Over FIRE en HOT, of gewoon over leuke dingen doen

Vorig jaar hoorde en las ik Ernst-Jan Pfauth over FIRE. Een uit Amerika overgewaaid acroniem dat staat voor ‘financial independance, retire early’. Dat sprak me aan. Want zoals je in mijn laatste blogs al hebt kunnen lezen kan ik nog wel eens last hebben van geldzorgen. Sowieso wil de neiging me zorgen te maken het nog wel eens winnen van het genieten van het moment. Dus het uitschakelen van de factor ‘geldzorgen’ is mij best wat waard.

‘Te weinig kapitaal’ is remmende factor nummer 30 uit ‘Think and grow rich’, het bestseller meesterwerk van Napoleon Hill uit 1937. De lijst met remmende factoren is een essentieel lijstje in mijn online coachingsprogramma en mijn training ‘En nu jij!’. De titel ‘Think and grow rich’ zou erop kunnen wijzen dat het belangrijkste in het leven is om rijk te worden. En alle businesscoaches, lifecoaches en empowerment speaker (of hoe ze ook allemaal heten) die het de hele tijd over geld hebben zitten heel diep in mijn allergiezone. Maar toch is ‘financial independance’ een belangrijke pijler om ruimte te bieden aan de dingen die je wil doen. Of, zoals ook de conclusie van Ernst-Jan Pfauth was: geld is een middel, het doel is ‘intentioneel leven’. Wat hij daar precies mee bedoelt laat ik je graag door hemzelf uitleggen. Het artikel vind je hieronder terug.

Toen hoorde ik een paar weken geleden Jort Kelder in gesprek met prof. dr. Marike Knoef in de Jortcast, over dat FIRE. Daarin kwam ook een verhaal voorbij van iemand die overgestapt was van FIRE naar HOT. De nieuwste trend. HOT staat voor ‘Happy, Opportunity-rich en Time-rich’. Minder bezig zijn met later en ooit, maar veel meer met nu. Want zoals Ernst-Jan Pfauth ook al zei over FIRE: hoewel ik niet met vervroegd pensioen wil, sprak het eerste gedeelte van de afkorting me wel aan.

We leven in een welvarend deel van de wereld, waarbij de welvaart ons soms zelfs wat in de weg zit. Een reden dat de ‘millennials’ massaal vroeg aan een burn-out beginnen is omdat ze van gekkigheid niet weten wat ze met alle keuzevrijheid aan moeten. Heb ik wel de leukste baan/partner/kat? Waarom kan ik nog geen huis kopen? Heb ik hier nou voor gestudeerd?

De mogelijkheden zijn eindeloos en dat geeft keuzestress. En dus moeten we terug naar dat intentioneel leven. Ik noem dat altijd maar heel plat: doen wat je leuk vindt. Dat is ook niet zomaar makkelijk. Want we hebben opportunities en je kunt ervoor kiezen heel veel time te hebben (sowieso zijn we als Nederlanders al koplopers in parttime werken), maar voor welke opportunities kies je en waar besteed je dan je time aan, zodat je dan ook daadwerkelijk happy wordt?

Het begint bij de keuze om stil te staan en voor jezelf te gaan bedenken wat dat dan is, happy zijn. Wat maakt jou gelukkig? Wat wil je eigenlijk? Daarna wordt kiezen een stuk eenvoudiger. Niet doorrazen, maar stoppen. Dan kom je er ook achter dat je helemaal niet zo veel tijd nodig hebt. Dat je die enorme hoeveelheid geld die er is veel slimmer kunt besteden. En als je dan doet wat je leuk vindt, hoef je ook niet meteen met pensioen.

Ik wil niet met pensioen. Lijkt me vreselijk saai. Tegelijkertijd wil ik het liefst morgen met pensioen kunnen. Ik wil de vrijheid voelen om niet te hoeven werken. En ik wil werk doen dat niet als werk voelt. Niet moeten werken omdat ik geld nodig heb. Maar geld krijgen voor de leuke dingen die ik doe.

Vrijheid voelen en daardoor rust voelen. Kansen kunnen pakken omdat ze aansluiten bij wat ik wil doen. De tijd kunnen nemen voor belangrijke dingen, die ik dus belangrijk vind. Lekker egoïstisch leuke dingen doen.

Sta jij genoeg stil bij wat voor jou belangrijk is? Weet jij welke kansen je wil pakken en waar je je tijd aan wil besteden? Sluit je aan bij FIRE of HOT of kies je op een andere manier voor jezelf? Of vind je het allemaal maar onzin en ga je gewoon aan het werk?

Kan allemaal. Al zou ik het leuk vinden als je happy bent. Als je gelukkig bent.

Groeten,

Frank

PS: Vrijdag komt de podcast online van het gesprek dat ik had met Merel Bultman, over leven met MS. Het hebben van een chronische ziekte verplicht Merel elke dag om keuzes te maken. En die keuzes maakt zij vanuit haar intenties, vanuit wat zij belangrijk vindt. Ik mocht vorige week een van die keuzes zijn en met haar dit gesprek voeren. Een heel mooi gesprek. Luister het vanaf vrijdag 9u in je podcast app, of kijk mee op YouTube. Meer info en alle kanalen vind je op ennueerlijk.nl.

Lees verder

En nu jij!

Als je nog niet uitgelezen bent, er staan nog 350 blogs voor je klaar. En bijna 100 podcasts. Of bestel een van mijn boeken.
Wil je een mailtje krijgen als er een nieuwe blog of podcast online staat en mijn boek ‘En nu jij!’ als ebook ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn update.
Maar van lezen en luisteren alleen kom je niet vooruit. Wil je echt aan de slag? Start dan vandaag nog met mijn coachingsprogramma of schrijf je in voor een training.