Over komen waar je wil zijn

Elke week publiceer ik een nieuwe paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek dat ging over persoonlijk leiderschap. Deze week het eerste deel van hoofdstuk 6: ‘Leven is het meervoud van lef’.

Je bent nog aangehaakt. Je wil nog steeds verder. Of je nou in de achtertuin verdergaat of door de voordeur naar buiten stapt, je reis is begonnen. Ondanks de mening van velen begint een reis op het moment dat je de voordeur achter je dichttrekt. In de tuin werken kan ook leuk zijn.

Je hebt je doel vastgesteld. Je ontwikkelpunten benoemd. Je omgeving ingeseind. Om je heen gekeken. Je vervolgt je reis.

Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren.

Goethe

Onthoud voor wie je dit doet. Je moet niks. Je wil een leuk leven, daar hadden we het al over in Stap 0. In Stap 1 noemden we ook dat ‘gewoon je werk doen’ kan betekenen dat je op een gegeven moment uit het raam kijkt en ziet dat je op een plek bent beland waar je helemaal niet wil zijn.

Nog erger wordt het wanneer je links en rechts wordt voorbijgestreefd door jongere (goedkopere) collega’s die jouw plekje inpikken (lees hier meer daarover). Hoe langer je van je lijn afwijkt, hoe groter de afstand tot die lijn. Reden te meer om je wolk in je achterhoofd te hebben en af en toe om je heen te kijken waar je bent en waar je naartoe reist.

Je kunt gewoon je leven voorbij laten gaan zoals het komt. En de dingen laten gebeuren zoals ze gaan. Anderen keuzes voor je laten maken en projecten aannemen die je worden aangeboden.

Het risico daarvan is dat je steeds verder af komt van waar je eigenlijk zou willen zijn. Als je niet je lijn naar je wolk volgt, wordt de afstand tot je ideale lijn steeds groter naarmate de tijd vordert.

Het woord ‘eigenlijk’ is een hele mooie indicator voor wat je wel wil, maar niet doet. Achter het woord ‘eigenlijk’ zitten excuses en angsten verscholen die veelal onterecht zijn. Als je jezelf het woord ‘eigenlijk’ hoort gebruiken, kijk dan even in de spiegel en bedenk waar je je voor beschermt. (Lees hier meer over de verboden woorden die ik ‘En nu echt!’ beschreef)

Je hebt twee mogelijke routes. Je wil dingen gaan doen (Wat), waarvoor je dingen moet kunnen (Hoe) en waar je bepaalde branche- of businesskennis voor nodig hebt (Waar). Je hebt deze in Stap 1 afgepeld tot kruisjes, waarvan je in Stap 2 hebt gedefinieerd waar je nog wat aan moet bijspijkeren. In Stap 4 heb je je achtertuin al in kaart gebracht.

Nu kan je vanuit je bestaande werkomgeving op zoek gaan naar aanvullende werkzaamheden om zo het onder ‘Wat’ bij te plussen. Een andere route is om hetzelfde werk in een andere omgeving (Waar) te gaan doen om vanuit daar naar je gewenste takenpakket toe te werken. Een stap op beide onderdelen is vaak niet haalbaar. Bekijk dus goed waar voor jou de kansen liggen. En stem je route daar op af. Die andere omgeving is niet per definitie bij een ander bedrijf. Bij je eigen werkgever is vaak ook nog een hoop te doen. Op een andere afdeling, voor een andere klant of in een ander team.

Vanuit Stap 3 heb je jezelf geprofileerd bij je publiek. Bij je omgeving dus. Hoe jij jezelf in die omgeving neerzet en wie je daarbij betrekt heb je ook daar bepaald.

Het is tijd om stappen te gaan zetten. Maar daar heb je lef voor nodig. Daarover de komende weken meer, in de volgende blogs uit hoofdstuk 6 van mijn boek ‘En nu jij!’ Wil je deze en andere blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Kan je daar niet op wachten? Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

Groeten,

Frank

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.