opnieuw moet stellen, omdat het antwoord evolueert. Of soms blijkt dat je vorige antwoord helemaal niet klopte. Omdat je in een context zat die je beeld vertroebelde. Je zag niet alle mogelijkheden. Of omdat je stiekem een klein beetje loog. Omdat je niet eerlijk durfde te zijn. Of omdat je dacht dat dat niet moest. Omdat dat zo hoorde.

Ik heb heel veel verschillende dingen gedaan. Dat kan je lezen op mijn CV. Over mijn achtergrond schreef ik al eens een blog, omdat ik te vaak de vraag ‘wat heb jij gestudeerd dan?’ op me afgevuurd kreeg. Voor mij is het allemaal best logisch wat ik heb gedaan. Maar ik doe nog steeds heel veel verschillende dingen. Dat is nog wel eens lastig uit te leggen. Want wat ben ik dan? Wie ben ik dan?

Nou, ik ben vooral gewoon mezelf. En daar zoek ik een goeie vorm bij om mezelf bezig te houden en te ontwikkelen. Ik wil uitgedaagd worden en verder komen. Maar wat heb jij daaraan? Ik moet mezelf kunnen verkopen. Dat is niet mijn hobby, maar als ik het werk wil doen dat ik wil doen, dan moet iemand me daar voor betalen. Zo werkt het. Daarom heb ik een explainer video gemaakt waarin ik samenvat wat ik kan, waarom ik dat kan en wat jij daar aan hebt. Te bekijken, te beluisteren, met ondertiteling en ook als podcast te beluisteren (op Spotify, Apple podcast of SoundCloud) zonder beeld. En hieronder heb ik ‘m ook nog uitgeschreven. Kan je niet zeggen dat de vorm je niet paste.

Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Op basis hiervan ga ik een aantal korte pitches maken (want zeven minuten is lang, daar heb je gelijk in). Maar de (hernieuwde) basis staat.

Wat ik voor jou kan betekenen

Ik ben Frank Oeben. Nieuwsgierig, gedreven, creatief en onafhankelijk. Ik wil weten hoe het werkt. Hoe jij werkt. Hoe ik werk. Hoe organisaties werken. Om het beter te maken. Want waarom zouden we het maar half doen?

Ik onderzoek en deel mijn kennis in blogs en boeken. Ik heb mij verdiept in persoonlijk leiderschap en gedrag. Dit heeft zich vertaald naar 270 blogs en twee boeken. Op deze brede basis aan kennis bouw ik voort.
Ik deel mijn kennis op het podium. Ik ben gewend om voor groepen te staan van 6 tot 160 mensen, en droom van zalen van 1000 man.
Op basis van de verhalen uit mijn boeken en mijn ervaring heb ik een aantal formats ontwikkeld voor workshops en trainingen over persoonlijk leiderschap, gedrag, gedragsverandering en persoonlijke effectiviteit.
De afgelopen 20 jaar heb ik vele organisaties van binnen gezien en veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van organisatie, samenwerking en cultuur.
Ook heb ik eigen teams en business units gebouwd en ontwikkeld en veranderingen begeleid door managementteams te coachen.
Als teamlead en manager heb ik leiding gegeven aan teams en business units tot 50 medewerkers.

Deze kennis en ervaring pas ik toe in verschillende rollen. Van kleine naar grote impact.
Je kunt mijn blogs en boeken lezen. Dit vergt maar een kleine investering, maar heeft ook de minste impact.
Op het podium spreek ik voor groepen over persoonlijk leiderschap, gedrag, samenwerking en cultuur. Vaak interactief, in workshopvorm, voor groepen van 10 tot meer dan 150 personen.
Ik gebruik mijn formats om maatwerktrainingen en open trainingen te ontwikkelen voor groepen van zes tot tien personen. Voor persoonlijke ontwikkeling of als kickstart of booster van een organisatieverandering.
Als teamcoach ga ik voor langere tijd met een team aan de slag om een duurzame verandering te bereiken. Een verandering in werkwijze, in samenwerking of in effectiviteit. Het uitgangspunt is dat ik ze elke dag een beetje beter wil maken, zodat zij toekomstige veranderingen makkelijker aan kunnen. Het team wordt wendbaar. Ze kennen elkaar, zijn op elkaar ingespeeld en weten hoe hun eigen gedrag en dat van elkaar elkaar kan versterken in plaats van elkaar tegen te werken.
Deze verandering kan ik ook vanuit een leidinggevende positie invullen.

