Over je koers bijstellen

onbeperkthoudbaar

Elke week publiceer ik een nieuwe paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek dat ging over persoonlijk leiderschap. Deze week over het bijstellen van je doelen als je onderweg bent. Het eerste deel uit hoofdstuk 7.

Verandering komt niet ineens, maar zie je pas achteraf. Je komt erachter dat nu je een aantal kruisjes hebt gehaald, je niet helemaal meer op koers ligt. Of anders gezegd: je koers is helemaal je koers niet meer. Wolken hebben de neiging in beweging te blijven. De koers en de ontwikkeling van de wolk en de invloed daarvan op het weer (of is het andersom?) worden door van alles en nog wat beïnvloed.

Beschouw het leven als fietsen. Om je evenwicht te bewaren, moet je in beweging blijven.

Albert Einstein

Je ziet dat je levensloop die je op je CV[i] bijwerkt zich anders ontwikkelt dan je had gepland, maar bent tevreden met die levensloop.

Een carrière hangt aan elkaar van toevalligheden. Je hebt kruisjes gehaald die niet op je lijstje stonden, maar komt erachter dat je eigenlijk hartstikke leuke dingen aan het doen bent. Je zit op een ander spoor, kijkt uit het raam, maar je uitzicht bevalt. Je lijn wijst niet meer naar je wolk, maar naar een plek die er veel interessanter uit ziet. Hou daar aan vast. Niet aan je wolk, maar aan je plezier. Stap 0! Het is geen Elfstedentocht. Je mag de post bij Bartlehiem gewoon overslaan! Je hoeft niet altijd langs Start.

De wereld is geen grafiekje met een x-as en y-as. Met een rechte lijn van linksonder naar rechtsboven. En zelfs als dat wel zo zou zijn is het maar de vraag of jij je daar aan wil conformeren. Je doet het voor jezelf.

Als je veel tegenwind hebt, fiets je misschien de verkeerde kant op.

Chinees gezegde

Pak je wolk en werk hem bij. Dat is helemaal niet erg. Wolken veranderen nu eenmaal constant van vorm. Dit betekent vaak wel dat je doel weer wat verder komt te liggen. Zoals je inmiddels gelezen hebt, je doel ga je toch niet bereiken. Zeker niet binnen de tijd die je jezelf gegeven had, maar ook niet omdat tegen de tijd dat je bij je doelen in de buurt komt, je je doelen alweer bij hebt gesteld.

Dit betekent niet dat je daardoor maar stil moet blijven liggen. Dat je je keuzes uit gaat stellen. Of dat je voor het gemak maar aan je oude plan vasthoudt. Onthoud Stap 0.

Sowieso leer je niks als je niks doet. Stilstand is op zijn minst stilstand.

Het gaat goed, of je leert wat.

Theo Staalstra

Blijf in beweging

In ‘Onbeperkt houdbaar’[ii] schrijft Jeroen Busscher over hoe je ervoor kunt zorgen dat je houdbaar blijft als werknemer. Zijn stelling is dat unieke kennis of kunde van nu over vijf jaar volledig achterhaald kan zijn. Dat betekent ook dat wanneer je je doelen blijft nastreven, je misschien komt op een plek waar op dat moment helemaal niemand wil zijn.

In ‘Ga voluit voor je dromen’[iii] van Antoine Filissiadis las ik dat als je je focust op het heden het weleens zou kunnen zijn dat je je doelen eerder bereikt. Nu goed je werk doen. Lol hebben. Kijken waar je je motivatie vandaan haalt. Dat meer gaan doen. En zo verder. In plaats van kijken naar wat je allemaal niet hebt. Dat je nog zo ver van je doelen verwijderd bent. Dat je doelen misschien wel helemaal niet meer relevant zijn. Dat je je doelen nooit kunt bereiken vanuit de positie waar je je nu bevindt.

Niet doen. Focus op vandaag. Je weet tenslotte nooit wanneer het afgelopen is. In Collegetour hebben de geïnterviewden het altijd over het volgen van je talent en doen wat je leuk vindt. Veel ‘geslaagde’ mensen, waaronder ook een groot aantal gasten bij Collegetour, hebben er spijt van dat ze te weinig geleefd hebben. Iedere miljonair wil miljardair worden. Iedere BN’er wil wereldberoemd worden. Een Oscarwinnaar wil nog een Oscar. Je bereikt je doel nooit omdat je het telkens bijstelt. Dus zorg ervoor dat je je vermaakt tijdens je leven. De hoofdpersoon in het boek van Filissiadis wordt verderop in het boek gevraagd zijn eigen grafrede te houden. Hij komt erachter dat hij teleurgesteld zal zijn als hij nooit een boek geschreven zal hebben. Hij schuift dat al tijden voor zich uit, maar dat is dus zijn droom. Dat is zijn passie. Dat is wat hij moet doen om gelukkig te zijn. De oefening om je eigen grafrede te schrijven komt uit de tweede eigenschap van de ‘7 habits of highly effective people’[iv] van Stephen Covey. Deze tweede eigenschap is ‘begin met het einde in gedachten’. Daarbij moet ‘het einde’ niet gezien worden als een punt waar je beland bent, maar een punt waarop je tevreden terug kunt kijken.

Het leven is een zwerftocht, waarin je van alles gaat meemaken wat je niet had gepland. Daar deel ik volgende week meer over, in de volgende post uit hoofdstuk 7 van ‘En nu jij!’. Dat hoofdstuk heeft niet voor niets als titel de bekende uitspraak van John Lennon: “Life is what happens while you’re busy making other plans”. Wil je deze en andere blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Kan je niet wachten? Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

Groeten,

Frank


[i] Curriculum Vitae is Latijn voor levensloop.

[ii] ‘Onbeperkt houdbaar’, Jeroen Busscher, ISBN 9789047005551

[iii] ‘Ga voluit voor je dromen’, Antoine Filissiadis, ISBN 9789077556221

[iv] ‘The 7 habits of highly effective people’, Stephen Covey, ISBN 9780684858395

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.