Over niet normaal doen

IMG_7215

Elke week publiceer ik een nieuwe paragraaf uit ‘En nu jij!’, mijn eerste boek dat ging over persoonlijk leiderschap. Deze week meer over lef, uit hoofdstuk 6. Over je eigen weg gaan, recht doen aan je doelen en de norm links laten liggen.

Druk zijn is de makkelijke keuze. Je laten leiden (en de verkeerde lijn volgen) ook. Meedoen en orders opvolgen lijkt makkelijk en de beste weg, maar dit brengt je niet in de juiste richting.

Je eigen weg gaan en je klavertje vier volgen kost energie. Druk zijn is ook veilig. Niet opvallen. Doen wat er van je gevraagd wordt. Al je mailtjes zo snel mogelijk beantwoorden. Output leveren.

Druk zijn is de norm. Durf je eigen pad te kiezen. Doe niet ‘normaal’! Waarbij niet normaal doen meer energie kost, want je moet het uitleggen. Het kost moed en durf. Je zal risico’s moeten nemen. Aan goeie voornemens alleen heb je niets. Je laten verleiden tot druk zijn brengt je niet verder. Hard werken ook niet.

De Geluksoma[i] van Patrick van Hees vertelt het levensverhaal van ‘oma Eefje’ en onthult het geheim van gelukkig oud worden. Oma Eefje is nuchter en bescheiden. Deze instelling is de basis voor haar geluksgevoel. Het prachtige verhaal gecombineerd met inzichten uit de gelukswetenschap laat zich samenvatten in zeven gelukstips, de geluksgeheimen van oma Eefje.

  1. Blijf lekker bezig
  2. Maak je eigen keuzes
  3. Laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen
  4. Wees optimistisch
  5. Wees een betrokken mensen-mens
  6. Geniet
  7. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Het laatste geluksgeheim verraste mij in eerste instantie. ‘Normaal doen’ moet hier echter niet gelezen worden als ‘de norm volgen’, maar juist vasthouden aan je eigen normen. Geen dingen doen omdat anderen vinden dat je dat moet doen. Je opdoffen voor een feestje om te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Geld uitgeven aan statussymbolen als auto’s en sieraden om ermee te kunnen pronken terwijl je er zelf niets om geeft. “Mensen zijn sociale wezens die veel voldoening halen uit contacten en verbondenheid met anderen. Toch ben jijzelf het enige referentiepunt dat echt belangrijk is. Wees je eigen maatstaf.”, schijft Van Hees.

Die maatstaf, dat referentiepunt, dat wat jij belangrijk vindt verandert echter constant. Daar deel ik volgende week meer over, in de posts uit hoofdstuk 7 van ‘En nu jij!’. Wil je deze en andere blogs direct in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor mijn update.
Kan je niet wachten? Het boek is te bestellen in mijn shop. Nog mooier is het natuurlijk om in actie te komen en je in te schrijven voor een webinar of training, of mijn online ontwikkelprogramma ‘En nu Online!

Groeten,

Frank


[i] ‘De Geluksoma’, Patrick van Hees, ISBN 9789022572375

Lees meer over jezelf zijn in ‘En nu echt!’

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.