Voor mij komt dit allemaal het beste samen in het midden. De sweetspot is het trainen, ontwikkelen en coachen van mensen en teams op tijdelijke basis.
Energie naar boven halen en richten op het (gezamenlijke) doel, samenwerking faciliteren en gedrag ontwikkelen.
Genoeg aanwezig om impact te maken, maar ook genoeg afwezig om het team zelf de regie te laten nemen en houden.
Ik kom het best tot mijn recht als ik er kan zijn, maar ook kan gaan. Interventies om het team aan het werk te zetten, en vervolgens terug komen om te bespreken hoe het gaat, een spiegel voor te houden en vervolgacties uit te zetten.

Ik heb je verteld WAT ik kan doen. Maar ik vind het ook belangrijk WAAR ik dat doe en HOE ik het kan doen.
Ik pas het best in een informele, ontwikkelingsgerichte en dynamische omgeving. Er moet ruimte zijn voor initiatief, eigen inbreng en ondernemerschap.
Ik zal alle kaders ter discussie stellen en regels buigen zonder ze te breken.
Ik sta graag voor een groep. Als trainer of als leider. Niet als baas of als trekker. Ik wil samen bouwen. Belemmeringen wegnemen, coachen en ontwikkelen. Het beste uit elkaar halen. Vanuit energie en motivatie. Doelen bereiken en dan door. Werken leuker maken en elke dag een beetje beter worden. Als individu en als organisatie.

Ik help organisaties duurzaam te veranderen door te bouwen aan een cultuur van samenwerking en vertrouwen, een cultuur van trots en betrokkenheid. Waar het niet gaat over alles helemaal anders doen, maar de dingen elke dag een beetje beter te doen. Als dingen beter gedaan moeten worden, moeten ze anders dan gisteren. Dingen anders doen vereist een gedragsverandering. Mensen hebben hun eigen paradigma’s, angsten en drijfveren. Hier ga ik mee aan het werk. Ik ontwikkel mensen en teams en maak werken leuker.
Elke dag een beetje beter worden betekent op een andere manier gaan samenwerken. Daar kan een gemeenschappelijke taal met bijbehorende rituelen bij horen, zoals een Agile framework. Maar voor mij gaat het over werkelijk wendbaar zijn. Reageren op veranderingen. Veranderingen initiëren. Origineel zijn. Samenwerken in plaats van tegenwerken. Jezelf ontwikkelen. Individueel verder komen en daarmee samen verder komen. En niet even, maar duurzaam. De verandering verankerd in de organisatie. Of: veranderen verankerd in de organisatie.
Elke dag een beetje beter betekent ook elke dag een beetje resultaat. Elke dag een beetje resultaat betekent elke dag een goed gevoel. Dat is waar ik in geloof. Met het onderzoek dat ik heb gedaan voor mijn tweede boek heb ik ontdekt hoe verandering werkt bij mij mensen. Deze kennis zet ik in. Samen met het belang van geluk op de werkvloer, waar ik in mijn eerste boek een handleiding voor heb gemaakt. Mensen die aangesproken worden op hun drijfveren komen in beweging. Daar komt energie vrij.

Als trainer schud ik wakker. Trek ik mensen uit hun comfortabele positie en wijs ik ze op hun verantwoordelijkheid zelf meer uit hun leven en hun werk te halen.
Na het volgen van mijn trainingen of workshops zijn de deelnemers beter in staat regie te nemen en meer lol te hebben. De deelnemers komen er achter dat de meeste drempels in hun eigen hoofd zitten en krijgen zowel theorie als praktische handvatten om verdere stappen te zetten, maar ook om juist stil te staan.
Hierdoor ervaren zij dat het eigenlijk heel makkelijk is. Je hoeft het alleen maar te doen. En door het te doen wordt de drempel om het nog eens te doen veel lager. Door blokkades te doorbreken en de juiste instelling te hebben liggen succes en geluk in het verschiet.

Concrete, energieke en inspirerende sessies waarin de actie centraal staat. Van PowerPoint is nog nooit iemand in beweging gekomen. Ik prikkel, ik daag uit en ik activeer. Laagdrempelig, met een dosis humor. Van een half uur tot meerdere dagen of een heel programma, het kan allemaal. Van groepen van vier personen, 50 personen, 100 of 150. En meer als het mag! Het eindigt altijd met een concrete stap. In mijn agenda zie je waar ik allemaal mee bezig ben.

De basis is de vraag hoe je er voor zorgt dat het allemaal gewoon wat leuker wordt. En meer oplevert. Hoe je zelf of als team meer waarde levert door leuke dingen te doen. En door buiten paden te gaan waarvan iedereen dacht dat ze de gebaande paden waren, maar waarvan blijkt dat iedereen maar achter elkaar aan liep.
Het doorbreken van patronen die er alleen maar zijn omdat ze er altijd al waren, zowel binnen de groep als in ieders eigen hoofd is het doel.

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.