Over het verschil tussen je stip en je CV

Het is alweer drie en een half jaar geleden dat ik mijn boek ‘En nu jij!’ publiceerde. Het boek ontstond door een grote berg bestaande blogs aan elkaar te rijgen en te herschrijven. Maar tussen die blogs schreef ik ook allemaal nieuwe tekst, die ik nooit online heb gepubliceerd. Verborgen schatten. Zonde. Tijd om ze te delen. De komende weken elke zondagochtend een nieuw deel. Schrijf je in voor de blogalert om elke nieuwe post direct in je mailbox te ontvangen.

Zoek de verschillen

Je doel heeft vorm gekregen in je wolk, die rechtsboven in een grafiek hangt. Je kunt aan je reis beginnen.

Om te weten waar je heen moet, moet je weten waar je bent. Zelfs met het beste navigatiesysteem kun je geen route plannen zonder startpunt. Je startpunt is het heden, je bagage je ervaring. En vooral neem je jezelf mee op reis. Wie je bent. Wat je kan. Dat is de basis voor je verdere ontwikkeling. Op dit fundament ga je verder werken. En eigenlijk staat er al veel meer dan een fundament.

Alles wat je tot nu hebt opgebouwd heb je op je CV staan. Wanneer heb je voor het laatst je CV bijgewerkt? Weet je eigenlijk zelf wel wat je nu doet? En wat heb je allemaal al bereikt tot nu toe?

Beschrijf eens wat je allemaal gedaan hebt. Je verschillende functies, je taken en je verantwoordelijkheden. Grote kans dat je jezelf verbaast. Dat je erachter komt dat je al heel veel mooie dingen hebt gedaan. En als het goed is komt er al best een deel overeen met je wolk. Waar je nu bent gekomen was geen toeval. Je hebt keuzes gemaakt, gesolliciteerd, kansen gepakt en andere mogelijkheden voorbij laten gaan.

Dat maakt je werk ineens al een stuk leuker! Je bent goed op weg. Je bent best een hoop goede dingen aan het doen. Je bent de juiste dingen aan het bereiken.

Denk eens na hoe het komt dat je zit waar je zit. Bedenk nog eens waarom je eigenlijk gesolliciteerd had op die functies. Sluit dit aan bij je doelen? En van welke keuzes heb je spijt? Kansen die je niet gepakt hebt? Die baan waar je in de laatste ronde voor was afgewezen? En welke stappen gaven je juist veel energie?

Als je terugkijkt op je carrière zoals je die nu op je CV hebt staan, welke rollen waren dan het leukst? En waarom dan? Om het bedrijf? De collega’s? De vrijheid? Of waren het de taken en verantwoordelijkheden? Ook dit zijn allemaal puzzelstukjes die je wolk meer compleet kunnen maken.

Je CV komt linksonder in de grafiek. Je wolk hangt rechtsboven. Je route is bepaald.

Pel het verschil tussen je CV en je wolk af. Deel het op in de categorieën Wat, Waar en Hoe. Dit zijn de elementen van je ontwikkeling de komende tijd. Ieder afzonderlijk punt is een kruisje dat je op moet halen tijdens je tocht. Soms haal je er twee tegelijk, soms doe je er wat langer over. Bedenk vooral dat ze losstaan van elkaar. Je kunt een andere functie in een juiste omgeving uitvoeren, dan pak je een kruisje bij Hoe. Dan kan je vervolgens binnen die omgeving competenties ontwikkelen die ertoe leiden dat je bepaalde taken over kunt nemen. Enzovoorts. Sommige kruisjes kun je bundelen, sommige zijn volgordelijk aan elkaar. Sommige zijn laaghangend fruit. Bekijk waar je het eerst mee aan de slag kunt vanuit de plek waar je nu staat en plot de kruisjes op de lijn tussen wie je nu bent en wie je wil zijn. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te plotten. Als je maar weet waar je mee wil gaan beginnen. De rest komt later wel.

Let wel op: de kruisjes zijn niet je zwakke punten! Zwakke punten zijn dingen waar je niet goed in bent. Die moet je ontwijken. Die horen niet in jouw rol. Probeer in je wolk zoveel mogelijk dingen te hebben staan waar je juist wel goed in bent. Een paar punten zal je moeten ontwikkelen omdat je die nodig hebt in je verdere ontwikkeling. Dat noemen we dan dus ook ontwikkelpunten. Echte zwakke punten moet je zien te vermijden. Die moeten niet in je wolk staan. Die vind je vaak ook niet leuk. En daar zal je dan ook nooit goed in worden. Een mooie vraag die een collega mij ooit stelde en die je jezelf kunt stellen tijdens deze fase is:

Waarom zou je iets willen leren wat je niet kunt, om iemand te worden die je niet bent?

Reggie Maas-Schellekens

Maak van een 8 een 9 omdat je het leuk vindt, niet van een 4 een 6 omdat het moet. Met een 9 blink je uit, met een 6 mag je waarschijnlijk niet eens meespelen. In de praktijk kom je heus wel zaken tegen die onderdeel zijn van je functie, maar niet in je wolk staan. Die zal je moeten doen. Maar dat betekent niet dat je er heel goed in moet worden.

Groeten,

Frank

Deze post is onderdeel van hoofdstuk 2 van ‘En nu jij!’. Hier vind je meer informatie over het boek. Kan je niet wachten tot volgende week? Bestel het boek hier direct bij de uitgever, of bijvoorbeeld bij bij bol.com of managementboek. Of stuur me een berichtje, dan verstuur ik ‘m zelf aan je. Of ik kom ‘m brengen.

Verder lezen

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.

Privacyvoorkeur centrum

Analytics

Om bezoekersstatistieken te kunnen raadplegen. Niet-persoonsgeboden.

Wordpress