Over wat je kunt leren van het verleden

Achteraf zijn dingen vaak heel logisch. Maar ja, da’s achteraf. Wat heb je daar nou aan voor de toekomst? Want het verleden is geweest. Dat kan je niet meer veranderen. Het bestaat alleen nog maar als herinnering, of als verhaal. Je moet leven in het heden, juist stil staan en vooruit kijken, het leven positief bekijken en regie nemen. Dan word je steeds meer jezelf. Steeds meer succesvol en steeds meer gelukkig.
Toch kan je veel lessen halen uit het verleden.

Lees verder of beluister deze blog als podcast (kan ook in je Apple podcast app of op SoundCloud).

Je doet wat je deed

In je leven gebeuren er allemaal dingen die hebben gemaakt dat je bent waar je nu bent. Keuzes die je zelf maakte, dingen die je overkwamen en keuzes die anderen voor je maakten. Het loopt niet zoals je had verwacht. Zelf heb je tot op zekere hoogte invloed op wat dit met je gedaan heeft.
Lang niet alles heb je zelf in de hand, en zelfs de keuzes die je in de toekomst gaat maken liggen al vast, omdat zij een product zijn van je programmering. En wij zijn nu eenmaal primair gericht op doen wat we deden. Hetzelfde doen als gisteren is goed om te overleven. Onze automatische piloot stuurt aan op hetzelfde gedrag.

Je krijgt wat je kreeg

Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar zoals we weten van Einstein: “Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.”
Bovendien kleuren je ervaringen (je conditionering) de manier waarop je overkomt op anderen. Je communiceert in veel meer dan woorden. Ruben Hein noemt dit de ‘boventoon’: een toon die je wel hoort, maar er niet is. Een kleuring. Een beleving. Die komt vanuit het verleden. Vanuit de ervaringen. Dat zorgt ervoor dat de toekomst meer op het verleden gaat lijken. De self-fulfilling prophecy. En dat vindt je brein dan weer fijn. Lekker hetzelfde als gisteren. En bovendien: zie je wel?
Deze kleuring (je overtuigingen) kun je veranderen. Dat is niet makkelijk, maar met kleine stapjes kan je hier verandering in aanbrengen, zodat je morgen een andere uitkomst krijgt dan vandaag.

De waarheid bestaat niet

Iedereen heeft een eigen perspectief (vanuit kennis en ervaring) en ervaart dat weer ieder op haar of zijn eigen manier. Ieder heeft een eigen versie van de waarheid en denkt ook nog eens dat dat de enige waarheid is. Er bestaat geen universele waarheid en dat leidt tot een hoop gedoe op de werkvloer. Door je open te stellen, kwetsbaar en creatief te zijn kom je samen verder.

De lessen die je kan leren

Terug naar de vraag: wat heb je nou aan het verleden? Want tot nu toe heb ik je alleen maar uitgelegd hoe je ondanks het verleden toch succesvol kunt zijn in het bereiken van je doelen.

Door te kijken naar wat er gebeurd is, kan je de toekomst voorspellen, volgens de quote van Einstein. Tegelijkertijd kan je aanpassingen doen in het heden en daarmee de toekomst veranderen richting een werkelijkheid zoals jij die graag ziet.
Hoe jij die werkelijkheid graag ziet, daar kan het verleden je veel hints over geven.

“Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.”, aldus de 19e eeuwse Deense filosoof Søren Kierkegaard. Je bent niet toevallig gekomen waar je nu bent. Je hebt, bewust of onbewust, al een hele rij goeie keuzes gemaakt.
Als ik als trainer of coach bezig ga met persoonlijke ontwikkeling begin ik met een droombeeld van ‘wat als alles zou kunnen’, om vast te stellen waarom je überhaupt zou willen veranderen. Want als je geen goeie reden hebt om te veranderen, dan ga je niet veranderen. Dat is ook stap 0 van mijn eerste boek ‘En nu jij!’, en in de bijbehorende training. Als dat staat kan het doel vormgegeven worden. Dat is stap 1. In die stap help ik je om je wolk te vullen. Die wolk (zie ook het plaatje uit het boek op (natuurlijk) bladzijde 42) bestaat uit dingen die je wil doen (het wat), waar je dat wil doen en hoe je het wil doen (hoe je bekend wil staan, hoe je herinnerd wil worden).

Een belangrijke stap hierin is het bekijken van de keuzes die je in het verleden hebt gemaakt, de plekken waar je bent geweest, de functies die je hebt gehad en de dingen die zijn mis gegaan. Waar baalde je ontzettend van? Wat waren je grootste fouten? Wat bleek achteraf juist heel goed uit te pakken? Voor de titel van stap 7 van ‘En nu jij!’ heb ik gebruik gemaakt van de quote van John Lennon: “Life is what happens while you’re busy making other plans.” Als je alleen maar vasthoudt aan je eigen plan en je niet kijkt naar wat er werkelijk gebeurt, kan je allemaal waardevolle informatie missen. Wat was er leuk aan de functies die je had? Wat wil je nooit meer? Waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren? In hoeverre maakte jij die keuzes? In hoeverre stond jij het toe dat andere mensen keuzes voor jou maakten? Waarom trekt die ene functie jou zo? Waarom durf je er niet op te solliciteren?

Wil je weten hoe ik hier mee aan de slag ben gegaan? Ik heb vorige maand een video, podcast (Apple en SoundCloud) en blog gemaakt van hoe mijn ervaring logisch optelt naar wat ik nu doe en wil doen.

Haal de lessen uit je verleden, zodat je het leven achterwaarts begrijpt en je voorwaarts het leven nog beter kunt leven.

Groeten,

Frank

Deze post is onderdeel van mijn vierde boek ‘En nu…? – Hoe word ik een mindful ninja?’ dat ik aan het schrijven ben. Op mindfulninja.nl lees je alvast de content die ik tot nu toe heb geschreven. Ik ga dit nog tot een verhaal breien zodat ik het uiteindelijk kan uitgeven. Tot die tijd kan je je opgeven voor de blogalert, zodat je geen update meer mist.

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.